31 Ekim 2016 12:42

Vefa lisesi önünde ‘Proje okul’ protestosu

İstanbul’da bulunan Vefa Lisesi önünde bir araya gelen öğrenci velileri proje okul uygulamasına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Paylaş

Eyleme, İstanbul’daki diğer köklü liselerde okuyan öğrencilerin velileri, mezunları ve okulun eski mezunlarından Müjdat Gezen, Uğur Dündar ve Eski CHP Milletvekili Berhan Şimşek de destek verdi. Ellerinde, “Projeniz değiliz”, “Vefama dokunma”, “Sayın Bakan bu kadar da vefasız olunmaz ki”, “Öğretmenime dokunma”, “Vefa biter Vefa kalır”, “Yüzde18 değil bakanım yüzde 50 eksiğiz” dövizleri taşıyan veliler daha sonra okul önünde vefa bozası dağıttı. Uğur Dündar ve Müjdat Gezen de aralarında bulunduğu kitle hep bir ağızdan Vefa Lisesi Marşı'nı okudu.

Burada konuşan Sanatçı Müjdat Gezen, “Bir eğitimin içerisinde, bu kadar sık değişim hangi nedenle oluyor? Bir de dünyanın neresinde, bu tip eğitim sistemi var. Öğrenmek istiyoruz. Sayın Bakan bize proje okul hakkında bilgi versin” dedi. 

Eyleme katılan Gazeteci Uğur Dündar da yaptığı açıklamada Vefa Lisesi'nin proje olmaya ihtiyacı olmadığını başarısının zaten kanıtlanmış olduğunu belirtti. Dündar da, “1872’lerde kurulmuş sayısız mezunu olan başarısı kanıtlanmış okulların proje okul olmaya ihtiyacı yok. Aslında başarısız okullar bu okulları örnek almalı. Ben böyle bir uygulamayı siyasi buluyorum. Burada emek veren öğretmenleri yollayıp, onların yerine deneyimsiz öğretmenler gönderiyorsunuz”diye konuştu.

Eski CHP Milletvekili Berhan Şimşek ise, “Bu okulun merdivenlerinden, sıralarından geçerek geldim. Türkiye’de 14 yıldır uygulanan eğitim modelleriyle eğitim sistemi bitme noktasına gelmiştir. Bizim okulumuzun içinden dindar ve kindar nesil yetiştirip, bu ülkenin çağdaş yapılanmasını şeriat yolculuğuna taşıyacaklarsa hiçbir Vefalı hiçbir Atatürkçü buna müsaade etmeyecektir” dedi.

‘PROJE OKUL YÖNETMELİĞİNİ KABUL ETMİYORUZ’

Basın açıklamasını Vefa Lisesinde öğrenci velisi Hülya Akbaş okudu. Proje okul uygulaması nedeniyle okullarında 56 öğretmenden 28 öğretmenin sürgün edildiğine dikkat çeken Akbaş, "Okullarımızda 5 haftadır dersler işlenememiştir. Çocuklarımız huzursuz ve kaygılıdır. Milli Eğitim Bakanın açıkladığı gibi öğretmenlerin yüzde 18 değil, öğretmenlerimiz yüzde 50'si sürgün edildi. Proje okulları yönetmeliği uygulamaları velileri de çocuklarımızın geleceği konusunda tedirgin ediyor" diye konuştu. 

Bu okulların örnek okullar olduğunu söyleyen Akbaş, "En iyi doktorların, en iyi mühendislerin en iyi öğretmenlerin, en iyi bilim insanlarının ve en iyi sanatçılar bu okullarda yetişti. Bilimsel, laik ve çağdaş eğitim bu okullarda kökleşmişti. Öğrenci ve öğretmen ilişkilerinin gelişmiş olması, bu okulların tarihsel bir kazanımıydı. Bu örnek okullar neden Milli Eğitim Bakanlığının hedefi olur, anlamakta zorluk çekiyoruz. Milli  Eğitim Bakana soruyoruz? ‘Proje okulları’ uygulaması eğitim ve öğretim alanında kendini kanıtlamış okulların ve çocuklarımızın başarısını düşürmeyecek midir? Biz veliler çocuklarımızın emeğini hiçe Sayan bu ‘Proje okul yönetmeliğini’ asla kabul etmiyoruz ve derhal kaldırılmasını istiyoruz" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de Cumhuriyet Gazetesi için eylem 

SONRAKİ HABER

Londra’da dayanışma yürüyüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...