28 Ekim 2016 15:23

Haber siteleri, kullanıcı güvenliği açısından sınıfta kaldı

Ahmet Kızılay, Türkiye’de haber sitelerinin kullanıcılar açısından ne kadar güvenli olduğunu inceledi. Buna göre haber sitelerinin çoğu güvenli değil.

Paylaş

Forbes dergisinde yayınlanan habere göre Türk Telekom, merkezi ABD’de bulunan Procera Networks adlı teknoloji şirketiyle Türkiye’deki internet trafiğinin izlenmesi için iş birliği yapıyor. 

Türk Telekom, Procera yazılımını kullanarak HTTP ile erişilen sitelerde araya girerek kullanıcıların siteye giriş parolalarını ele geçirebilir. Giriş yapılmadan sadece okumak için erişilen sitelerde ise Türk Telekom görüntülenen içeriği takip edebildiğinden milyonlarca kişinin internet üzerindeki davranışlarını gözetleyebilir.

Haberde, Türkiye’deki popüler haber sitelerinin bağlantı güvenliğini sağlayan HTTPS protokolünü kullanmadığının da altı çiziliyor.

Ahmet Kızılay da medium'da yayınlanan 'Türkiye’nin sansüre ve gözetime elverişli haber siteleri' başlıklı yazısında Türkiye’de haber sitelerinin ne kadar güvenli olduğuna dair bir inceleme yaptı. 

Ahmet Kızılay'ın incelemesine göre, Türkiye’de haber siteleri çoğunlukla sadece HTTP üzerinden yayın yapıyor. Şifreli HTTPS yayını yapan bazı siteler ise haber sayfalarında yönlendirme yapmadan HTTP ile devam etmeye izin veriyor. Dolayısıyla ziyaretçiler sitelerinde dolaşırken araya giren "kem" gözlerin bakmasına olanak sağlıyorlar.

Söz konusu incelemeye göre, "Türkiye’de haber siteleri arasında tam güvenli erişim sağlayan bir tek adres var: Evrensel. Evrensel.net sitesi HTTPS ile açılıyor ve arama motorlarında bulacağınız haber sayfalarına da erişim bu şekilde şifreli devam ediyor."

Ahmet Kızılay'ın inceleme yazısının tamamına ve Türkiye'deki haber sitelerinin HTTPS kullanım tablosuna buradan ulaşabilirsiniz. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Akın İpek firarda, yaşam savuncuları mücadeleye devam ediyor

SONRAKİ HABER

Grup Yorum, polisin parçaladığı enstrümanlarla klip çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...