26 Ekim 2016 12:32

Türkiye’de 'izleme' yapmayı reddeden 3 mühendis istifa etti

Türkiye, Procera Networks şirketiyle internet trafiğinin izlenmesi için iş birliği yapınca, buna tepki gösteren İsveçli mühendisler istifa etti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Türk Telekom, merkezi ABD’de bulunan Procera Networks adlı teknoloji şirketiyle Türkiye’deki internet trafiğinin izlenmesi için iş birliği yapınca, buna tepki gösteren İsveçli mühendisler istifa etti.

Şirketin İsveç’in Malmö ve Varberg illerindeki bürolarında yüz civarında mühendis ve teknik eleman çalışıyor. İsveç medyasında yer alan haberlerde, şirkette çalışan bazı mühendis ve uzmanların Procera Networks’in internet kullanıcılarını izleyecek teknolojiyi Türkiye’ye satmasına tepki göstererek istifa ettikleri belirtiliyor.

Procera Networks, Türk Telekom’a 6 milyon dolar karşılığında merkezi Ankara’da bulunan Sekom adlı şirket aracılığıyla teknolojik bir sistem sattı. Sekom’un “dolandırıcıları izlemek” gerekçesiyle satın aldığı belirtilen sistem, internet kullanıcılarının tüm isim, parola ve kullandıkları bilgisayarların IP adreslerini elde edebiliyor. 

MÜHENDİSLER İSTİFA ETTİ

Mühendis Kriss Andsten, şirketin Türk Telekom ile yaptığı gizli anlaşmaya tepki gösterdi. 4 Nisan günü şirkete e-postayla bu işin bir parçası olmak istemediğini belirterek bir mesaj gönderdi ve istifa ettiğini bildirdi. "Yaşamımım geri kalan kısmını Erdoğan'ın çılgınlığının bir parçası olarak pişmanlık içinde geçirmek istemiyorum" diyen Andsten’in istifa etmesinin ardından 5 mühendis ve uzman daha, Türkiye hükümetinin insanları izlemesine yardımcı olmamak gerekçesiyle görevinden ayrıldı.  

Forbes dergisine yaptığı açıklamada Andsten, şirketin Türkiye’ye sattığı sistemin “totaliter rejimler” tarafından kendi vatandaşlarını izlemek ve kontrol altına almak amacıyla kullanıldığını belirttikten sonra, “Türkiye’den gelen talep benim için son nokta oldu. Sattığımız The Cliff Notes, kullanıcı adları ve parolaların şifrelenmemiş hareketten elde edilmesine olanak sağlıyor” diyor. 
Procera Network’un iç yazışmalarını ele geçirdikten sonra şirket çalışanlarıyla görüşen Forbes, izleme skandalını ortaya çıkarmıştı. 

ÖNCEKİ HABER

Kışanak ve Anlı, 5 gün avukatlarıyla görüşemeyecek

SONRAKİ HABER

Hukuk Fakültesinin izin vermediği hukuk paneli SBFde yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...