28 Ekim 2016 00:58

Dava dolandırıcılık ve Belediye-İş’le ilgili

Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul’un oğlu hakkında dolandırıcılık davası açan doktor Ahmet Fehimoğlu Evrensel’e konuştu.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul’un oğlu olan ve sendikanın Kuşadası’ndaki oteli Grand Belish’in genel koordinatörlüğünü yapan Murat Yurdakul hakkında dolandırıcılık davası açan doktor Ahmet Fehimoğlu Evrensel’e konuştu.

Fehimoğlu, aynı zamanda Kristal-İş’e ait otelin de işletmeciliğini yapan Murat Yurdakul’un karıştığı olayın Belediye-İş’le de ilgili olduğunu söyledi. Dört yıl boyunca Belediye-İş’e ait Grand Belish otelinin işyeri hekimliğini yapan Fehimoğlu, Belediye-İş Sendikası’nın tüm imkanlarının, Murat Yurdakul’un işletmeciliğini yaptığı Kristal-İş’e ait Alish Otel’e kullandırıldığını söyledi. Fehimoğlu, konuyla ilgili sendikadan hiçbir denetleme yapılmadığını dile getirdi.

Fehimoğlu, Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul’un oğlu ve sendikanın oteli Grand Belish’in Genel Koordinatörü Murat Yurdakul’un o dönem Balat Turizm AŞ tarafından kiralanmış olan Alish isimli oteli kiralayabilmek için kendisine ortaklık teklif ettiğini, kendisinin de bunu kabul ederek çeşitli şekillerde ödemeler yaptığını belirtmişti. 125 bin avro bankalardan, 25 bin avro da elden olmak üzere yaptığı 150 bin avroluk ödemenin karşılığında kendisine üç yıl boyunca herhangi bir devir yapılmadığı gibi istemesine rağmen parasının da geri ödenmediğini anlatan Fehimoğlu, Söke Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açmıştı.

‘BABAM ZATEN DEVREYE GİRDİ’

Kuşadası’nda kendine ait özel polikliniğinde görüştüğümüz 25 yıllık doktor Ahmet Fehimoğlu, Murat Yurdakul’la Grand Belish’in faaliyete geçtiği 2010 yılında tanıştığını ve onun teklifi ile otelin hekimliğine başladığını belirtti. Süreç içinde Murat Yurdakul ve otelin şu anki müdürlüğünü yapan Türker Şahin’le dostluklarının başladığını anlatan Fehimoğlu, “Üç yıllık süreç sonucunda Murat Yurdakul bir gün Türker Şahin de yanında iken, ‘Doktor, ben bir tane daha sendika oteline talip oldum. Orayı da kiralayıp işletmek amacı ile faaliyetlere başladım. Eğer paran varsa bunu beraber kiralayalım. Babam (Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul) zaten devreye girdi. Güzel bir ticaretimiz olursa, seninle de iyi anlaşırsak Grand Belish oteli ile birlikte her ikisini beraber işletiriz’ şeklinde bir teklifte bulundu. Ben de makul gördüm. Sonuçta 3-4 yıldır tanıştığım bir kişi idi. Babası bir sendikanın genel başkanı idi. Bu olayda herhangi bir suiistimal unsuru olabilecek bir şey düşünmedim” dedi.

Fehimoğlu, bir ay içerisinde gerekli parayı tedarik ettiğini 125 bin avrosunu banka aracılığı ile şirketi devredecek kişilere transfer ettiğini, 25 bin avro kadarını da bizzat Murat Yurdakul’un eline verdiğini belirttidi.

Devir işlemi bir-iki güne gerçekleşecek diye düşündüğünü, hatta miktarın yüksek olmasından kaynaklı bankanın, paranın Balat AŞ şirketinin devrine ilişkin olduğu ve 5 gün içinde devrin gerçekleşeceğine ilişkin belge istediğini belirten Fehimoğlu, kendilerinin de 5 gün içinde devrin gerçekleşeceğine dair beyanda bulunduklarını aktardı.  

ALİSH’İN BÜTÜN İŞLERİ BELİSH’E YAPTIRILDI

Aradan üç yıl geçmesine rağmen devrin gerçekleşmediğini dile getiren Fehimoğlu, transferden sonra sürekli devrin ne zaman gerçekleşeceğini sorduğunu ama Yurdakul’un sürekli oyalayıcı cevaplar verdiğini belirterek şunları söyledi: “Aradan 1.5 yıl geçti en son ‘ne olacak bu şirket’ diye sordum. Murat Yurdakul, Balat AŞ’nin kiralamış olduğu Alish Otel’i tamamen Grand Belish’in imkanlarını kullanarak işletir hale geldi. O yıllarda Alish otelinin çamaşırhanesi yok, havluların veya yatak örtülerinin temizlenmesi için hiçbir altyapı yok. Dışarıdan da hizmet almıyor, bir bakıyorum hepsi Belish’e gidiyor. Grand Belish’in servis araçları sürekli Alish’in personellerini taşıyor. Teknik donanımda da aynı şekilde, satış pazarlamada da öyle. Grand Belish’in elemanları sürekli geliyor, Alish’e yardımcı oluyor. ‘Paramı ver bu işten çekileyim artık’ dedim. Sürekli Belish otelinden hizmet alınıyor, Alish oteline gelir kaydediliyordu çok rahatsız olmaya başladım. ‘Sen parayı kime verdiysen ondan al’ dedi. Bunun üzerine ‘Tamam o zaman mahkeme salonlarında görüşürüz’ dedim, ayrıldım. Önce alacak davası açtık ardından savcılığa suç duyurusunda bulunduk”.
Ahmet Fehimoğlu olayın başlangıcında Genel Başkan Nihat Yurdakul’u da telefonla arayıp bilgi vermiş. Nihat Yurdakul’un “Tamam, ben oğlumla görüşeyim” dediğini, aradan 15 gün geçtikten sonra tekrar arayıp “Bana bir daha dönmediniz” dediğini belirten Fehimoğlu şunları söyledi: “Bana söylediği cümle, ‘Ben döneceğimi söylemedim ki’ oldu. Bunun üzerine yıkıldım. Söz konusu kişi onun oğlu ama aynı zamanda da çalışanı. O nedenle bağlıyor onu da. Nihat Yurdakul, ‘Belediye-İş Sendikası ile bu konunun alakası yok, dolandırıcılığın ilgisi yok’ şeklinde yorumlarda bulunuyor. Çok doğal olarak var. Çünkü oğlu burada ben sendika başkanının oğluyum, Belediye-İş Sendikası’nın Genel Koordinatörüyüm diye geziyor. Bütün çevreye biz sendika kuruluşuyuz, biz dürüstüz bizde yalan, dolandırıcılık olmaz diyerek birçok işler yapıyor. Bu sebeplerle kendisi ile telefonda görüştüm ama sonuç alamayacağımı anladığım an, kendimi mahkeme koridorlarında buldum.”

KUZENİNE DEVREDİLDİ

Dava halen Söke Ağır Ceza mahkemesinde sürüyor, bugüne kadar 4 duruşma yapıldı. Murat Yurdakul ise davaların hiçbirine gelmemiş, SEGBİS yöntemi ile Ordu’dan katılmış. Yargılananlar arasında Murat Yurdakul’un kuzeni Alev Bayram da bulunuyor.
Fehimoğlu parayı bankaya yatırdıktan bir gün sonra Balat Turizm şirketi Murat Yurdakul’un kuzeni Alev Bayram’a devrilmiş. İki sene boyunca Alev Bayram’ın üzerinden çalışan otel daha sonra Murat Yurdakul’a devredilmiş. Murat Yurdakul’un Alish oteli 2013, 2014 ve 2015 yıllarında Balat AŞ adı altında işlettiğini anlatan Fehimoğlu, “Son yılda artık bu işi başaramadığından dolayı ve basında çıkan haberler sebebi ile Kristal-İş Sendikası Murat Yurdakul’un orayı boşaltmasını talep etti. Şimdi de başka bir turizmci sendikadan gayet normal şartlarda oteli kiraladı, ismini değiştirdi, işletmeye devam ediyor” dedi.

KİRA YOK, VERGİDEN MUAF, BENZİN GİDERLERİ YOK, DENETLEME YOK

Fehimoğlu, Belediye-İş’in imkânlarının kullanılması konusunda şunları söyledi: “Alish oteli Kuşadası’nda gerçekten çok kötü anıldı. Murat’ın turizmciler arasında çok ismi duyulmaya başlandığı dönemlerde aynen cümle şöyle geçerdi: ‘Alish’le başladı Belish’le devam ediyor, Böyle giderse Zelish’e kadar gidecek, yani oteller zinciri oluşturacak. Sendika ayaklarının altında Kuşadası’ndaki turizmin dengelerini şaşırtacak’ diyerek bir sürü otelci yorum yapıyordu. Sonuçta turizmde haksız rekabete sebebiyet veriyordu. Belish otelinde kira ödemiyor, ücretler tamamen sendika tarafından ödeniyordu. Bütün benzinler sendikadan, personelin bazıları belki sendikadan. Maliyetsiz bir oteli işletmek rekabet piyasasında haksız bir rekabet oluşturmaktan başka bir şey değil. Murat Yurdakul, Alish otelinde de yıllar boyunca hiçbir benzine, içkiye para ödemedi. Her şey Belish otelinden geldi. Belish otelinde rezervasyonlar kabul ediliyordu, Alish otele kaydırılıyordu müşteriler. Bunlar onların kullanmış olduğu bilgi işlemlerde de var. Belish otelindeki rezervasyon programında Alish bir acente olarak tanımlandı. Bazı müşteriler Belish’te kalıyor paraların hepsi Alish’e akıyordu ki sendikadan hiçbir denetleme gelmedi bunlar için.”

ALİSH OTELİNİN STANDINDA BELİSH PERSONELİ

Murat Yurdakul Alish oteli için çok sayıda yurtdışı fuarlara katılıp stand kiralayarak tanıtım yapmış. Ahmet Fehimoğlu, bu fuarlardan birinde çekilmiş olan fotoğrafta, sol yanında duran kişinin Belish otelinin personeli olduğunu söyledi.  
Fehimoğlu, otelin Murat Yurdakul’un üzerine geçme tarihinin 7 Kasım 2014 olduğunu,  babası Nihat Yurdakul’un ise 14 Kasım 2014’teki genel kurulda yeniden genel başkan seçildiğini belirtti. Balat AŞ’nin devrinin ticaret sicil gazetesinde yayınlanma tarihi de 14 Kasım 2014 olarak görülüyor. Fehimoğlu, Nihat Yurdakul’un genel başkanlığı garantiledikten sonra devrin yapılmış olduğunu söyledi.   Fehimoğlu, davalarını açtıktan sonra belgeleri ve basında çıkan haberleri, adreslerini bulabildiği şube başkanlarına haberleri olsun diye gönderdiğini, sadece iki şubeden İzmir 1 ve 6 No’lu şubelerden geri dönüş olduğunu dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Küçük çiftçilik yok oluyor, tekeller güç kazanıyor

SONRAKİ HABER

Nail Güreli'yi bugün uğurluyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...