26 Ekim 2016 00:56

Dolandırıcılığın üzerini örtmek için darbettiler

Belediye-İş'teki tartışmaların arkasından Genel Başkan Nihat Yurdakul’un oğlu Murat Yurdakul’un adının karıştığı dolandırıcılık iddiaları çıktı.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Belediye-İş Sendikasında 18 Ekim’de gerçekleştirilecek başkanlar kurulu öncesi şube başkanlarına darbedilmesinin arkasından, Genel Başkan Nihat Yurdakul’un oğlu Murat Yurdakul’un adının karıştığı ve mahkemeye yansıyan dolandırıcılık iddiaları çıktı. Üyelerinin isteği üzerine Başkanlar Kurulu’nda bu iddiaları dile getirmek istedikleri için darbedilen sendikacılar, Genel Başkan Nihat Yurdakul, Genel Merkez Yöneticileri Ali Çelenk ve Bayram Özkan ile İzmir 3 No’lu ve Kocaeli Şube başkanları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Saldırıya uğrayan sendikacılardan Belediye-İş İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Buket Mertoğlu Gürpınar, yaşananları ve sendikal bürokrasinin işleyişine ilişkin gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gürpınar, 1 ve 6 No’lu şubeler olarak Genel Başkanın oğlu ve Belediye-İş Sendikasının otelinin Genel Koordinatörü olan Murat Yurdakul hakkındaki dolandırıcılık iddialarını konuşmak üzere talepte bulunduklarını söyledi.

‘GENEL MERKEZ İDDİALARLA İLGİLİ BİR ŞEY YAPMADI’

Dolandırıcılık davasına ilişkin belgelerin kendisine posta yolu ile ulaştığını ve bunları 2015 yılında Genel Başkan’a ilettiğini hatırlatan Gürpınar, şunları söyledi: “Denetim Kurulu’na yazı yazdık, ‘Bunlar araştırılsın, tarafsız bir komisyon kurulsun ve mahkeme bitene kadar bu kişi sendikadaki görevinden açığa alınsın’ dedik. Şube Başkanları düzmece evraklarla 50-100 lira faturalardan disipline getirilip geçici ihraç ediliyorsa aynı tüzük hükümleri bu personelimize de uygulansın dedik. Bu evraklar üyelerimize de geliyor, işyerlerinde konuşuluyor. Üyelerimiz, ‘Biz buraya alın terimizle aidat ödüyoruz. Adam dolandırıldığını söylüyor, yarın bizim aidatlarımızla bizlerin dolandırılmayacağını nereden bilelim’ diyor.”

‘BAŞKANLAR KURULUNDA BASKI OLUŞTURULUYOR’

Gündemi belirtmiş olmalarına ve olağanüstü toplantı istemelerine rağmen kendilerine gündemsiz ve olağan bir toplantı çağrısı geldiğini belirten Gürpınar “Toplantıya gittik. Biz hiçbir yerde, ‘Zeynel Başkan’la beni içeriye almadılar’ demedik. Bizim isyanımız 20 yıl İzmir Çevre Belediyeler Şube Başkanlığı yapmış Salih Er ve Giresun Şube Başkanı Erdem Mert’in toplantıya alınmak istenmemesine idi. Geçmişte bana yaptıklarını şimdi bu şube başkanlarına yapıyorlar. Giresun Şube Başkanı Mart ayında ihraç edildi, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldı. Buna rağmen Başkanlar Kurulu’na sokmuyorlar. Diyorlar ki sadece başkanlar girebilir, peki o zaman buradan soruyorum; Başkanlar Kurulu’nda sadece başkanlar giriyorsa yıllardan beri niçin denetim, disiplin kurulu ve tüm personel oraya sokulup şube başkanları baskı altında tutuluyor? Neden Başkanlar Kurulu toplantısı sürekli kameralarla kayıt altına alınıyor, kimse çıkıp özgürce konuşamıyor, bir derdini anlatamıyor? Çünkü Başkanlar Kurulu bittikten sonra bir dahaki başkanlar kuruluna kadar bu CD’leri izliyorlar, kim ne demiş, kim hangi cümlede neyi ima etmiş ona bakıyorlar. Bizim başkanlar kurulunda işçi sınıfının sorunları konuşulmuyor.”

HODRİ MEYDAN

Sendikacıların ücretini işçilerin verdiğini, ifade eden Gürpınar, “Patronlarımız onlar. Eğer işçi benim maaşımı ödüyorsa benden hizmet bekliyor ve o paraların hesabını soracak tek kişi işçi. Bana ‘sor’ dediler ben de hiyerarşiyle üstüme sordum. Demek ki aidatların nereye gittiğini sormanın cevabı dayak yemekmiş. Ama susturamayacaklar” diye konuştu. Gürpınar, Genel Başkan ve Genel Merkeze de şu çağrıda bulundu: “Canlı yayına çıkalım, herkes bildiğini söylesin ve buna taban karar versin, hodri meydan.”

KRİSTAL-İŞ’İN OTELİNİ DE İŞLETMECİLİĞİNİ YAPIYOR

Hakkında dolandırıcılık iddiasıyla dava açılan Murat Yurdakul, Belediye-İş Sendikasına ait Kuşadası’ndaki Grand Belish otelinin Genel Koordinatörlüğünü yapıyor. Murat Yurdakul’un aynı zamanda yine Kuşadası’nda bulunan Kristal-İş Sendikası’na ait Balat Turizm AŞ Grand Alish Otel’in de işletmeciliğini yaptığı ve Grand Belish ile Balat Turizm AŞ Grand Alish Otel’in ekonomik ilişki içinde olduğu mizan raporlarından anlaşılıyor.

Yurdakul hakkında, Ahmet Fehimoğlu isimli hekimin şikayeti üzerine Söke Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2015/414 iddianame numarası ile bir dolandırıcılık davası açıldı. Fehimoğlu savcılığa yaptığı başvuruda, Murat Yurdakul’un, Balat Turizm AŞ Grand Alish isimli oteli satın almayı istediğini söyleyerek kendisine ortaklık teklif ettiğini, kendisinin de bunu kabul ederek çeşitli şekillerde ödemeler yaptığını, ancak bunun karşılığında kendisine hisse devri yapılmadığını belirtti.

‘SENDİKANIN ARACINI GENEL BAŞKANIN GELİNİ KULLANIYOR AMA...’

İzmir Çevre Belediyeler Şube Başkanlığı yapmış olan Salih Er’in de dava açtığını aktaran Gürpınar, “İhraç edilen iki şube başkanının birisi yerelde davasını kazanmış, diğeri de dava açmış. Tabanın seçtiği başkanlar genel kurula sokulmuyor ama otelin genel koordinatörü, genel başkanın oğlu olduğu için, dolandırıcılıkla suçlanmasına rağmen hiçbir işlem yapılmıyor bu ayrımcılığı doğru bulmuyoruz” dedi.

Gürpınar, şöyle devam etti: “Genel Başkan çıkıp yine, ‘Benim çoluğum çocuğumla uğraşıyorlar’ diyecek. Ama senin çocuğun bu sendikadan maaş alıyor. Salih Er’in ihraç sebeplerinden birisi ki kendisi şeker hastasıdır, sendikanın aracını arkadaşına kullandırması. Öbür taraftan bizim sendikanın üzerinde görünen araç, Genel Başkanımızın gelini tarafından kullanılırken defalarca trafik cezası almış. Elimizde belgeler var. Başkanlar Kurulu’na sokulmamanın sebepleri bunlar.”   

Belediye-İş İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Buket Mertoğlu Gürpınar, kendisi ile Genel Merkez arasında iki yıl süren mahkeme sürecine ilişkin de şunları anlattı: “Ben 2012’den 2014’e kadar bu süreci yaşadım. 2014’ten sonra da gittik barış imzaladık. Kendileri çağırdı. Bu iki başlılık bitsin diye tüm Türkiye’den gelen başkanların önünde çıkıp kürsüden özür diledim. Bu süreçten kim zarar gördü? Genel Başkan da hâlâ orada oturuyor, ben de hâlâ şubedeyim. Ama bu süreçten işçi zarar gördü, bunun için gittim özür diledim, mahkemelerden feragat ettim.”

KİRAZ BELEDİYESİNDEKİ EK PROTOKOL

İzmir Çevre Belediyeler Şube Başkanı Salih Er’in ihraç gerekçelerinden biri de Kiraz Belediyesi ile işçi aleyhine ek protokol imzalamak. Bu konuya ilişkin olarak Gürpınar, söz konusu protokolün üç yıl önce imzalandığını belirterek, “Üç senedir akılları neredeydi?” diye sordu. Oradaki süreci kendilerinin de incelediğini belirten Gürpınar yaşananları şöyle anlattı: “Seçimlerden önceki belediye başkanı ile yüzde 25 oranında anlaşılarak sözleşme yapılıyor, yerel seçimleri MHP’den kazanan sonra AKP’ye geçen belediye başkanı, göreve geldikten sonra mali müşavirlerle bilanço çıkartıyor. Salih Er’i arıyor, ‘Bu koşullarda işçiyi çalıştıramam. Ya sen burada ek protokol yapacaksın, rakamı düşüreceğiz, ya da ben işçi çıkartacağım’ diyor. Salih Er, ‘Tek başına karar veremem işçiye sormadan’ diyor. Şantiyede toplantı yapılıyor, işçiler ‘en azından ekmeğimizi kaybetmeyelim’ diyor. Onun ardından bir sözleşme daha yapılıyor. Bu sene yani 2016-2018 sözleşmesinde indirim yapılan protokolün yüzde 17’si orada tamamlanıyor zaten. Niye bunları söylemiyorlar? Erdem Mert’in de ihraç konularından birisi işçi aleyhine ek protokol yapılması. Yerel mahkeme, ‘işçi aleyhine ek protokol yapılmamıştır’ dedi. Sendikacının görevi illa 100 lirayı 101 lira yapmak değildir. O 100 lirayı da muhafaza etmektir, işçinin işinin devamlılığını da sağlamaktır’ diyor.”

YURDAKUL İDDİALARI KABUL ETMEDİ

Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, söz konusu iddiaları kabul etmedi. Oğlunun otelde çalıştığını belirten Yurdakul, “Dolandırma yok. Bir alışveriş meselesi. Öte yandan bu meseleyle Belediye-İş’in ilgisi yok. Bu arkadaşlar, başkalarının güdümüyle Belediye-İş’e darbe yapmaya kalkışıyorlar. Bu arkadaşlara Başkanlar Kuruluna gelin dedik gelmediler. Geldiler ama basmaya geldiler. Zeynel efendi, Ankara’dan kimlerden talimat alıyor da yapıyor bu işleri?” dedi. Salih Er’in durumuna ve geliniyle ilgili iddiaya da yanıt veren Yurdakul, “Yok böyle bir şey. Ayıptır. Bazı gazetelerde ‘Gelini Belediye-İş’te çalışlıyorlar’ diyorlar. Ayıptır günahtır. Salih Er, sadece başkasına kullandırdı diye almadı cezayı. Gece 1,5-2’de polis çevirmesinden kaçmış. Bir işyerinde protokol yaparak ücretlerde yüzde 10 geri almış. Bu Türk-İş’in içindeki güç birliğine operasyondur. Bundan ibaret” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

6 gün çalıştıktan sonra bir gün istirahat etmek istiyoruz

SONRAKİ HABER

Çadırları yıkılan ailelere: 'Batıya gidin, yardımcı oluruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...