26 Ekim 2016 15:40

Duayen gazeteci ve Evrensel yazarı Nail Güreli vefat etti

Gazeteci, yazar Evrensel gazetesi yazarı Nail Güreli İstanbul'da hayatını kaybetti.

Paylaş

Türk basınının duayen ismi, Gazeteci-Yazar, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı Evrensel gazetesi yazarı, Nail Güreli yaşamını yitirdi. 

Nail Güreli Türkiye Gazeteciler Cemiyeti başkanı olarak polis tarafından gözaltında öldürülen Metin Göktepe davalarının takipçisi olmuş ve Metin'i öldürülen polislerin ceza almasına katkı sunmuştur.

TGC: NAİLGÜRELİ'NİN AİLESİNE VE BASIN TOPLULUĞUMUZA BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Başkanlarından Nail Güreli bugün İstanbul'da vefat etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Olcayto Nail Güreli'nin ölümünün ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Olcayto başsağlığı mesajında, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından kıdemli gazeteci yazar Nail Güreli'yi kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşım ve kardeşim Nail Güreli gazeteciler için örnek bir kişiydi. Gazetecilik mesleğine ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne çok uzun yıllar hizmet verdi.Nail Güreli'yi sevgi ve saygıyla anıyoruz. Ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" dedi.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat twitter'dan paylaştığı mesajda

"#NailGüreli Metin Göktepe davasının en önemli takipçilerindendi. Yazarımızdı. Ağabeyimdi. Gazeteci milletinin ve hepimizin başı sağolsun :( " yazdı.

KARACA: BİR DEĞERİ KAYBETTİK

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca Gazeteci-Yazar Nail Güreli'nin kaybı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Karaca'nın açıklaması şöyle:

Anadolu basının örgütlenmesinde anlamlı katkıları olan, Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun(TGF) oluşumunda öncülük yapanların başında gelen gazeteci büyüğümüz Nail Güreli'nin vefatından duyduğumuz üzüntü sonsuzdur. Türk basınında önemli görevlerde bulunan, 1994'den 2001 yılına kadar merkezi İstanbul'da olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) başkanlığını da yapan Güreli'nin vefatı, Türk basını için büyük kayıptır. Ailesinin, sevenlerinin, meslektaşlarımızın ve ülkemiz basınının başı sağolsun."

NAİL GÜRELİ KİMDİR?

1932 doğumlu gazeteci ve yazardır. Gazeteciliğe, 1952 yılında Hizmet gazetesinde muhabir olarak başladı. Son Posta, Son Telgraf, Tan, Akşam, Vatan, İkdam, Hürriyet Haber Ajansı, Hürriyet, Güneş ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. Günlük Evrensel gazetesinde yazmaktaydı. 1959 yılında, yılın gazetecisi seçildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin çeşitli kademelerinde çalıştı ve 18 Mart 1994'ten 3 Nisan 2001 tarihine kadar başkanlığını yaptı. Mine Güreli ile evli ve bir çocuk babasıdır. Basın Şeref Kartı sahibidir.

Meslek yarışmalarında 12 ödül kazandı, TDK’nin röportaj ödülü aldı. Ayrıca, aralarında Orhan Apaydın Vakfı Demokrasi ve Barış Ödülü, Sertel Gazetecilik Vakfı Demokrasi Ödülü de olmak üzere, çeşitli kuruluşların ödüllerine değer görüldü. Yayımlanmış 17 kitabı arasında Basınla ilgili “Şu Bizim Medya" ve “Dünden Bugüne Babıâli" yer alıyor. 20 yılı aşkın süre, TGS’nin çeşitli kademelerinde görev yaptı; 1982’de TGS Genel Başkanlığından ayrılarak Sosyal Demokrat Parti’nin (SODEP) kurucuları arasına katıldı ve askeri yönetimce veto edildi. Üç dönem (altı yıl) TGC Yönetim Kurulu üyeliği yaptıktan sonra 1994 martında Başkanlığa seçildi; 2 Nisan 2001’de yenileşme ve katılımcılık gerekçesiyle genel başkanlıktan ve yönetimden istifa etti. Başkanlığı döneminde TGC’nin günlük yayın organı “Bizim Gazete" yayımlandı, Cemiyetin kurucusu Sedat Simavi adına konulan ve Hürriyet Gazetesi tarafından sürdürülen Sedat Simavi Ödülleri Cemiyet bünyesine alındı; çeşitli illerdeki 50’yi aşkın gazeteciler cemiyetinin işbirliği ve dayanışmasını sağlamak üzere Gazeteciler Cemiyetleri Başkan Konseyi oluşturuldu. TGC bünyesinde Basın Senatosu kuruldu. Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi yayımladı. Konrad Adeanauer Stiftung ile yerel basın meslek içi seminerlerini ve yerel basın ödüllerini kapsayan “Medya Projesi" imzalandı: Toplu anma amacıyla 6 Nisan “Öldürülen Gazeteciler Günü” ilan edildi: Yedi meslek örgütünün işbirliği ve dayanışma platformu meydana getirildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz’de lastik botta 25 mültecinin cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

‘Yapılacak düzenleme boşluk yaratacak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa