22 Ekim 2016 03:51

Melda Onur: Hak ihlali oldu mu, gözümüzü kapamayacağız

Demokrasi için Birlik (DİB) Hazırlık Koordinasyonu üyelerinden CHP Eski Milletvekili Melda Onur'la yarın gerçekleşecek demokrasi buluşmasını konuştuk.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

CHP eski milletvekillerinden Rıza Türmen’in “Bir demokrasi cephesine gereksinim var” başlığı ile 13 Mayıs 2016 günü T24’te yayımlanan yazısıyla gündemleşen Demokrasi İçin Birlik, yarın ‘demokrasi buluşması’nı gerçekleştirecek.
CHP, HDP ve BDP eski milletvekilleri ile aydınlardan oluşan Diyalog Grubundan aynı zamanda Demokrasi için Birlik (DİB) Hazırlık Koordinasyon üyelerinden biri olan CHP Eski Milletvekili Melda Onur, Demokrasi İçin Birlikin “Herkes için demokrasi; demokrasi için birlik” çağrısı ile gerçekleştirdiği toplantısıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

‘DAYANIŞMA VE DİRENME MEKANİZMASI’

Onur, şunları söyledi: “Özellikle son dönemde, çeşitli, özgürlüklerin kısıtlandığı, gazeteciler üzerinden, akademisyenler üzerinden, ifade özgürlüğünden yola çıkılarak yapılan soruşturmalar, kadınlar üzerindeki baskılar, ve özellikle 15 Temmuz’un ardından iktidarın ‘ikinci darbe olacak’ korkusuyla OHAL’in kapsamını da genişletmesi, burada yaşanan pek çok mağduriyet gibi çeşitli konularda, insanlar tedirgin. Bundan sonra talep edilen, demokratik bir denetim, ortak denetim mekanizması kurmak. Parlamentonun bu kadar etkisizleştiği, iktidarın bu kadar güçlendiği bu noktada toplumsal, muhalefettin çeşitli kesimlerin, görüş ayrımı da olmadan, asgari, demokrasi talep eden, akademisyenlerin, hukukçuların, işçilerin, emek gruplarının, gazetecilerin, bu tür hak ihlallerinde ortak hareket edebilecekleri, bir denetim, bir dayanışma ve gerekirse ortak direnme mekanizması, kurulabilir mi? Bu demokratik hakkımızı nasıl kullanabiliriz? Biraz onların tartışılacağı, bir ortam olacağını umut ediyoruz. Buradan arzu edilen, bu demokrasi birliğini devamlı kılacak, bir yönetim kurulu gibi organın çıkıp, bundan sonraki süreçte bir denetim mekanizması oluşturmak. En basitini söyleyeyim size, Soma’da doğru dürüst bir denetime tabi tutulsaydı, bu kadar insan ölmeyebilirdi. Bu gibi birçok konuda, denetim mekanizmasını oluşturacak ve haksızlıklara karşı da dayanışma ve direnme bloku oluşturacak bir yapının çıkması umut ediliyor. Bunun ilk toplantısı olacak.”

YARIN BULUŞUYORUZ

Yarın yapılacak toplantının önceden alınan bir karar neticesinde planlandığını anlatan Melda Onur, “28 Haziran’da çeşitli platformların çağrısıyla böyle bir toplantı olmuştu. O toplantıda herkesin davetli olduğu bir ‘Demokrasi kurultayı yapalım’ dendi. Ama kurultay lafını gençler sevmediği için biz de buna ‘buluşma’ dedik. Kurultay biraz da siyasi partileri çağrıştırıyor. Haklılar. Çünkü bu sivil bir hareket olacak. Koordinasyonda çalışan arkadaşlar, gittikleri yerde, neyin amaçlandığını neyin hedeflendiğini anlattığı küçük toplantılar yapmıştı.” 
Onur, yarın Şişli Kent Kültür Merkezinde yapılan toplantıya ilişkin şu çağrıyı yaptı: “Demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkmak, sadece siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin işi değildir. Aynı zamanda bireylerin, vatandaşların, kurumların, herkes yanı başındaki hak ihlalini tespit etmek, denetlemek, duyurmak, dayanışmak ve buna karşı bir baskı oluşturarak, ortak direnmek zorunda. Yanı başımızda hak ihlali oldu mu gözümüzü kapamayacağız.” 

TOPLANTININ PROGRAMI 

23 Ekim’de saat 09.00- 19.00 arasında Şişli Kent Kültür Merkezinde yapılacak toplantının programı şöyle:
09.00 Kahve- Kayıt
10.00 Açılış konuşması: Binnaz Toprak
10.15 Divan heyetinin oluşması
10.25 Rıza Türmen: Demokrasi için birlik konuşması
10.45 Selamlamalar
11.45-13.30 Sunumlar
13.30- 14.30 Yemek molası
14.30- 16.00 Sunumlar
16.00- 16.30 Kahve Molası
16.30-18.00 Sunumlar
18.30 Sonuç bildirgesinin okunması
19.00 Kapanış.

ÖNCEKİ HABER

Londra'daki havalimanı kimyasal alarm nedeniyle boşaltıldı

SONRAKİ HABER

'Başkanlık referandumu öncesi ‘butik zafer’ ihtiyacı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...