22 Ağustos 2016 10:30

Demokrasi İçin Birlik: Suskun kalmayacağız

Demokrasi Birlik Girişimi, yaptığı açıklamada anti demokratik yönelimlere karşı 'Suskun kalmayacağız' diyerek, Özgür Gündem’e yönelik baskıyı kınadı.

Paylaş

Aralarında Baskın Oran, Beyza Üstün, Ayşegül Devecioğlu gibi akademisyenler, Ziya Halis, Abdulbaki Erdoğmuş, Akın Birdal, Levent Tüzel, Gülseren Onanç, Rıza Türmen gibi siyasetçiler ve kimi yazarlarında bulunduğu çok sayıda kişi, yaşananlar karşısında Demokrasi için Güç Birliği çağrısı yaptı. "Suskun Kalmayacağız" başlığı ile yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: 

'DARBE SONRASI DARBE YAŞANIYOR'

"15 Temmuz darbe teşebbüsü, demokrasiye yöneltilmiş ağır bir darbe girişimiydi. Bu girişim sonrası bir an evvel demokratik düzene geçilmesi, sorunların mecliste uzlaşı ve diyalog yoluyla çözülmesi, barış ve demokrasi yolunda adımlar atılması bekleniyordu. Ne var ki bu beklenti yerini ancak darbeler ve dikta rejimlerde örneklerine rastlayacağımız, hukuk tanımayan, muhalefete yönelik baskı, tehdit, operasyonlar, torba kanunlar, OHAL ve KHK düzenlemelerine bıraktı.

‘BASINA YÖNELİK BASKILAR KABUL EDİLEMEZ’

Toplumu ayrıştıran, kutuplaştıran, insan hakları ihlallerinin yaygın ve sistematik bir biçimde uygulandığı, hukukun ortadan kaldırıldığı, özgürlüklerin kullanılamadığı bu süreçten kaygı duyuyoruz. İfade özgürlüğü üzerinde var olan baskıların arttığına tanık oluyoruz. Muhalif medya organlarına yönelmiş baskılar ve sansür, açılan soruşturmalar, basın özgürlüğünü ihlal eden uygulamalar toplumsal barışı zedelemekte ve onulmaz yaralar açmaktadır.

Bu bağlamda Özgür Gündem gazetesine yapılan polis baskınında, gazetecilerin darp edilmesi, gözaltına alınanların avukatları ile görüşmesinin engellenmesi, kadın gazetecilerin cinsel tacize maruz bırakılması, gazetelerin arama bahanesi ile harabeye çevrilmesi kabul edilemez.

Gazetenin yayın yönetmen ve yazarlarının evlerinin basılmasını, yazar Aslı Erdoğan'ın gözaltına alınarak çıkarıldığı mahkemede tutuklanmasını dehşet verici buluyoruz.

‘ORANTISIZ VE SİSTEMATİK SALDIRILAR VAR’

Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmelerin rafa kaldırılması, başta yaşam hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yapılan saldırılar, AİHS ile AİHM kararlarının yok sayılması, evrensel değerlerin, düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün, adil yargılanma hakkından, kişi güvenliği ve özgürlüğüne kadar ağır, orantısız, yaygın ve sistematik ihlallerin yaşanması karşısında hiçbir kuruluş suskun kalmamalıdır.

Tüm siyasi partileri, emek ve meslek örgütlerini, herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Demokrasiyi ve barışı yaşama geçirmek, dikta heveslilerine dur demek için;

Gün birlik ve dayanışma günüdür.

Hep birlikte baskılara karşı duralım yoksa yarın çok geç olabilir."

BİLDİRİYE İMZA ATAN İSİMLER 

"Abdullah Demirbaş, Abdulbaki Erdoğmuş, Ahmet Dindar, Ali Bilge, Ali Haydar Konca, Akın Birdal, Atilla Durak, Arif Ali Cangı, Aydın Selcen, Ayşe Erzan, Ayşegül Devecioğlu, Baskın Oran, Beyza Üstün, Bülent Atamer, Can Atalay, Celal Yıldırım, Cengiz Güleç, Cezmi Ersöz, Çiğdem Mater, Çiğdem Yalçın, Dilek Gökçin, Duygu Öz, Ercan İpekçi, Ercan Geçmez, Ergin Cinmen, Erdoğan Aydın, Erol Kızılelma, Esra Mungan, Eşber Yağmurdereli, Esra Salmanlı, Erdal Karayazgan, Erol Önderoğlu, Evgil Türker, Faik Bulut, Fehim Işık, Fethiye Çetin, Filiz Kerestecioğlu, Halim Bulutoğlu, Haluk Tekeli, Hasip Kaplan, Hüseyin Demirdizen, Hüsnü Okçuoğlu, Gencay Gürsoy, Gülseren Onanç, Gülten Kaya, Gürhan Ertür, İhsan Eliaçık, İrfan Kaygısız, Kadir Akın, Kayuş Gavrilot Çalıkman, Kemal Yüksel, Lale Dilligil, Levent Tüzel, Mahir Sayın, Mehmet Akar, Mehveş Evin, Melda Onur, Melek Özman, Melek Taylan, Murat Çelikkan, Müge Karalom, Nazım Alpman, Necmiye Alpay, Nesrin Nas, Nil Mutluer, Nuray Sancar, Nurcan Baysal, Oktay Etiman, Onur Fidangül, Orhan Alkaya, Orhan Silier, Oya Ersoy, Özlem Dalkıran, Pınar Aydınlar, Reyan Tuvi, Rıza Türmen, Salman Kaya, Saruhan Oluç, Sayat Tekir, Sedat Şenoğlu, Sedat Tuncer, Sema Bayraktar, Semra Somersan, Servet Demir, Sezai Temelli, Şanar Yurdatapan, Tuma Çelik, Türkcan Baysal, Ufuk Uras, Uğur Aker, Üner Eyüboğlu, Ümit Kıvanç, Viki Çiprut, Yetvart Danzikyan, Ziya Halis." (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

DİHA Muhabiri Engin Eren 10 gündür gözaltında

SONRAKİ HABER

AB yetkilileri vize serbestisi için Türkiye’ye geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...