19 Ekim 2016 10:34

‘MEB, proje okulları savunmak için TOMA ve polis gönderdi’

İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin velileri proje okulu uygulamasına karşı okulun önünde eylem yaparken karşılarına TOMA ve çevik kuvvet çıktı.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Erkek Lisesi önünde bir araya gelen öğrenci velileri proje okul uygulamasına karşı basın açıklaması yaptı. Veliler okula gelmeden önce okul önüne TOMA ve bir otobüs dolusu çevik kuvvet ve sivil polis getirildi. Okulun içinde de polis olması dikkat çekti.
Eyleme, İstanbul'daki diğer köklü liselerin mezunları ve öğrenci velileri de destek verdi. 
Norm Fazlası Bahane, Kadrolaşma şahane" dövizi taşıyan veliler okul önünde Lokum dağıttı.Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylemde veliler adına basın açıklamasını Gülsüm Öner Yetkin okudu. Danıştay Kararına ve Anayasa'ya aykırı olan bu yönetmeliğin bir an önce durdurulması ve iptalini istediklerini belirten Yetkin, "Burası elit ve zenginlerin okuduğu bir okul değil. Bu okullarda 600’e yakın burslu öğrencimiz var. Anadolu'nun her köşesinden gelen çocuklar bu okullarda okumaktadır. Bizim bu talebimiz, emek verip büyüttüğümüz ve iyi bir eğitim alarak Türkiye Cumhuriyeti değerlerine sahip çıkan, eğitimli bireyler olmasını istediğimiz gözümüzün nuru evlatlarımızın geleceğini korumak adına haklı feryadımızdan ibarettir" dedi. "Bizler hiçbir siyasi parti ve oluşumun arka bahçesi değiliz, bu şekilde art niyetle yapılan spekülasyonları dikkate almayarak kınıyoruz" diyen Yetkin
sözlerini şöyle sürdürdü: "Dün bizim sesimizi duymaları için TBMM’de bulunan bütün siyasi partilerin kapılarını çaldık. Tek amacımız eğitimdir bu böyle bilinsin."

'MİLLİ EĞİTİM BAKANIMIZIN KAFASI KARIŞIK'

TBMM'deki görüşmelerin ayrıntısını anlatmak için Hülya Şen söz aldı. Şen, "Bakanımızın kafası karışık. Savunma Bakanı mı Milli Eğitim Bakanı mı? Bir proje olduğu söyleniyor. Ne olduğunu soruyoruz. Bakanlık projesini savunmak için bilimsel, teknik, pedagojik, psikolojik hiçbir izah vermedi. Savunmak için TOMA gönderdi, polis gönderdi. Bu kafa karışıklığını bir an önce bitirin. Yetkililere sesleniyorum. Danıştay, ‘Anayasa’ya aykırı’ diyor. ‘Ucu belli değil. MEB’e sınırları belli olmayan bir keyfiyet yüklemiştir’ diyor. Bu durumda eğer bir hukuk devletiysek yürütmenin durdurulması gerekir. Konu, hukuk devleti olup olmadığımız noktasına kadar gelmiş, kilitlenmiştir. Eğitim sorunu olmaktan çok bu devlete sahip çıkıp çıkmama mücadelesine dönmüştür. Eğitimin üzerinden oynanan oyunun izahını anlamış değiliz" dedi.

Önceki gün Meclise gittiklerini söyleyen Şen sözlerini şöyle sürdürdü: "CHP Lideri ile görüştük. Danıştay kararının vurgulanmasını istedik. HDP ile görüştük, konuya vakıf olduklarını gördük. MHP’den Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüştük. Bu okulların kültürünü çok iyi bilen veli olarak bu konuda bize destek olacaklarını söylediler. AK Parti’den İnsan  Hakları Komisyon Başkanı ile görüştük. (Mustafa Yeneroğlu). Bu uygulamanın durdurulmasını, Danıştay kararlarını kendisine hatırlattık. Bugün itibariyle kendileri konuyu  yeniden Milli Eğitim Bakanı ile görüşeceklerini ifade ettiler. Bugün öğretmenlere yapılan tebligatlar var. Öğretmenlerimizi alabilirsiniz. Bizim mücadelemiz de ne gelen ne de giden öğretmenle ilgili. Biz bu okulların kültürüne, bu ülkenin geleceğine yapılan saldırıya karşıyız. Bu proje yürürlükten çekilene kadar mücadelemize devam edeceğiz. İstanbul  milletvekillerine gönderdiğimiz mektupların bazıları Mecliste alınmadı. Parti temsilcilerinin mektupları alması istendi. Bunun üzerine  MHP, CHP, HDP mektuplarını alırken, biz oradan ayrılırken dün AKP’ye yazdığımız mektuplar duruyordu.”

Eylem bitene kadar öğrencilerin okuldan çıkışı engellendi. Eylem bittikten sonra okuldan çıkan öğrencileri veliler alkışla karşıladı.

Okulun önünde sivil polisler bekletiliyor.

EĞİTİMİN KALİTESİNİ DÜŞÜRMEK İSTİYORLAR

Eylemden sonra Evrensel’e konuşan İstanbul Erkek Lisesinden bir veli, "TOMA’lardan çocukların etkilendiği muhakkak. Sonuçta eğitim hakkı için buradayız. Bu eylemler devam edecek, sonuç alıncaya kadar devam edeceğiz.Eğitimin kalitesini arttırmak değil düşürmek istiyorlar. Proje okulu ile yapılmak istenen bu. Bu kadar iyi okullardaki öğrencilerin eğitim düzeyinin yüksek olması, diğer eğitim düzeyi düşük devlet okullarıyla fırsat eşitsizliği olarak görülüyor. Bizim talebimiz bu okulların düzeyini düşürmek değil, diğer okulların da seviyesini yükseltmek. Burada bir kadrolaşma yapılıyor. İyi kadrolar dağıtılıyor. Bu okullara ilk bine giren öğrenciler giriyor" diye konuştu.

İstanbul Erkek Lisesinde öğrencisi bulunan bir diğer veli ise, "Anne baba iç güdüsüyle bu projeyle yapılmak istenenlerin dikkatini çekmek için buradayız. Biz kimseye saldırmıyoruz. Biz yasa dışı bir şey yapmıyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyetinin değerlerine bağlı çocuklar yetiştirdik. Biz eğitimin iyi ve kaliteli olması için buradayız. Türkiye'nin geleceği bu köklü okullardan çıkan gençlerin emekleridir. Burada TOMA, polis olması doğru bir şey değil" ifadesini kullandı.

Cağaloğlu Anadolu Lisesinde öğrencisi olan bir veli ise öğrencilerin tehdit edildiğini iddia ederek ismini vermedi. Veli, "Biz anneyiz, babayız. Çocuklarımızın eğitimi için endişeleniyoruz. Sıra annelere babalara TOMA göndermeye mi geldi? Bu TOMA'larla bize gaz mı sıkacaklar. Çocuklar kapının önünde TOMA ile ders yapıyorlar. Bizim meselemiz öğretmenler değil. Felsefe dersine din öğretmeni girmiş. Kızların başını örtmesi gerektiğini söylemiş. Proje okullarıyla bu hedefleniyor. Bu çocuklar nasıl ders işleyecek. Baskılarla  uğraşıyorlar. Müdür yardımcısı öğrencileri tehdit ediyor, ‘Okuldan atılırsınız bu eylemlere katılırsanız’" dedi.

ÖNCEKİ HABER

HDP, Adalet Bakanı hakkında gensoru verdi

SONRAKİ HABER

TYS odası ‘kapı duvar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa