16 Ekim 2016 11:39

Yaşam savunucularından Kocaoğlu’ya çağrı: Bu suça ortak olma

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin içme suyunu kirleten TÜPRAG Altın Madeni ile sponsor ortaklığına gitmesine yönelik tepkiler büyüyor.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin içme suyunu kirlettiği bilirkişi raporlarıyla kanıtlanan TÜPRAG Altın Madeni ile sponsor ortaklığına gitmesine yönelik tepkiler büyüyor. Tepkilerin ardından etkinlik programında konuşmacı olarak görünen Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü öğretim üyeleri programdan çekildiler. 

İzmir’in 20 kilometre uzağındaki Efemçukuru’da, kente su sağlayan barajlar havzasında altın işletmeciliği yapan TÜPRAG Şirketinin, ana sponsor olduğu 3. İş Güvenliği Zirvesine etkinliğinin sponsorlarından birisinin de İzmir büyükşehir Belediyesi olması birçok kurum tarafından tepkiyle karşılandı. İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) tarafından gerçekleştirilen etkinliğe ana sponsor olan altıncı şirketin, İzmir’in içme sularını kirlettiğine dönük bilirkişi raporları ortadayken, yıllarca bu altın madeninin kent açısından büyük bir tehlike olduğunu belirterek mücadele eden Büyükşehir Belediyesinin, tüm söylediklerini bir kenara bırakıp madenle sponsor ortaklığı yapması kentte şaşkınlık ve öfke uyandırdı. 

Konuya dair Bilgisayar mühendisleri Odası’nda toplantı yapan İzmirli yaşam savunucuları ve meslek örgütü temsilcileri, büyükşehir belediyesini yaptığı yanlıştan dönmesi için bir kampanya başlattılar. Altın madeninin, AKP hükümetinin desteği ile kentin içme suyu havzasında 5 yıldır altın işletmeciliği yapmasının etkilerinin sulardaki kirlenmenin bilirkişilerce tespiti sonrası görülmeye başladığının belirtildiği toplantıda, kente temiz içme suyu sağlamakla görevli büyükşehir belediyesinin altıncı şirketle sponsor ortaklığına gitmesinin kabul edilemez olduğu yinelendi. 

BAZI KONUŞMACILAR ÇEKİLDİ

TÜPRAG ile Büyükşehir belediyesinin ortak sponsorluğunun duyulmasının ardından yapılan girişimler sonucu etkinlik programında konuşmacı olan Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü öğretim üyelerinin etkinlikten çekildiği öğrenilirken, diğer konuşmacılarında etkinliğe katılmamaları yönünde girişimlerin sürdüğü dile getirildi. İzmir Tabip Odası’nın Büyükşehir Belediye Başkanına altın madeni şirketi ile ortak sponsorluk yapmanın yanlışlığına dönük bir mektup gönderdiği belirtilirken, benzer bir mektubun da tüm İzmir milletvekillerine, Büyükşehir belediye Başkanı ve İzmir kamuoyuna açık mektup şeklinde kaleme alınması kararı verildi.

ESKİ SÖZLERİ HATIRLATILDI

Söz konusu mektupta; İzmir’in su havzası Efemçukuru’nda altın çıkararak suları kirleten TÜPRAG şirketi ile kente temiz su sağlamakla yükümlü olan İzmir Büyükşehir Belediyesinin sponsor ortaklığı yapmasına dönük tepkiler dile getirilirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na önceki yıllarda altın madeni ve Efemçukuru ile ilgili sözleri hatırlatıldı. Açık mektupta, Büyükşehir Belediyesine bu sponsorluktan çekilerek gerçek görevini yapma, kentin sularının korunması için halkla birlikte ortak mücadele etme çağırısı yapıldı. 

İzmirli yaşam savunucuları ve Kurum temsilcileri yarın İzmir tabip Odasında konuya dair bir basın toplantısı da düzenleyecek. 

ÖNCEKİ HABER

Uca: Erdoğan Êzidîleri aşağılamaktan derhal vazgeçmeli!

SONRAKİ HABER

IŞİD'in Antep sorumlusu da kendini patlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...