12 Ekim 2016 11:58

Tek ve Çok gösterimlerinde bugün: Bitmeyen yol

SALT Galata’da sergilenen 'Tek ve Çok' sergisi paralelinde gerçekleştirilen film gösterimleri devam ediyor.

Paylaş

SALT Galata’da sergilenen “Tek ve Çok” sergisi paralelinde gerçekleştirilen film gösterimleri devam ediyor. Programın bugünkü filmi Duygu Sağıroğlu’nun 1965 yapımı “Bitmeyen Yol”.  Film, iç göç ve işsizliğin yoğun artış gösterdiği 1960'lar Türkiye'sini toplumsal gerçekçi bir bakış açısıyla aktarıyor. Yoksulluk nedeniyle köyden “taşı toprağı altın” kente göçen bir grup insanın yaşadığı sosyal ve ekonomik zorlukları çarpıcı ayrıntılarla gösteren film, tüm işverenleri kötülediği gerekçesiyle dönemin Sansür Kurulu tarafından sakıncalı bulunmuştu.

Agah Özgüç, 100 Filmde Türk Sineması kitabında “Bitmeyen Yol” filmi için şöyle der; Konu, göçün yolları tıkadığı ve işsizliğin kol gezdiği 1960'ların Türkiyesin’de geçer. Altı taşralı arkadaşın ekmek parası kazanma uğruna büyük bir direnişle sürüp giden yaşam kavgaları. Kimi istemeyerek suça itilir. Kimi büyük kentin caddelerinde açlığa.Gerçekçi insan manzaraları görürüz. Duygu Sagıroğlu'nun filminde işçilerin sefaletini gösteren toplu resimler, sahneler bir tablo gibidir. Oğlunu okutabilmek için direnen Anadolulu kadın, bir göz odada üstüste yatan köylü aile, kum deposundaki işçiler çarpıcı görüntülerle verilir.

Bugün 19.00’da SALT Galata’da yapılacak filmin gösteriminin ardından akademisyen ve yönetmen Zeynep Dadak, filmin yönetmeni Duygu Sağıroğlu ile bir söyleşi yapacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Kadınların sesi olmaya devam edeceğiz’

SONRAKİ HABER

BES: İşten atma ve açığa almalar son bulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...