09 Ekim 2016 00:51

Siyanürcü bu sefer gizleyemeyecek!

Kayseri-Nevşehir il sınırındaki Himmetdede Altın Madenine komşu un fabrikası için bilirkişi kararı alındı.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Kayseri-Nevşehir il sınırındaki Himmetdede Altın Madenine komşu un fabrikası için bilirkişi kararı alındı. Mahkeme siyanürlü madenin 10 metre bile uzağında olmayan un fabrikasına zarar verme ihtimalini keşfedecek! Un fabrikası altın madeninin ÇED raporu haritalarında gizlenmişti.

UN FABRİKALARININ ORTASINDA

Kayseri 2. İdare Mahkemesi yaklaşık 2 yıldır üretimini sürdüren Koza Altın Şirketine ait Himmetdede Altın Madeni ile ilgili yeni bir bilirkişi keşfi kararı aldı. Uzmanların “en vahşi yöntem” olarak niteledikleri açık havada siyanür liç yöntemi ile altın üretimi yapan şirket, iki un fabrikası, bir çekirdek işleme tesisi ve bir yol üstü lokantasının tam ortasında bulunuyor. Öyle ki altın madeni tesisleri ile Erdemler Un Fabrikası arasında 10 metre bile mesafe yok! 

KURNAZLIĞIN BÖYLESİ! 

Yürürlükteki Gayrisıhhi Müesseseler Kanunu’na göre en az 100 metre yakınında hiçbir üretim ve tarımsal faaliyet olmaması gereken altın işletmesi, ÇED izni başvurusundaki haritalarda un fabrikasını gizleme yoluna gitmişti. Madenin bekçi kulübelerinin bile belli olduğu haritalarda un fabrikası ancak haritanın 250 kez büyütülmesinin ardından u.f harfleri kodlanarak belirtilmişti.

MAHKEME DEDİĞİMİZE 4 YILDA GELEBİLDİ

Altın madenine karşı dava açan Erdemler Un Fabrikasının Avukatı Suat Öztürk, dava dilekçelerinde altıncı şirketin yaptığı usulsüzlüğü belirtmelerine rağmen bir türlü mahkemenin dikkatini bu yöne çekemediklerini söyledi. Madene verilen ÇED raporunun geçtiğimiz Haziran ayında iptal edildiğini ama iptal gerekçelerinin kendi gerekçeleriyle örtüşmediğini aktaran Öztürk, “Mahkeme mera alanları ve sulu tarım arazileri için izin alınmadığı gibi gerekçelerle ÇED raporunu iptal etmişti. Şirket de hızla yeni ÇED başvurusu yaptı. İptalden 20 gün sonra 14 Temmuz’da onaylandı yeni ÇED raporu” dedi. Bu yeni ÇED’e de itiraz ettiklerini aktaran Öztürk, “Un fabrikasının 10 metre yakınında, sağlık koruma bandında siyanürlü altın işletmesi olur mu diye yıllardır itiraz ediyorduk. Nihayet mahkeme, bizim dikkat çektiğimiz noktaya 4 yılda gelebildi” dedi.

ERCİYES ÜNİVERSİTESİNDEN BİLİRKİŞİ İSTEMİYORUZ

Bilirkişi heyeti oluşturulurken Erciyes Üniversitesi hocalarının heyette yer almaması için mahkemeye dilekçe vereceklerini belirten Öztürk, “Çünkü bu üniversiteye güvenimiz kalmadı. Madenin çalışması için verilen tüm olumlu raporların altında bu üniversitenin hocalarının imzası var. Heyetin Kayseri dışında bir üniversiteden, mesela ODTÜ’den oluşturulması talebiyle mahkemeye dilekçe vereceğiz” dedi. 

CEMAATTEN TMSF’YE GEÇTİ

Gülen Cemaatine yakınlığı ile bilinen Akın İpek’in Koza Altın Şirketine ait altın madenine AKP-Gülen Cemaati kapışmasının ardından grubun diğer madenleri gibi kayyım atanmış, daha sonra da TMSF’ye devredilmişti. Kayseri 2. İdare Mahkemesi 30 Eylül 2016 tarihli kararında “Önceki verilen ÇED olumlu kararında un fabrikasının haritada gizlendiği, siyanürle üretim yapılan yerin hemen yanında bulunan un fabrikasının üretim sonucu oluşabilecek muhtemel değerlendirmelerinin yapılmadığı” gibi gerekçeleri haklı bularak bilirkişi keşfi yapılması kararı verdi. Mahkeme bilirkişi keşfinin yapılabilmesi için 5 bin TL avans ve 206 TL keşif harcının 7 gün içinde yatırılmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

2016’nın en vahşi fotoğrafları

SONRAKİ HABER

Erzurumlu Herakleitos

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...