01 Ekim 2016 10:49

Kadınlar sokağa çıkarsa dünya değişir!

‘Süslü Kadınlar’ pazar günü Türkiye’nin birçok yerinde pedal çevirdi...

Paylaş

Sema ÖZBAY
Kayseri

‘Süslü Kadınlar’ pazar günü Türkiye’nin birçok yerinde pedal çevirdi. Her yaştan, her kesimden kadınlar “Sokaklar egzoz değil, parfüm koksun” şiarıyla, hem kendilerini hem de bisikletlerini süsleyip sokaklara çıktı. Bu etkinliğin Kayseri’de de düzenleneceği sosyal medya üzerinden duyurulduğunda, “Acaba nasıl olur?​” sorusu sorulmaya başladı. Etkinlik saati yaklaştıkça ‘Süslü Kadınlar’ bisikletleriyle üçerli beşerli gruplar halinde kent meydanında yürümeye başlayınca; şaşkın gözler ve gülümseyen yüzler onlara çevrildi. 
Toplanma alanında yalnız olmadıklarını gören kadınları daha bir sevinç sardı. Farklı meslek gruplarından ve yaştan, şortu, elbisesi, pantalonu ve başörtüsü ile gelen kadınların hepsinin yüzünde aynı heyecan vardı. “Çekinerek gelmiştik, ama kalabalığız” sözleriyle bu heyecanlarını dile getirdiler.
Etkinlik, kadınların yaşanan şiddet olaylarına, hükümet kanadından gelen açıklamalara karşı bir tepkinin ifade edilişine de vesile oldu ve bu kadınların kıyafetine, ifadesine yansıdı. Böylece etkinliğin ruhu da kadınlara yönelik dayatmalara karşı şekillendi. Katılan kadınların neredeyse tamamında, Ayşegül Terzi’nin yaşadığı saldırıya ve kadınların yaşam alanının giderek daraltılmasına karşı çıkış vardı. Taşınan dövizlerde “Şortuma ve ne giydiğime mırıldanamazsın bile”, “Tüm cinsiyetçi dayatmalarınıza karşı pedal çeviriyoruz” yazıları dikkat çekti. Konuştuğumuz tüm kadınlar da sözlerini buradan kurdu. 

BU ÖZGÜRLÜĞÜ HEP İSTİYORUZ
Gupse, kadınların bir arada olmasından duyduğu mutluluğu bizimle paylaştı: “Kayseri’de bu tür etkinliklerin olmasına öncelikle çok seviniyoruz. Çünkü Kayseri biraz bu tür etkinliklere isyancı olan bir şehir. Geçen haftalarda şortlu bir kadının uğradığı zulümden sonra özellikle böyle bir etkinlik olması gerçekten çok güzel... Biz kadınlar olarak bisiklet sürebilmeyi, istediğimiz kıyafetlerle sokağa çıkabilmeyi, özgürce hareket edebilmeyi istiyoruz. Buraya katılanların her birine teşekkür ediyoruz ve diyoruz ki bütün yetkililere, dünyayı süslü kadınlar kurtaracak!”
Üniversite öğrencisi genç arkadaşlarımız ise söze şaşkınlıklarını dile getirerek başladılar. Umutsuz olarak geldikleri etkinliğin böylesi kalabalık ve renkli olmasından duydukları mutluluğu şöyle dile getirdiler: “Buraya gelene kadar kendimizi yalnız hissetsek de bizim gibi birçok kadının yollarda olması bizi umutlandırdı. Bisiklet sürerken hepimiz özgür hissediyorduk. Bu özgürlüğü hep hissetmek istiyoruz.”

HEM TEPKİ HEM ÇAĞRI
Başörtülü kadınlar da, Ayşegül Terzi’nin yaşadıklarıyla ilgili “Herkes ne giyerse giyer! Kimse giydiğinden dolayı şiddete maruz kalamaz. Bu olaya tepkimizi göstermek için geldik” diyerek etkinliğe katılmışlardı. Etkinliğe katılmayan kadınların ve yoldan geçen insanların tepkileri kadınların bir arada olma arzusunu gösterir nitelikteydi. Kimileri kornaya basarak, kimileri de evlerinin balkonundan el sallayarak destek verdi. Kadınlar güzergah boyu, tüm güçleri ile “Kadınlar sokağa çıkarsa dünya değişir” sloganını attı. Bu slogan bir yandan bisiklet sürenler için, “Biz sokaktayız ve değiştirmek istiyoruz”un ifadesiydi, bir yandan da evinin camından, dükkanın kapısından otobüs durağından, yol kenarından kendilerine bakan kadınlara bir çağrıydı. Ve bu çağrı Kayseri’de karşılık bulacağa benziyor. Duyup da katılamayan ya da sonradan duyan kadınlarla yaptığımız sohbetlerde de “Evet daha kalabalık sokağa çıkmalıyız, bisikletlerimizle ve şortlarımızla daha çok sokakta olmalıyız, sesimizi çıkarmalı ve tepkimizi koymalıyız” cümlelerini çokça duyduk. Şimdi bu tepkiyi daha güçlü nasıl ifade edebileceklerini konuşuyor kadınlar. 

ENGELLİ BASKETBOL OYUNCUSU SEYRAN ORMAN: 
Eğer şortuna sahip çıkmak istiyorsan beraber olalım
Böyle bir etkinlik olduğunu söylediler ve ben de kadın özgürlüğünün, kadın dayanışmasının içinde olmak istedim. Önce kadın kendi haklarını bilmeli. Kadınlar birlik olup haklarına sahip çıkarsa kimse bize dokunamaz! Bireysel hiçbir şey yapamazsın, ama kitle halinde örgütlenerek yapılan her şeyin sonunda mutlaka elde edilen bir zafer vardır. Ben de kadınlara çağrıda bulunuyorum; eğer şortuna sahip çıkmak istiyorsan beraber olalım.

ZEYNEP ÖĞRETMEN: 
Şiddete, tacize ve tecavüze sessiz kalmıyoruz 
Dışarıdan bakılınca sadece kadınların bisiklet turu gibi görünse de son zamanlarda İstanbul’da yaşanan şiddet olayına ve kadınlara söylenen ‘şort giyme’, ‘açık giyme’ söylemlerine tepki için de buradayız. Öncelikle kadınız ve istediğimiz gibi giyinebileceğimize inanıyoruz. Öte yandan şehrimizde hiç rahatça kullanabileceğimiz bir bisiklet yolumuz yok. Aslında var ama araçlar tarafından kapatılıyor. Ayrıca bisiklet bir ulaşım aracıdır ve kadınlar şort, elbise, etek gibi günlük kıyafetleriyle bisiklet sürebilmelidir. Dikkat çekmek istediğimiz konular bunlar. Bu yüzden şiddete, tacize ve tecavüze sessiz kalmıyoruz” 

KAYSERİ KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ YÖNETİCİSİ ELMAS ŞAHİN: 
Değiştirmek için yola çıktık!
Kadın Dayanışma Derneği olarak bu etkinliğe destek veriyoruz. Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz olaylarının arttığı bu dönemde bir arada olmamız çok önemli. Buradaki tüm kadınlarda omuz omuza mücadele verme arzusunun üst düzeyde olduğunu görüyoruz. Hükümetin biz kadınlara yönelik açıklamaları bir yandan, eril yargının verdiği kararlar bir yandan kadınları ablukaya alıp yaşam alanlarını kısıtlıyor. Bu duruma izin vermeyeceğiz. Bize dayatılan yaşamı değiştirmek için sokağa çıktık, yan yana geldik. Daha güçlü ses çıkarmak için ‘Hadi sende gelsene’ diyoruz. 

ÖNCEKİ HABER

'Bu saldırıyı da püskürteceğiz'

SONRAKİ HABER

Kim hasta, kim normal?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...