26 Eylül 2016 12:30

Tribüne en yakın çizgi: Metin Kurt

Tribün için sporcuda başarı ikinci plandadır.

Paylaş

Sinancem ALİKOÇ
Ankara

Metin Kurt, 1948 yılında Kırklareli’nde doğdu. Futbol hayatına liseye geçtiği dönemde amatör kulüplerde başladı. Bunda ağabeyi milli futbolcu İsmail Kurt’un da etkisi büyük tabii. Metin İstanbul’da amatör kulüplerde top koşturmaya devam ederken ilk profesyonel transferi gerçekleşiyor: İzmir’in efsane spor kulübü Altay. Aynı dönem Altay, Türkiye Kupası finaline çıkıyor, arkasından ağabeyinin de zorlaması ile PTT’ye transfer oluyor Metin Kurt. Ardından Tamer Güney*’in yönetiminde gelişen Metin, Galatasaray’a önce kiralık daha sonra tamamen transfer. 

NEDEN ÇİZGİ?

Galatasaray’ın değişmezleri arasında yerine alan Metin’in yıldızı daha da parlıyor. Metin, yırmi altı kez A Milli forması giyiyor. Dönemin teknik direktörü Brian Birch sahayı genişletmeyi aklına koymuş o dönem ve Metin Kurt’u çizgide oynatıyor. Metin’in o takımdaki görevi o çizgide olmak. Bunun üzerine “Çizgi Metin” lakabını alıyor. Kendi sorulduğu zaman Metin Kurt: “Sahada halka en yakın yer neresi? Çizgi! Başka nerede oynayacaktım?” diyor. 

SPORDA SENDİKALAŞMA VE GALATASARAY’DAN AFOROZ

Metin Kurt futbolcularında özlük hakları araması gerektiğini savundu. Futbolcuların kariyerinin yönetimin ağzında kalmasından rahatsızdı ve Türkiye’de sporda ilk sendikalaşma girişimlerinde bulundu. Bu girişimleri sonucunda “sporcuları galeyana getirmek” gerekçesiyle gönülden bağlı olduğu kulübü Galatasaray’dan aforoz edildi. Metin Kurt, Spor-Sen ve Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nın kuruluşlarına da öncülük etti. 

İSTİKLAL, KIRMIZI KART EYLEMİ

15 Ocak 2011 günü Galatasaray’ın yeni stadı TT Arena açılışı sırasında “Dönemin Başbakanı” ıslıklar ve tezahüratlarla protesto ediliyor, Başbakan stadı terk ediyor. Bu televizyonlara, gazetelere yansıyor, arkasından Galatasaray tribünlerine yönelik bir temizlik operasyonu başlıyor. Operasyonun başını ise “Muhbir Adnan”** çekiyor. 23 Ocak 2011 günü ise Spor-Emek-Sen’in çağrısı ile yüzlerce taraftar, dönemin Başbakan ve Bakanlarını protesto etmek için kırmızı kart eylemini gerçekleştiriyor. Eylem sonrası temizlik operasyonları devam etse de büyük bir deneyim olarak tarihe geçiyor. 

METİN AĞABEY’E SEVGİLERLE

Tribün için sporcuda başarı ikinci plandadır. Esası kulübe, renklere, armaya ve en önemlisi renktaşlığa kardeşliğe bağlılıktır. İşte onun için ki Metin Ağabey unutulmayacak, yönetim tarafında değil kapalı tarafında oynamak gayretiyle devre arasında kanat değiştirdiği için, Spor-Sen ve Spor Emek-Sen bugün var olduğu için ve tribüne, halka en yakın çizgide oynadığı için unutulmayacak. Ve sevgili Metin Ağabey o parçalı en şekil senin üstünde duracak. 

*Eski futbolcu, teknik direktör
**Adnan Polat, taraftarları fişlediği için o dönem  bu lakap ile anlıyordu.

ÖNCEKİ HABER

Uykuculuk: Çok uyumanın riskleri

SONRAKİ HABER

Savaş yaraları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...