26 Eylül 2016 12:26

Uykuculuk: Çok uyumanın riskleri

Sağlıklı şekilde yaşayabilmek için ideal uyku süresini araştıran bilim insanları, farklı alışkanlıkların sağlığı nasıl etkilediğini inceliyor.

Paylaş

Çeviren: Göksu ÇELİK

Genellikle az uyumanın zararları ile ilgili şeyler duyarız fakat az uyumak kadar çok uyumak da sağlık açısından riskli olabilir.
Uyku hızla gelişen bir araştırma alanı ve biz dinlenmenin beden ve zihnimizi nasıl etkilediğine dair sürekli daha fazlasını öğreniyoruz. Bu durumda çok uyumak iyi bir şey olmalı, değil mi? Bazı araştırmacılara göre ise bu oldukça aceleci bir çıkarım. 
Çoğu araştırma aşırı uykunun sağlık problemleriyle ilişkilendirilebileceğini ortaya koyuyor. Yani bir anlamda fazla uyumak başlı başına bazı riskler doğuruyor, bazı durumlarda ise sağlık sorunlarının bir belirtisi olabiliyor.

FAZLA MI UYUYORSUNUZ?


Öncelikle fazla uyumak derken neyi kastettiğimizi açıklayalım. İdeal uyku saati çoğu zaman iyi bir orta nokta olan 8 saat olarak kabul edilmiştir. Fakat ABD merkezli National Sleep Foundation uzmanları tarafından yapılan son araştırmalarda daha geniş bir aralık belirlenerek; 7 ile 9 saat arası uykunun 18-64 yaş aralığındaki çoğu yetişkin için sağlıklı ve normal olduğu ileri sürülmektedir.
Hatta Arizona Üniversitesi’nden Shawn Youngstedt gibi bazı uzmanlar uyku süresinin 7 saate daha yakın olması gerektiğini savunuyor, Youngstedt Wall Street Journal’a yaptığı bir açıklamada “En az hastalık ve ölüm oranı yedi saat uykuyla mümkün.” diyor. Bazı başka araştırmacılar da 7 saatlik uykuyu uzun yaşam süresi ve zihin sağlığıyla ilişkilendiriyor.
“İdeal” uyku süresi tartışması, konunun kişiye göre değiştiğini ispatlar nitelikte; bazı insanlar 7 saatlik uykuyla çok zinde ve sağlıklı hissedebilirken bazılarının bir süre daha uyumaya ihtiyacı olabiliyor. Yine de birçok uzmanın ve araştırma sonucunun ortaya koyduğu üzere; 9 saat uyku yetişkin bir birey için gerekenden fazla.  
Bazı hafta sonları biraz fazla uyuyor olmanız çoğunlukla büyük bir sorun teşkil etmezken, her gün düzenli olarak 9 saatten fazla uyuyorsanız veya daha az uykuyla kendinizi tam olarak dinlenmiş hissedemiyorsanız dikkatli olup bu konuda bir şeyler yapmanızda fayda olabilir. Yapılan tahminlere göre dünya nüfusunun yaklaşık %2’si doğuştan uzun süre uyuyan insanlardan oluşuyor, bunun yanında uzun uyku süresi sağlık sorunları veya birtakım tedavi edilebilir durumlarla ilişkili olabiliyor.


FAZLA UYUMANIN SAĞLIĞA ETKİLERİ:

* Algı bozukluğu
* Depresyon
* Yüksek ateş
* Ağrılar
* Doğurganlıkta azalma
* Yüksek obezite riski
* Yüksek diyabet 
(şeker hastalığı) riski
* Yüksek felç geçirme riski
* Her açıdan daha yüksek 
ölüm riski

 

Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/rosie-osmun/oversleeping-the-effects-and-health-risks-of-sleeping-too-much_b_9092982.html

ÖNCEKİ HABER

Sahile vuran fok korumaya alındı

SONRAKİ HABER

Tribüne en yakın çizgi: Metin Kurt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...