26 Eylül 2016 09:19

Beklan Algan ölümünün 6. yılında anılıyor

Yönetmen, Eğitmen, Tiyatro Sanatçısı Beklan Algan, ölümünün 6. yılında anılıyor.

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları; yönetmen, araştırmacı, oyuncu, eğitmen, LCC, Tepebaşı Deneme Sahnesi, Bilsak Tiyatro Atölyesi, Tiyatro Araştırma Laboratuvarı kurucularından, tiyatro sanatçısı Beklan Algan’ı ölümünün altıncı yılında anıyor.
2010 yılında kaybettiğimiz Beklan Algan’ı anmak için 27 Eylül’de Aşiyan Mezarlığı’ndaki kabri başında saat 11.00’de bir tören düzenlenecek.

Tören, İBB Şehir Tiyatroları yönetimi, sanatçılar, Beklan Algan’ın ailesi, sevenleri ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.  

BEKLAN ALGAN KİMDİR?

Beklan Algan, 1933 yılında Erzurum'da doğdu. Robert Kolejini bitirdikten sonra mühendislik eğitimi için eşi Ayla Algan'la Amerika'ya giden Algan, tiyatroya olan ilgisinden dolayı "New York's Actors Repertory Theatre" ve "New York Actor Studio"da sahne eğitimi aldı.
Çeşitli tiyatrolarda çalışan ve 1960 yılında Türkiye'ye dönen Beklan Algan, Muhsin Ertuğrul yönetimindeki İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarına girdi.
Muhsin Ertuğrul'un başlattığı yenileşme hareketinin içinde olan Beklan Algan, Sartre'ın "Sinekler", Shakespeare'in "Macbeth" ve Brecht'in "Sezuan'ın İyi İnsanı" adlı oyunlarını yönetti.
Algan, 1966 yılında yönettiği "Oppenheimer Olayı" adlı oyunla "İlhan İskender Armağanı"nı kazandı. Algan, 1966 yılında Muhsin Ertuğrul ile Şehir Tiyatrolarından ayrıldı.
Muhsin Ertuğrul yönetimindeki LCC (Language and Culture Center) Tiyatro Okulunda tiyatro eğitmenliği yapan Algan, 1968 yılında "Marat-Sade" oyununu sahneye koydu. Bakırköy Halkevinde de tiyatro çalışmalarını sürdüren Beklan Algan, 1970 yılında "Hamlet 70" adlı oyunu yönetti.
Grup Oyuncularında Ali Taygun ile "Müfettiş" adlı oyunu yöneten Beklan Algan, 1974'te yeniden Şehir Tiyatrolarına katıldı. Algan, Tepebaşı Deneme Sahnesi'nin yöneticiliğini üstlendi, 1975 yılında "Adsız Oyun", 1978 yılında da "Cesaret Ana ve Çocukları" adlı oyunları yönetti. Algan, "Cesaret Ana ve Çocukları" oyunu ile "Avni Dilligil Ödülü"nü kazandı.
Şehir Tiyatrolarındaki görevine 1980 yılında son verilen Beklan Algan, Almanya'ya giderek tiyatro araştırmaları yaptı. Berlin Schaubühne Tiyatrosu'nda "Kurban" adlı oyunu yöneten Algan, Türkiye'ye geri döndükten sonra 1984 yılında BİLSAK Tiyatro Atölyesinin kurucularından oldu ve eğitmenlik yaptı.
Beklan Algan 1988'de yeniden girdiği Şehir Tiyatroları'nda, Tiyatro Araştırmaları Laboratuvarı'nı (TAL) kurdu ve yönetti. Algan, Şehir Tiyatrolarından 1998 yılında emekli olduktan sonra da eğitmenlik yapmaya devam etti.
Tiyatro oyunculuğu, yönetmenliği ve eğitmenliği yapan Beklan Algan, sinema oyunculuğu da yaptı. 1964 yılında "Karanlıkta Uyananlar", 1965'te "Sevmek Seni", 1966'da "Karanfilli Kadın", 1993'te "Kız Kulesi Aşıkları" adlı filmlerde rol aldı.
Tiyatro sanatçısı Ayla Algan ile evli olan Beklan Algan, Sevi Algan'ın da babasıydı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

3. havalimanı inşaatında iş cinayeti

SONRAKİ HABER

Kurtulmuş: Moody's'in kararı siyasi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...