21 Eylül 2016 16:44

Kredi kartı limiti 5.200 TL oldu, taksit sayısı 12 aya çıktı

Başbakan Binali Yıldırım, 'Genel kredi taksit sınırını 9 aydan 12 aya çıkarmış olduk. Kredi kartı limiti de 5 bin 200 liraya çıkmış oldu' dedi.

Paylaş

Başbakan Yıldırım, AKP genel merkezden çıkışında, dün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararlara ilişkin gazetecilere açıklama yaptı. Tüketici kredileri ve kredi kartlarıyla ilgili uygulamalarda bazı değişiklikler yapıldığını söyleyen Yıldırım, alınan kararları şöyle açıkladı:

“Buna göre genel kredi taksit sınırını 9 aydan 12 aya çıkarmış olduk. Kredi kartlarının borç bakiyelerini yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz, bu ihtiyaç kredileriyle ilgili düzenleme. Tüketici kredilerindeki vade azami 36 aydı. Bunu 48 aya çıkarıyoruz.

Konut kredilerinde özkaynak, kredi diye iki bölüm vardı. 100 bin liraya bir ev alacaksanız, 75 binini kredilendiriyordunuz, 25 binini siz veriyordunuz. Bunu da 5 puan arttırdık. Bankalar 80 bine kadar, yani yüzde 80’e kadar kredilendirebilecek. Yüzde 20’sini de alıcı karşılamış olacak.”

Yatırım bankaları ile katılım bankalarının finansal kiralama işlemlerinde kredi teminat oranı uygulamasına da istisna getirdiklerini ifade eden Yıldırım, “Artık yüzde 100’ünü kredilendirebilecekler. Diyelim ki finansal kiralama yoluyla bir araç alacaksınız. Yüzde 100’üne kadar kredilendirme mümkün olacak” dedi.

“KREDİ KARTI LİMİTİ 5 BİN 200 LİRAYA ÇIKMIŞ OLUYOR”

Bankaların verdiği kredilerde sermaye yeterlilik oranında katılım bankaları ile diğer bankalar arasındaki farkı kaldırdıklarını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Malum kredili alışveriş kredi kartı gelirinin 4 katıyla sınırlı. Diyelim bin lira geliriniz varsa 4 bin lira. Burada bir değişikliğe gidildi. Asgari ücret bin 300 lira olduğu için, kredi kartı limiti 5 bin 200 liraya çıkmış oluyor” ifadelerini kullandı.

“ENFLASYON ARTIYOR”

“Enflasyon artıyor” diyen Yıldırım, gıda fiyatlarındaki ani dalgalanmaların yerel anlamda enflasyonun artmasına sebep olduğunu belirterek, “Bu artış, enflasyonun neredeyse 3’te birini teşkil ediyor. Bu durumun dikkatle incelenmesi lazım. Bu amaca yönelik olarak Gıda Komitesi’nin yeniden yapılandırılmasını kararlaştırdık” dedi.

Başbakan Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında, Ekonomi Bakanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanından oluşan Gıda komitesinin gıda enflasyonundaki ani dalgalanmaları mercek altına alacağını ve alınması gereken tedbirleri anında alacağını açıkladı. Yıldırım bu komitenin sekreteryasını ise Merkez Bankası’nın yürüteceğini söyledi.

“KOMİTE, GEREKİRSE GEÇİCİ İTHALAT YAPMAK SURETİYLE PİYASA DENGESİNİ SAĞLAYABİLECEK”

Komitenin gıda fiyatlarını, üreticiden tüketiciye giderken takip altına alacağını kaydeden Yıldırım, “Bu komite, kötü amaçlı fiyatlarla oynama varsa, gerekirse ette yaptığımız gibi geçici ithalat yapmak suretiyle piyasa dengesini sağlayabilecek” dedi.

Ayrıca, hal yasasının uygulanmasından kaynaklanan bazı sorunlar olduğunu ve komitenin bunları inceleyerek buradaki aksaklıkları gidereceğini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:

“Desteklerin üreticiye doğrudan yansıması için gerekli kararlar alacak. Lisanslı depoculuk faaliyetleri yaygınlaştırılacak ve ürünlerdeki fire oranlarının azaltılması sağlanacak. Tarım bankacılığı teşvik edilecek. Gıda komitesinin işi, temel gıda maddelerinde yaşanan ani fiyat artışlarının olmaması için gereken her türlü tedbiri almak. Piyasada rekabeti bozan uygulamaları denetlemek kontrol altına almak. Haksız yere enflasyonun yükselmesinin önüne geçilecek. Enflasyon bir kalem ürün yüzünden fazla yükselince tabiatıyla bundan birçok şey olumsuz etkileniyor.”

GIDA ALIMINDA TAKSİTLENDİRME OLMAYACAK

Başbakan Yıldırım açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İlgili soru üzerine, kredi kartıyla gıda alımında taksitlendirme olmayacağını söyleyen Yıldırım, “Yerli elektroniklerin teşvik edilmesi konusunda da tedbirler olduğunu ve bunlarla ilgili tüm detayların basına dağıtılacağını bildirdi.

Takipteki alacakların toplam kullanımın ise yüzde 4 seviyesinde olduğunu belirten Yıldırım, “Çok büyük oranlar değil ama yine de bir sıkışıklık var. Onu rahatlatmış olacağız” dedi.

OHAL UZATILABİLİR

Kılıçdaroğlu’nun kendisinden randevu talebinin hatırlatılması üzerine, “kısa sürede gerçekleşir” diyen Yıldırım, MHP lideriyle de bir görüşmenin söz konusu olabileceğini ifade etti. Yıldırım, OHAL süresinin uzatılıp uzatılmayacağının sorulması üzerine ise “Şartlar gerektirirse tekrar uzatılabilir” dedi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Nejat Güllü serbest, Rana Tezcan Açıkgöz tutuklandı

SONRAKİ HABER

Sürücüsü fenalaşan halk otobüsü kaldırıma çıktı: 3 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa