19 Eylül 2016 19:53

Diyarbakır'da zil yerine ‘Hocamızı isteriz’ sesi yankılandı

Diyarbakır genelinde birçok okulda öğrenciler, açığa alınan öğretmenleri için okula girmeyerek, 'Hocamızı isteriz' diyerek eylem yaptı.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Serpil BERK
Diyarbakır

Yeni Eğitim Öğretim Yılı Diyarbakır’da heyecan yerine öğrenciler ve eğitimcilerin tepkileriyle başladı. Birçok okulda öğrenciler, açığa alınan öğretmenleri için okula girmeyerek, “Hocamızı isteriz” diyerek eylem yaptı. Eğitimciler de okullarına girerek öğrencilerini derslerine girmeye ikna etmeye çalışırken, görevden alındıklarını bildiren tebligatlarını alarak okuldan ayrıldılar. 
Diyarbakır’da Başbakan Yıldırım’ın 14 bin 300 öğretmenin açığa alınacağını açıklamasının ardından binlerce eğitimci görevden alınmıştı. Diyarbakır’da neredeyse her okuldan olmak üzere 4 bin 300 eğitimci görevden alındı. Bu rakam ışığında yeni eğitim öğretim yılında ortaya çıkan tabloyu Diyarbakır’daki okulları dolaşarak gözlemledik. Sur, Yenişehir, Bağlar civarında okullarda hem eğitim yılının ilk günü olması hem de öğretmen açığı nedeniyle dersliklere geçilemedi. Birçok öğrenci civardaki parklarda vakit geçirdi.

‘ÖĞRETMENLERİMİZ YOK’

Koşuyolu Parkı’nda rastladığımız lise öğrencileri okullarında henüz öğretmen olmadığı için eğitime başlanmadığını söylüyor. Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesinde 12. sınıfta okuyan Salih Yolur, “Biz hocalarımızın hepsinden memnunduk. Okulda öğretmen yok. Herkes dışarıda. Ne soran var ne bir şey. Başı boş kalmış gibiyiz. Neredeyse okuldaki öğretmenlerin yarısı açığa alınmış. Hep eğitimli ve bizlere iyi davranan, değer veren kişiliklerdi. Değer görüyorduk. Umarım hocalarımız yeniden geri gelir. Biz onları istiyoruz” diye konuşuyor. Okula girdiğimizde ise boş koridorlar ve dersliklerle karşılaşıyoruz. Bir idareci ‘Bugün sınav var o yüzden okul boş’ diye cevap veriyor. Okuldan çıkan kimi öğrencilerle karşılaşıyoruz. Öğrenciler, “Bugün öğretmenler izinliymiş. Ders yok isteyen eve gitsin deniliyor” diye bilgi veriyor. 

‘HOCAMIZI İSTİYORUZ’

Liseden sonra az ileride bulunan Fevzi Çakmak İlkokulu ve Ortaokuluna gidiyoruz. Burada liseye göre daha kalabalık bir öğrenci topluluğu bulunuyor. Ancak öğrenciler okula girmiyor, eylemdeler. “Hocamızı isteriz” sloganları yankılanıyor. Kimi öğretmenler çocukları okula sokmak istiyor ama öğrenciler girmiyor. Bir süre sonra açığa alınan eğitimciler tek tek okula geliyor. Öğretmenler hep öğrencileriyle buluşmak hem de açığa alındıklarını bildiren tebligatları almak üzere geldiklerini söylüyor. Öğretmenlerine sarılan, ağlayan öğrenciler attıkları sloganları daha da gürleştirerek öğretmenlerini istediklerini dile getiriyor. Minik öğrenciler, “Biz hocalarımız için dışarıya çıktık. İçeride ders yok zaten. Bütün sevdiğimiz öğretmenleri elimizden almışlar. Bize hocalarımızı geri versinler” diyerek bizlere taleplerini iletiyor. Burada öğrencilerinin yoğun ilgisine maruz kalan öğretmenlerden Ecevit Odabaşı, okulun ilk gününün kendileri açısından buruk başladığını söylüyor. 

Öğrencilere darbenin anlatıldığı bir günde öğrencilerin sınıflarına gelen öğretmenlere ‘Öğretmenimiz niye yok’ diye sorduğunu kaydeden Odabaşı, “Bir yönden darbe mağduriyeti olduğunu söyleyen hükümet, başka bir kesimi mağdur ediyor. Görevden alınan hiçbir eğitimci arkadaşımız darbeci değil. Biz eğitim emekçileri olarak direnmeye devam edeceğiz.  Bu kurumlar halkın ortak değerleridir. Bizlerde bu ortak değerlerin eğitimcileri olarak görevlerimizin başına döneceğiz. Bizleri bu kurumlardan uzaklaştırıp gerici insanları bu kurumlara sokup istedikleri insan tipini yaratmayı düşünüyorlarsa buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde fişleme skandalı

SONRAKİ HABER

Kayseri Özel İhtisas Bakım Merkezinde işkence iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...