11 Eylül 2016 06:27

Necip Hablemitoğlu’dan Haydar Meriç’e

Erdoğan'ın, H. Dink, N. Hablemitoğlu ve H. Meriç cinayetlerinin F tipi örgütlenme ile ilgili olduğu açıklamalarından sonra tekrar gündeme geldi.

Paylaş

Özer AKDEMİR

Geçtiğimiz günlerde yapılan 11. Karaburun Bilim Kongresinde “Biz de halimizce Bedreddin’iz” oturumunda Ege’de 600 yıl önce yaşanmış Börklüce Mustafa’nın başını çektiği köylü isyanı ve 1980’lerin sonu-2000’lerin ortasına denk gelen Bergama köylülerinin altın madenine karşı direnişlerini anlatmaya çalıştım. Daha doğrusu Börklüce isyanını “Eşiktekini eşikte-beşiktekini beşikte öldürün” (Eşikteki kadın, beşikteki bebek) diye tam bir katliamla bastıran Osmanlı’nın torunlarının bu direnişten yaklaşık 600 yıl sonra yaşam alanlarını koruma mücadelesi veren başka bir köylü hareketini nasıl sönümlendirdikleri arasında bir bağ kurmak istedim. 

KARABURUN’DA TRAKYALI BİR GAZETECİ

Söyleşinin sonunda tanıştık Mustafa Karaca ile. Trakyalı bir gazeteci olarak tanıttı kendisini. Sarantalı Köylüm (Saranta Kırklareli’nin eski adı imiş) gazetesini çıkardığını söyledi. Sunumda sıkça adı geçen Necip Hablemitoğlu ve suikasti konusunun ilgisini çektiğini belirterek, “Ben de Haydar Meriç cinayeti ile ilgileniyorum. Arkadaşımdı, birlikte gazete de çıkardık. O da Hablemitoğlu’nu öldüren çevreler tarafından öldürüldü” dedi.
İki gün sonra Konak’ta bir kafede buluştuk. Son dönemlerde adı FETÖ’nün cinayetleri arasında sayılan emekli öğretmen-gazeteci Haydar Meriç cinayeti ile ilgili çok önemli bilgileri vardı. Çocukluktan bu yana tanıdığı, özellikle yaşamının son döneminde haftanın hemen her günü birlikte oldukları bir dostuydu H. Meriç. Birlikte Rumeli 39 Gazetesi’ni çıkarmaya başlamışlar ama ömrü çok uzun olmamış gazetenin. Bunun aslında H. Meriç’i ölüme götüren sürecin bir parçası olduğunu söyledi. 

FETHULLAH GÜLEN KIRKLARELİ GÜNLERİ

Öykü taa 1965’lere kadar gidiyordu. O tarihlerde genç bir delikanlı olan Mustafa Karaca’nın yolu Kırklareli’nde bir camide vaaz veren Fethullah Gülen’le kesişmiş. Şöyle anlatıyor o günleri; “Gülenin vaazlarına ben de katıldım. 10 dakika konuşup sürekli ağladığı için bir daha da gitmek istemedim. Çünkü başka bir camiinin imamı akşam namazlarını daha hızlı kıldırıyor, biz gençlere de sinema saatine yetişmek için zaman kalıyordu. 
Bir süre sonra F. Gülen’in hiç cemaatinin kalmadığını duydum. Nedeni ise yayılan bir söylenti idi. Gülen bir eşcinseldi ve camiinin tuvaletine bakan davulcu Süleyman denilen biri ile yakalanmıştı. Bu söylentiler yüzünden cemaati kalmayınca Gülen Edirne’ye başka bir camiye çekildi ama orada da tutunamadı. İzmir’e Kestanepazarı camiine gönderildi. Haydar Meriç’i de ölüme götüren işte bu söylentileri araştırması ve sağda solda konuşması oldu.”

HAYDAR MERİÇ’İ ÖLÜME GÖTÜREN SÜREÇ

Karaca, H. Meriç’in kendisine birgün “Davulcu Süleyman’ı bulup konuşturdum. Yakında bombaya patlatacağım” dediğini, gazetede yazdığı son yazısında da “Yakında çok önemli bilgiler açıklayacağım” yazdığını, bunları bazı dost meclislerinde de dile getirmesi üzerine etraflarında gözle görülür bir baskı hissetmeye başladıklarını anlattı. “Haydar’la 2010 yılında Rumeli 39 adlı bir gazete çıkarmaya başladık ancak 4 sayı çıkarabildik. 5. sayı matbaadan toplatıldı. Bir süre sonra Haydar’ın başına garip kazalar gelmeye başladı. Her ay bir yerleri kırılıyordu ve hep ‘kaza’ oldu, düştüm falan diye açıklıyordu bunları. Ben şüphelendim, bunu da ona söyledim. Bana, “Bu gazeteyi çıkarmayalım arkadaş, çok baskı var” dedi sadece. Sonra İzmir’de olduğum bir zamanda kaybolduğunu polislerin beni araması ile öğrendim. Telefonda son konuştuğu kişi bendim. Gece yarısı beni aramış, bir defineden bahsetmiş aramızda şakalaşmıştık. Bu onun son konuşması olmuş. Haydar Meriç’in cesedi alındığı Kırklareli’den 500 kilometre ötede Düzce Akçakoca açıklarında Karadeniz’de domuzbağı ile öldürülmüş olarak bulunmuştu. Cesedini teşhis edenlerden birisi de bendim. Çok kötü işkence yapılmıştı. Ama bunlar otopsi raporunda yazılmadı. Haydar’ı alanların geçtiği güzergahtaki bütün kamera kayıtları sonradan ortaya çıktı ki silinmiş.”
Yıllarca fail-i meçhul kalan H. Meriç cinayeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir yurtdışı gezisi sırasında gazetecilere, H. Dink, N. Hablemitoğlu ve H. Meriç cinayetlerinin F tipi örgütlenme ile ilgili olduğu yönündeki açıklamalarından sonra tekrar gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde 41 polis H. Meriç cinayeti soruşturması nedeniyle gözaltına alındı, bunlardan 9’u tutuklandı. Soruşturma halen devam etse de birçok delil tıpkı Hablemitoğlu suikastinde olduğu gibi karartılmış.

HEPİNİZ ORDAYDINIZ!

H. Dink, N. Hablemitoğlu, H. Meriç cinayetlerinin FETÖ’ tarafından işlendiği ve bu nedenle de aydınlatılamadığı söyleniyor bugün. Hablemitoğlu suikastinin ardında Gülen Cemaati olabileceğini taa 2011 yılında çıkan “Kuyudaki Taş-Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği” kitabımda yazmıştım. Aynı adres Dink cinayeti sonrasında da birçok gazeteci tarafından gösterildi. Darbe girişiminin olduğu güne kadar bu iddiaları soruşturmak bir yana üstünün örtülmesine göz yumanlar da en az cinayeti işleyenler kadar sorumludur. Kaçışınız yok, siz de yargılanacaksınız. Çünkü hepiniz ordaydınız!..

ÖNCEKİ HABER

Sting ‘Rock’ sahnesine geri dönüyor!

SONRAKİ HABER

Bölge illerinde internet kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...