05 Eylül 2016 09:59

'Evrensel muhabirleri örgüt torbasına atılmak isteniyor'

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 14 gündür gözaltındaki muhabirlerimiz için Mersin Emniyet Müdürü ile görüştü.

Paylaş

Faruk AYYILDIZ
İstanbul

Haber takibi sırasında polislerce gözaltına alınan Gazetemizin Mersin Muhabirleri Cemil Uğur ile Halil İbrahim Polat hâlâ gözaltında tutuluyor. Muhabirlerimiz için Mersin Emniyet Müdürü ile görüşen CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, yaptığı görüşmeyi gazetemize anlattı. Yarkadaş, “CHP Medyaya Yönelik Baskıları İzleme Komisyonu üyesi olduğum için Mersin Emniyet Müdürünü aradım. Muhabirlerin gözaltında tutulmasını ve içeride uğradıkları muamelelere ilişkin iddiaların ailelerde ve kamuoyunda kaygı yarattığını, başka medya çalışanlarının da bu gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledim. Hatta, medyaya yansıyan ve Evrensel muhabirlerinin tehdit edildiğine ilişkin haberlere de dikkat çektim. Gözaltındaki gazetecilerin ‘Metin Göktepe gibi öldürülürsünüz’ tehdidiyle karşı karşıya kaldıkları sözlerinin haberlerde yer aldığını söyleyip, bundan kaygı duyuyoruz dedim. Mersin Emniyet Müdürü, böyle bir durumun kesinlikle olmadığını, gözaltındaki gazetecilere yönelik herhangi bir kötü muamelede bulunulmadığını, buna da en başta kendisinin izin vermeyeceğini ve bu konuda en önemli teminatın kendisi olduğunu söyledi. Yasal çerçeve içerisinde sorgunun devam ettiğini anlattı. Gazetecilerin bir an önce sorgularının tamamlanıp, adliyeye çıkarılmaları ya da serbest bırakılmalarına dair kamuoyunda oluşan beklentiyi de kendilerine ifade ettim” sözlerini kullandı.

‘GAZETECİLER MESLEKLERİNİ YAPAMIYOR’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından özellikle muhalif medyaya yönelik saldırı politikasının devreye sokulduğunu söyleyen Yarkadaş, “Hükümet, eline geçirdiği KHK ile gözaltı sürelerini 30 güne çıkardı. Gazeteciler çeşitli gerekçelerle günlerce gözaltına tutuluyorlar. Örneğin FOX TV’nin Haber Müdürü Ercan Gün, 28 gün gözaltına tutuldu. Bu neredeyse 12 Eylül döneminde karşılaşılan bir uygulama. Oysa ki gazeteciye sorulacak sorular bellidir, gözaltına tutulması yerine derhal savcılığa çıkartılması gerekir. Ancak AKP 15 Temmuz sonrası oluşan havayı özellikle muhalifleri susturmak için araç haline getirdi” dedi. Gazeteciler için Türkiye’nin cehenneme dönüştüğünü söyleyen Yarkadaş, OHAL ile beraber ise gazetecilerin tümden mesleklerini yapamaz hale geldiklerini ifade etti.

‘SUÇ TORBASINA ATILAMAZ’

“Medya kuruluşlarının ve gazetecilerin baskı altına alınması aslında toplumun haber alma hakkının engellenmesidir” yorumunu yapan Yarkadaş, “Evrensel gazetesine Mersin’den 14 gündür haber gelmiyor. Evrensel okurları Mersin’de ne oluyor, bitiyor bunu öğrenemiyor. Çünkü iki muhabiri 14 gündür gözaltında ve neyle suçlandıkları dahi belli değil. Benim Mersin’den edindiğim izlenim, Evrensel muhabirlerinin bir suç torbasına atılmak istendiği yönünde. Umarım böyle bir torbanın içine atıp Evrensel muhabirlerini örgüt üyeliği ya da benzer bir suçla karşı karşıya bırakmazlar. Çünkü Türkiye’de artık en kolay şey bir suç örgütü torbasına dahil edilmek. Hiç ilginiz olmadığı halde herhangi bir örgütün üyesi olma suçlamasıyla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Evrensel muhabirleri de sadece mesleklerini yaptılar tıpkı cezaevinde bulunan diğer 113 gazeteci gibi.”

‘EVRENSEL MUHABİRLERİ BIRAKILSIN’ ÇAĞRISI

Sözcü gazetesinin de FETÖ torbasına atılmak istendiğini söyleyen Yarkadaş şöyle devam etti: “Sözcü gazetesine yapılmak istenenle muhalif kesimlere gözdağı verilmeye çalışılıyor. Yarın bu uygulamanın diğer muhalif televizyonların, haber sitelerinin başına gelmeyeceğinin garantisi yok. Bir KHK ile aynı gece 45 TV, 100 internet sitesi, 50’nin üzerinde radyo kapatıldı. Tüm bunları alt alta koyduğunuzda AKP’nin 15 Temmuz darbe girişimini fırsatçılığa dönüştürdüğünü ancak bu fırsatçılığın Türkiye’nin nefes borusunu da sıktığını ifade etmemiz gerekir. Medyada hava deliği olarak adlandırabileceğimiz Evrensel gibi gazeteler susturulmak isteniyor, toplumun gerçekleri öğrenebileceği gazeteler ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Buna karşı tüm toplumun tepki göstermesi gerekir.  Şu an 113 gazetecinin cezaevinde tutulduğu ülkede yaşıyoruz. AKP ilse hâlâ demokrasi masallarıyla bizi kandırmaya çalışıyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası medyaya yönelik tutum AKP’nin demokrasiyle hiçbir ilgisinin olmadığını gösteriyor. Evrensel muhabirleri sadece gazetecilik yapmıştır. Bir kez daha çağrı yapıyorum, Evrensel muhabirleri derhal serbest bırakılmalıdır.”

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin eğittiği Tacik komutan IŞİD'in Irak sorumlusu oldu

SONRAKİ HABER

Taksici zammı az buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...