05 Eylül 2016 04:06

Zigetvar'da 'Kanuni' heyecanı

Macaristan'ın yoksul kasabası Zigetvar'da yakın dönemde bulunan Kanuni Sultan Süleyman mezarı, turizm umutlarını artırdı.

Paylaş

Macaristan'ın en yoksul kentlerinden Zigetvar'da yakın dönemde bulunan Kanuni Sultan Süleyman mezarı, turizm umutlarını artırdı.

Kanuni Sultan Süleyman, 1566 yılında Zigetvar'ın Osmanlılar tarafından alınmasından 1 gün önce yaşamını yitirmişti.

Uzmanlar, 2 yıl önce başlayan kazılar sonucunda bulunan kalıntıların, Kanuni Sultan Süleyman'ın mezarına ait olduğunu düşünüyor. Pecs Üniversitesi'nden Norbert Pap, konu hakkında yaptığı açıklamada mezarın Kanuni Sultan Süleyman'ın öldüğü çadırın bulunduğu alanda inşa edildiğini söylemişti.

AFP'nin haberine göre Macaristan, 1541-1699 arasındaki 148 yıllık Osmanlı hakimiyetini "Ülkenin Rönesansını baltalayan karanlık bir çağ" olarak niteleyerek ülkedeki Osmanlı kalıntılarından pek de hoşnut olmasa da Kanuni Sultan Süleyman'ın mezarı bir istisna oluşturuyor.

Çarşamba günü Macaristan, Hırvatistan ve Türkiye'den üst düzey hükümet yetkilileri, kuşatmanın 450. yılı anısına Zigetvar'da olacak. Onlara binlerce kişinin eşlik etmesi bekleniyor.

AFP'ye konuşan kazı ekibinin başındaki Norbert Pap, "Bu kasaba kan kaybediyor. Genç insanlar çoktan Almanya ya da Londra'ya gitti ama Süleyman iş, gelir ve turist getirebilir" diyor.

Coğrafyacı ve tarihçi olan Pap, Zigetvar'ın 450 yıl önce çok önemli bir merkez olduğunu ifade ediyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümü sonrası bedeninin İstanbul'a getirilerek gömüldüğü, iç organlarının ise Macaristan'da gömüldüğü ve bir türbe yapıldığı biliniyor.

Zigetvar'daki kazılar, 2012'de Türkiye'nin mali desteğiyle başlatılmıştı. Kazılar sırasında Türbek yerleşiminin kalıntıları bulunmuştu.

10 bin kişinin yaşadığı Zigetvar'da Belediye Başkanı Peter Vass, bu gelişmeyle birlikte kasabanın yıllık 25 bin olan ziyaretçi sayısını ikiye katlamayı hedeflediklerini söyledi. Belediyenin şimdiden bölgeye yakın arazileri otel yapımı için tahsis ettiği ifade ediliyor.

Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, konu hakkında "Macaristan ve Türkiye'nin çok fazla ortak noktası var. Kültürel bir mirası paylaşıyorlar. Çok sayıda varlıklı Türk var, seyahat edebilecek durumdalar, neden Zigetvar'a gelmesinler" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Rusya'18 Avrupa Elemeleri'nde 3 grupta ilk maçlar tamamlandı

SONRAKİ HABER

Almanya'da bütün partiler kaybetti, ırkçı AfD kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...