03 Eylül 2016 10:47

Karaburun Bilim Kongresi: Son KHK akademiye bir darbedir

11. Karaburun Bilim Kongresi katılımcıları, 1 Eylül günü gece yarısı çıkartılan KHK ile işten atılan akademisyenlere dair bir açıklama yayımladı.

Paylaş

Önceki akşam gerçekleştirilen forumla hazırlanan açıklamada kararnamenin akademiye bir darbe niteliği taşıdığı belirtildi. 

‘BARIŞ’ DİYENLER ATILDI

Açıklamada ihraç edilen akademisyenlerden 41’inin, ocak 2016’da ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız!’ başlıklı barış bildirisinin imzacıları olduğu hatırlatıldı. Akademide OHAL’in, son KHK ve 15 Temmuz’la başlamadığı belirtilerek, “İnsan, toplum ve doğa yararına bilimi savunan, eleştirel ve özgür düşünceden yana olan bilim emekçilerinin tasfiyesi ocak ayından bu yana sürüyordu. Devlete vatandaşlarının yaşam hakkını koruma görevini hatırlatan ve çatışma sürecinin çözümü için barış masasına geri dönülmesini talep eden akademisyenlerin 130’u akademik çalışma alanlarından tamamen veya geçici olarak uzaklaştırılmıştır” denildi.

Açıklama şu şekilde: “Adil bir soruşturma ve yargılama süreci olmadan gerçekleştirilen ve insanların hayatlarını geri dönülmez bir şekilde etkileyen bu uygulamalar, hiç kimse için ve hiç bir koşulda kabul edilemez. Bilimsel ve özgür düşünceye vurulan bu son darbe, sadece güvencesizleştirilen ve işten atılan akademisyenlerin özlük haklarına, araştırmalarına ve öğrencilerine değil, toplumun geleceğine yapılmış bir saldırıdır. Akademi iktidar odaklarından bağımsız olmalıdır; bilim itaatsiz olana ihtiyaç duyar. Tam da bu yüzden akademiden uzaklaştırılan arkadaşlarımızın bilimsel faaliyetlerinden alıkonmaları mümkün olmayacaktır.” Metnin son kısmında talepler yer aldı:

“OHAL’e ve bu kapsamda derinleşen hukuksuzluğa ve keyfi uygulamalara derhal son verilmelidir. İşten atılanlar görevlerine geri alınmalı ve darbe girişimine dahil olduğu iddia edilen akademisyenler adil bir soruşturma ve yargılama süreci ile tespit edilmelidir. ÖYP’li araştırma görevlilerinin 50/d kadrosuna geçirilmesi kararı geri alınmalı ve eğitim haklarının gaspı durdurulmalıdır.” (İzmir/EVRENSEL )
 

ÖNCEKİ HABER

Atika'nın yolculuğu sürüyor

SONRAKİ HABER

Biz ne zaman bu kadar ayrıştık?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...