03 Eylül 2016 00:53

Meşru müdafaa yapan kadınlar hâlâ mahkum

Avukat Diren Cevahir Şen ile denetimli serbestlik uygulamasını konuştuk.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul

15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklananlara yer açmak için denetimli serbestlik uygulamasına giden hükümet, bir karara daha imza atarak denetimli serbestlikten yararlandırılmayan “Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, eşi kasten öldürme” gibi şuçları  işleyenlerin açık cezaevine geçme sürelerinde de indirime gidildiğini açıkladı.

Kararın kadın katliamlarını artıracağını söyleyen Avukat Diren Cevahir Şen ise, “Peki bu uygulamadan meşru müdafaa hakkını kullanan kadınlar niye yararlanamıyor?” diye sordu.

Karaman’da bir kadın daha bir hafta önce denetimli serbestlikten yararlanarak çıkan eski eşi tarafından öldürülürken, Hükümet 15 Temmuz tutuklularına yer açmak için denetimli serbestliği daha da genişletti. Hükümet yetkilileri yaptıkları açıklamalarda uygulamanın genel af olmadığını ifade ederken “Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, eşi kasten öldürme, hırsızlık, yağma, uyuşturucu ticareti ve üretimi’’suçlarından cezaevinde olanların OHAL KHK’si ile kapalı cezaevinden açık cezaevine geçme sürelerini azalttı. 

Uygulamayı gazetemize değerlendiren kadın davaları avukatı Diren Cevahir Şen böyle bir uygulamanın taciz ve tecavüz tutuklularına dokunacağını tahmin ettiklerini söyledi. Bu tip uygulamaların önümüze konulmasındaki temel amaçlarından birisini de bu olduğunu ifade eden Şen, bu uygulama resmileştiği zaman Karaman’da yaşanan cinayetin ülkenin değişik şehirlerinde başka kadınların başına geleceğini de bildiklerini ve endişe ettiklerini dile getirdi. 

‘İKTİDAR ARKANIZDAYIZ DİYOR’

Kadınlara şiddet uygulayan, taciz, tecavüz tutuklusu erkeklerin denetimli serbestlikten yaralanması ya da açık cezaevine almanın onları ödüllendirmek olduğunu belirten Şen, “Bu insanlara mikrofon uzatıldığında ‘Karınızı neden öldürdünüz?’ diye sorulduğunda hükümeti, iktidarı, Başbakanı ve Cumhurbaşkanını referans aldıklarını açıkça söylüyorlar. Bir ilde karısını öldüren bir adama mikrofon uzatan basın emekçisi ‘Karınızı neden öldürdünüz?’ diye soruyor; katil eş ‘Hiç pişman değilim. Ben namusumu temizledim. Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız da böyle söylüyor. Kadın kısmı sokakta çok gülmez, kocasının sözünden çıkmaz. Alnım ak’ cevabını veriyor. Bu kadın cinayetlerinin artacağını gösteriyor. Ve siyasi iktidar ‘Arkanızda biz varız, biz sizi aklarız’ diyor” şeklinde konuştu. 

‘KADINLARA NEDEN UYGULANMIYOR?’

Aynı uygulamanın neden meşru müdafaa hakkını kullanan kadınlara uygulanmadığını soran Şen, “Yasemin Çakal neden tutuklu yargılanıyor? Yasemin Çakal kendi hayatını savundu. Ya ölecekti ya öldürecekti. Meşru müdafaa hükümlerinden yararlanması gereken Yasemin Çakal, ağırlaştırılmış müebbet istemiyle Bakırköy Kadın Cezaevinde mahkum. Aynı şekilde Nevin Yıldırım bu durumda. Erkekler yasalardan, uygulamalardan yararlanıyor, ama kadına gelince en ağır şekilde cezalandırma saiki karşımıza çıkıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Halkın vekiliysen işçinin yanında olacaksın!

SONRAKİ HABER

Avrupa tekellere karşı direniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa