28 Ağustos 2016 05:33

Değinmeler

Koşuyu, birinci olarak bitiren değil, en geriden gelip finiş çizgisini geçerek koşusunu sürdüren kazanır.

Paylaş

Adnan ÖZYALÇINER

GÖRÜNMEYEN
Sisten, dumandan göz gözü görmez oldu; her şey birbirine karıştı, herkes, çil yavruları gibi, bir yerlere dağıldı. Köşe bucak dağılındı. Bu yarı karanlıkta ölen kim, öldüren kim belli değil. Öldürtense hiç görünmüyor.

SÜRE
-Süremiz daralıyor. Acele etmeliyiz.
-Ne için?
-Her şey için!

YOL
-Dolambaçlı yolun çekiciliği, heyecanı, verimliliğine diyecek yok da içinde kaybolabilirsin. Kestirme yol, dümdüzdür. Heyecanı da, çekiciliği de, verimliliği de yok. Çıkışı var.
-Çözüm hangisinde sence?
-Dolambaçlı yolda kaybolma olasılığın varsa da kendi yolunu -başka bir yol- bulma olanağın da var. Kestirme yolda, çıkışı bulacağın hem çabuk, hem kesin de olsa belirli tek bir yolda yürümek zorundasın.

AÇILIŞ
Market tıklım tıklım. Açılıştan önce, sabahın köründe kuyruk olmuşlar. Kalabalık, ne buluyorsa alışveriş arabalarına, sepetlerine dolduruyor. Tıka basa. Hepsinin gözleri ayrı parlıyor. Hırstan, yengi kazanmışların sevincinden. Işıldıyor. Şimdi hepsi kasada sıradalar. Biri var ki yanında ne arabası var, ne de sepeti. Yalnızca bir naylon poşet dolusu soğan alabilmiş. Sırasını bekliyor. Ötekiler gibi gözleri parlamıyor. Donuk donuk bakıyor. Kör mü? Ne ışık alabiliyor, ne ışık verebiliyor gözleri.

LEKE
Şimdi her kapı önünde sıra sıra otomobiller var ya. Gözü gibi bakıyor herkes. Yıkıyor, paklıyor, olabildiğince güneşin yakıcılığından, tozdan, topraktan korumaya çalışıyor. Gene de leke tutuyor çoğu. Parlaklıkları sönüyor. O zaman yumuşak, boyasını çizmeyecek pamuklu bezlerle ince ince ovalanması gerekiyor irili ufaklı lekelerin. Şu günlerde ne yapılsa çıkmıyor lekeler. Denenen sentetik leke çıkarıcılar da para etmiyor kurumuş kanla gözyaşı lekelerine.

KOLTUK DEĞNEKLERİ
Savaş sonrasıydı. Şehitlere yapılan görkemli törenlerin sonunda hayatta kalan gazilere yapılacak yardım kampanyaları gazetelerin baş sayfalarında yer almıştı.
Tek bacaklı ya da iki bacağı olup da belden aşağısı tutmayanların yürüyebilmeleri için koltuk değnekleri dağıtım töreni düzenlendi. Koltuk değneklerinin dağıtımına geçildiğinde gazilerden birçoğunun kollarının da olmadığı görüldü. Ayaklar gibi onlar da savaşta kopmuştu.

KOŞU
Koşuyu, birinci olarak bitiren değil, en geriden gelip finiş çizgisini geçerek koşusunu sürdüren kazanır.

ÖNCEKİ HABER

Cerablus: İki mutabakat

SONRAKİ HABER

Gölbaşı'nda feci kaza: 7 ölü, 10 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...