27 Ağustos 2016 03:55

Lavrov: ABD ile Suriye'de somut adımlar konusunda anlaştık

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li mevkidaşı John Kerry arasında 12 saat süren bir toplantı gerçekleştirildi.

Paylaş

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li mevkidaşı John Kerry arasında 12 saat süren bir toplantı gerçekleştirildi.

Lavrov, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Suriye yönetimi ve muhalefetiyle çalışmaların belirli yönleri konusunda ABD’yle anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Sputnik'in haberine göre “Taraflarla çalışacağımız somut yönler konusunda anlaştık. Rusya Şam’la, ABD muhalefetle çalışacak. Bölgesel partnerlerle de birlikte hareket edeceğiz” diyen Lavrov, Suriye’yle ilgili somutlaştırılmayı bekleyen çok az sorunun kaldığını belirterek, uzmanların gelecek hafta Cenevre’de bu konuları işleyeceğini kaydetti.

'MUHALEFET VE TERÖRİSTLERİ AYIRMADAN KAPSAMLI ATEŞKES MÜMKÜN DEĞİL' ​

"Suriye halkının yakında Rusya ve ABD arasında güçlenen güvenin faydalarını hissedeceğini umuduğunu" dile getiren Rus bakan, iki ülkenin başta Halep’te olmak üzere Suriye vatandaşlarına insani yardımın sağlanması konusunda tüm adımlar üzerinde mutabık kaldığını belirtti. 

"Muhalefet ile teröristleri birbirinden ayırmadan Suriye’de uzun vadeli ve kapsamlı ateşkes sağlamanın mümkün olmayacağını" kaydeden Lavrov, bu sorunun her iki tarafın kafalarında netleşmeye başladığını söyledi. Lavrov ayrıca "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın insani sorunların çözümünde BM’nin nasıl kullanılması gerektiği ve siyasi süreci yeniden başlatma konusunda ilginç fikirleri olduğunu" da sözlerine ekledi.

'NUSRA ÇATISI ALTINDAKİ ÖRGÜTLERİN LİSTESİNİ ABD'YE VERDİK'

Suriye'deki hangi grupların Nusra(Fetih Şam Cephesi) çatısı altında yer aldığına dair bilgiyi ABD'li mevkidaşına verdiğini de sözlerine ekleyen Lavrov, "Umarım ABD'li arkadaşlarımız bu bilgiye bakar ve bu bilgi yararlı olur" dedi.

‘TÜRKİYE’NİN OPERASYONLARI SURİYE YÖNETİMİYLE KOORDİNELİ DEĞİL’

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Cerablus’ta düzenlediği operasyonla ilgili de konuşan Lavrov, yapılanların Suriye yönetimiyle koordineli şekilde yürütülmediğini ifade etti. Sadece Rus ve İran birliklerinin Suriye hükümetinin onayıyla ülkede bulunduğunu kaydeden Lavrov, “Suriye topraklarında orduları ve askeri güçleriyle varolan birçok ülke bunu Suriye yönetiminin onayı olmadan yapıyor” diye konuştu.

KERRY: ATEŞKES İHLALLERİ ‘NORMAL’ HALE GELDİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Cenevre’de yapılan görüşmenin uzun sürdüğünü ama verimli ve yapıcı olduğunu kaydetti. Suriye’de ateşkesin değerli olduğunu ama ihlallerin istisna değil normal haline geldiğini söyleyen Kerry, “Suriye’de uzun vadeli ateşkesi elde edersek çatışmanın yörüngesini tamamen değiştirebiliriz” dedi.

‘SURİYE’DEKİ KRİZİN ASKERİ ÇÖZÜMÜ YOK’

Rusya ve ABD’nin Suriye’de nasıl ilerlemeleri gerektiği konusunda netliğe ulaştıklarını ve son teknik görüşmelerin tamamlandığını ifade eden Kerry, “Suriye’deki krizin askeri çözümü olmadığını Rusya ve ABD olarak kabul ediyoruz. Çözüm bekleyen bazı küçük sorunlar kaldı. Uzmanlarımız, güveni sağlamlaştırma adımlarını atmak için önümüzdeki günlerde burada, Cenevre’de, görüşmeleri sürdürecek” diye konuştu.

‘BAĞIMSIZ BİR KÜRT OLUŞUMUNU DESTEKLEMİYORUZ’

Nusra’nın hiçbir zaman ateşkesin bir parçası olmadığını kaydeden Kerry, "Suriye’nin bölünmez olduğunu" ifade etti. Bağımsız bir Kürt oluşumunu desteklemediklerini belirten Kerry, “Kürt güçlerin bazı oluşumlarıyla çalışmalar çok kısıtlıydı” dedi. Kürtlerle temasların Türkiye’yle yakın işbirliğinde yürütüldüğünü belirten Kerry, “Türkiye’deki dostlarımızın hassasiyetini çok iyi anlıyoruz. (ABD) Başkan Yardımcısı (Joe) Biden geçtiğimiz günlerde Türkiye’deydi ve bu konuyu aktif biçimde dile getirdi” diye ekledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, er Rai'yi yeniden ele geçirdi

SONRAKİ HABER

Suriye: Türkiye, Halep'te cihatçılara silah veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...