26 Ağustos 2016 01:15

Kürtlere karşı 'Fırat kalkanı'

Türkiye’nin Cerablus operasyonu Suriye’de yeni bir döneme işaret ediyor. Operasyonun hedefinin Cerablus’taki IŞİD ile sınırlı olmadığı açık.

Paylaş

Yusuf ERTAŞ

Türkiye’nin Cerablus operasyonu Suriye’de yeni bir döneme işaret ediyor. Operasyonun hedefinin Cerablus’taki IŞİD varlığı ile sınırlı olmadığı açık. Nitekim ABD ve Rusya asıl hedefin IŞİD olduğunu söylese de Türkiye ısrarla operasyonun hedefinin IŞİD ve PYD olduğuna vurgu yapıyor. Lübnan gazetesi Assafir, son günlerde yaşanan yoğun uluslararası diplomatik trafiğin ardından Suriye’nin Cerablus kentine yönelik askeri operasyonun başladığına dikkat çekti. ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyareti ile Cerablus operasyonunun zamanlaması da PYD’ye yönelik bazı yaptırımların gündeme gelebileceğinin işareti olarak değerlendirildi.

KÜRT KORKUSU

Rai Al Youm editörü Filistinli gazeteci ve yazar Abdulbari Atwan gibi siyasi gözlemciler belli bir süreden beri bölgesel aktörlerin Kürt korkusu nedeniyle yakınlaştığının altını çizdi. Nitekim Arap basınında İran ve Türkiye’nin Suriye’de karşıt tarafları desteklemelerine rağmen Kürt korkusu nedeniyle yakınlaştığına vurgu yapıldı. Fırat’ın Batısını kırmızı çizgi olarak ilan eden Türkiye’nin Cerablus operasyonunu “Fırat Kalkanı” olarak adlandırması Kürtlere bir mesaj olarak değerlendirildi. Arap basınında ortak kanı bu operasyonun Fırat’ın batısına geçmeye çalışan Kürt kuvvetlerine karşı olduğu.

CERABLUS ÖNCEDEN BOŞALTILDI

Menbic, PYD güçlerinin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri tarafından ele geçirilmesinin ardından IŞİD’in Cerablusdahil bölgeden çekildiği Arap basınında yer aldı. Cerablus’un çok ciddi bir çatışma olmadan hızlı bir şekilde ele geçirilmesi ise bu iddiayı güçlendiriyor.

NUSRA BAŞI ÇEKİYOR

Cerablus’a yerleştirilen silahlı cihatçı güçler adını Şam Fetih Cephesi olarak değiştiren el Nusra Cephesine bağlı güçlerden oluşması dikkat çekiyor. ABD’nin terör örgütleri listesinde yer alan Cephet el Nusra, el Kaide’den ayrıldığını ilan ederek ismini Şam Fetih Cephesi olarak değiştirdiğini duyurmuştu. Abdulbari Atwan, Suriye rejim güçlerinin Halep’i kuşatması, ana ikmal yollarının Suriye ordusunun kontrolüne geçmesi, Türkiye sınırının kapanması ve ABD ve Rusya’nın baskısı nedeni ile el Nusra’yı bu kararı almaya ittiğini dile getirdi.

GÜVENLİ BÖLGE

Türkiye uzun zamandır Suriye topraklarında bir ‘uçuşa yasak bölge’ veya ‘güvenli bölge’ oluşturulmasını talep ediyordu. Cerablus operasyonu ile Türkiye’nin bu talebinin fiile hayata geçtiğine dikkat çekiliyor. Lübnan’da yayınlanan ve Hizbullah’a yakınlığı ile bilinen Alahbar gazetesi ABD’nin ve IŞİD’in Türkiye’ye “güvenli bölge”yi hediye ettiğini yazdı.  Suriye ‘Türkiye’nin Suriye egemenlik haklarını apaçık ihlal etmesini kınadığını’ açıkladı ve ‘Bu saldırganlığın durdurulmasını’ istedi. PYD Eş Başkanı Salih Müslim “Türkiye IŞİD gibi Suriye batağında yenilecektir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İki aylık süre kaçırılırsa yatırılan para yanacak

SONRAKİ HABER

Demirtaş hakkında bir dava daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...