25 Ağustos 2016 14:49

Üzüm, üreticinin elinden yok pahasına gidiyor!

İzmir Ticaret Borsasının rekolteyi yüksek belirlemesi ve TARİŞ'in henüz fiyat açıklamaması nedeniyle üzüm üreticinin elinden yok pahasına gidiyor.

Paylaş

İzmir Ticaret Borsasının rekolteyi yüksek belirlemesi ve TARİŞ Üzüm Birliğinin henüz fiyat açıklamaması nedeniyle üzüm üreticinin elinden yok pahasına gidiyor.

Manisa’da çekirdeksiz Sultaniye üzüm üreticileri ile görüşerek sorunlarını dinleyen ve üzüm bağlarında incelemelerde bulunan CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal, “Üzüm fiyatını bakanlık açıklamalıdır” dedi.

TARİŞ’İN YAPTIĞI HAKSIZLIK!

TARİŞ sadece rekoltenin çok düşük olduğu yıllarda fiyat açıklıyor. Geçen yıl açıklanan 6 TL/kg fiyat yalnızca kısa süreliğine az miktarda ürün için geçerli olmuş, daha sonra fiyatlar 3 TL/kg’ye düşmüştü.

Bu yıl İzmir Ticaret Borsasının rekolteyi yüksek belirlemesi ve TARİŞ Üzüm Birliğinin henüz fiyat açıklamaması nedeniyle, başlangıçta fiyatı 1.5 TL/kg olan yaş üzümün fiyatı 80 kuruşa kadar düşmüş durumda.

Fiyatlara tepki gösteren Sarıbal, “Örgütlenmedeki yetersizliklerden dolayı üreticiler aracılara mahkum olmakta ve ürün fiyatları düşmektedir” dedi.

ÜZÜMÜN KADERİ İHRACATA BAĞLI

Çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi ülkeler içerisinde üretim ve ihracatta birinci sırada Türkiye’nin yer aldığına dikkat çeken Sarıbal şu tespiti yaptı: “Üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yaklaşık yüzde 80’i ihraç edilmekte. Türkiye, dünyadaki toplam çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yüzde 40-45’ini gerçekleştirmekte; ihracatın yüzde 80’den fazlası Avrupa ülkelerine yapılmakta. Sultaniye üzümün kaderi ihracata bağlı”.

ÜRETİCİ KURUTMAYI TERCİH EDİYOR

Üretilen çekirdeksiz Sultaniye üzümünün yaklaşık 250 bin tonu sofralık olarak ihracata gidiyor. Ancak yaş üzümde pazarı kalite ve standardizasyon istekleri yeterince karşılanamadığı için, üretici sultaniye üzümü daha çok kurutarak değerlendirme yolunu seçiyor.
Çekirdeksiz kuru üzüm, Ege Bölgesi’nde 50 bin üretici aileye istihdam imkanı sağlıyor. Ayrıca sofralık üzüm, kuru üzüm, salamura yaprak, sirke, pekmez, şarap ve alkol tesislerinde çalışan işçilerin de geçimini temin ediyor.

ÇÖZÜMÜ İÇİN NELER YAPILMALI?

Ziraat Mühendisi kökenli vekil olan Orhan Sarıbal, üzümde yaşanan sorunların çözümüne ilişkin şu önerileri sunuyor:
* TARİŞ Üzüm Birliği kuru üzüm taban fiyatını hemen açıklamalıdır.
* Sofralık üzüm desteği açıklanmalı; destek tüccara değil, üreticiye verilmelidir.
* Fiyat oluşumunun olumsuz etkilenmemesi için üreticiler emanete üzüm vermemelidir.
* Rekolte Ticaret Borsası değil, bakanlık tarafından açıklanmalıdır.
* Rekoltenin yüksek olduğu dönemlerde fiyat düşüşlerinin önüne geçilmesi amacıyla, gereken miktarda ürünün piyasadan çekilip depolanması için bir stok kurumu oluşturulmalıdır.  (İstanbul/EVRENSEL)


SORUN MECLİSE TAŞINDI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e, hükümetin üzüm fiyatlarındaki düşüşe ve üreticinin zararını engellemeye yönelik tedbiri olup almadığı ve Rusya’ya üzüm ihracatının ne zaman başlayacağı soruldu.
Küçük ölçekli üzüm üreticilerinin kimyevi gübre, zirai ilaç ve levazım maddeleri gibi üretim ihtiyaçlarını ‘ürün vadeli’ borçlanarak tedarik ettiğini belirten ve sorunu Meclise taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan şu soruyu sordu: “Üzüm fiyatının düşmesiyle üzüm üreticisi, borçlarını ödeyemez hale geldi. Hükümetin üzüm üreticilerini korumaya ve zarara girmesini engellemeye yönelik çalışması var mı, varsa nedir?”

KURU ÜZÜMDEN DE ZARAR

İç piyasa fiyatlarındaki aşırı düşüşün ihracat fiyatlarını da olumsuz etkilediğini söyleyen Bakan şu bilgileri verdi: “Bölgede henüz sofralık üzüm ihracatı yapılamadığından dolayı yaş üzüm fiyatı 80 kuruşa düşerken, kuru üzümün ise bu sene 2.5-3 TL seviyelerine düşeceği konuşulmaktadır. Kuru üzümün geçen yıl 6 TL’ye satıldığını dikkate aldığımızda bu fiyatlarla üreticinin zarar edeceği çok açıktır. Geçen ağustosta tonu 2 bin 500 dolar olan ihracat fiyatı, bu sene tonu 1500 doların altına inmiştir. Mevcut iç piyasa ve ihracat fiyatları üreticinin maliyetinin altındadır. Üzüm üreticileri, gerekli önlemler alınamazsa bu fiyatların daha fazla düşeceği yönünde ciddi endişe içindedir.” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

HDP’den soruşturma ‘FETÖ’den ceza!

SONRAKİ HABER

Siyasilerden, Kılıçdaroğlu'na 'Geçmiş olsun' mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...