25 Ağustos 2016 14:34

Kuzey Ormanları Savunması: Gerdanlık değil barbarlık!

Erdoğan tarafından açılacak olan 3. Köprü için Kuzey Ormanları Savunması tarafından yapılan açıklamada doğa katliamına dikkat çekildi.

Paylaş

Alicem AYDIN
İstanbul

Yapımı üç yılda tamamlanan ve yarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açılacak olan 3. Köprü için Kuzey Ormanları Savunması tarafından yapılan açıklamada doğa katliamına dikkat çekildi. 3. köprü ile İstanbul’un trafik sorununda önemli bir ilerleme sağlanmayacağını vurgulanan açıklamada Kuzey Ormanlarına telafisi imkansız zararlar verildiği belirtildi.

‘KÖPRÜ İSTANBUL’A YARAR GETİRMEYECEK’

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) yarın büyük bir törenle açılışı yapılacak olan 3. köprü için Galatasay Medyanı’nda basın açıklaması yaptı. “3. köprü cinayettir”, “Köprü doğanın yok edilmesi pahasına yapıldı”, “Köprü değil toplu ulaşım”, “Gerdanlık değil barbarlık” yazan pankartlar taşıyan KOS üyeleri, “Söylediğimiz şeyleri tekrarlıyoruz bu köprü İstanbul’a İstanbullulara yarar getirmeyecek. Bu köprünün açılması bir ulaştırma projesi değildir” dedi

‘YAPILAN OLSA OLSA BARBARLIKTIR’

Kuzey Ormanları Savunması’ndan Rüya Kurtuluş, bilim insanlarının uyarılarına rağmen bu açılışın gerçekleştiğinin altını çizerek “Yarın bu köprünün açılışını gerçekleştiren herkes suç işliyor olacak. Bu İstanbul’a doğa karşı işlenmiş bir suçtur. Halka, tarihe, İstanbul’a hesabını vereceksiniz. Hükümet yetkilileri ‘boğaza bir gerdanlık İstanbul’a bir eser kazandırdık’ diyor, yapılan olsa olsa bir barbarlıktır” diye konuştu.

‘HÜKÜMETİ UYARMIŞTIK’

Kuzey Ormanları Savunması adına konuşan Seda Elhan da 3. Köprü yapılmadan önce hükümet yetkililerini uyardıklarını ancak uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi. Elhan bu tür yıkım projeleri devam ettikçe yaşam savunucularının mücadelelerini yürütüceklerini belirtti.
3. Köprü yapımına başlandığında KOS şu uyarılarda bulunmuştu:
* İki köprünün çözemediği trafik problemini 3. Köprü de çözmez. Köprüler trafiği azaltmaz, kendi trafiğini yaratır, çünkü köprülerin taşıdığı yolcu değil araçtır.
* Transit geçişlerin 3. Köprüye kaydırılması İstanbul trafiğini rahatlatmaz çünkü transit trafiğin payı, boğaz geçişinin yüzde 2-3’üdür.
* İstanbul trafiğindeki sıkışıklık, toplu taşımacılığının yaygınlaştırılamamasından kaynaklanmaktadır.
* 3. Köprü çözüm değildir, çünkü su havzaları ve ormanlık alanlarda yeni yerleşim bölgelerine neden olacaktır. Artan nüfus, trafik sıkışıklığını çözmeyeceği gibi, suyumuzu ve havamızı tüketecektir.
* 3 milyondan fazla kesilecek ağaç, ormanların yok olmasına, sellerin artmasına, içme suyu havzalarının daralması ve kirlenmesine, su havzalarının sığlaşmasına neden olacaktır. Orman çevresinden yaşanyan köylülere yaşam ortamı kalmaycak, şehirde yaşayanları ise kir havası, azalan suyu ile zor bir hayat bekleyecektir. Tabiki endemik türleri içeren özel bir coğrafyada flora ve faunası ile yaban hayatı ağır bir yara alacaktır.

250 MİLYON AĞAÇ TEHDİT ALTINDA

Kurtuluş uyarıların hala geçerli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yeni bir mücadele başlangıcını duyurmak istiyoruz. Köprünün açılışına engel olamadık, ama artık mücadele alanı tüm Trakya ve Marmara Bölgesi’dir. Trakya genelinde Kuzey Ormanları’nda tehdit altındaki ağaç sayısı 250 milyondur.”

HALKIN, CEBİNDEN ÇIKANI BİLME HAKKI VAR

Osmangazi Köprüsü ve 3. Havalimanı gibi 3. Köprü de geçiş ve gelir garantilerinin Hazine’nin garantörlüğünde olduğunu belirten Elhan, “Yap-işlet-devret sözleşmeleri açıklanmayan bu tür mega projeleriçin yetkililer ‘Kamunun projeyi yaparken beş kuruş ödemediği’ açıklamasını yapsada, 3. köprü ve diğer mega projelerin halka maddi yük bindireceğini, ülke geleceğinin ipotek altına alınması demek olacağını söylüyoruz. Halkın cebinden çıkanı bilme hakkı vardır. ” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te hidroelektrik santralde patlama sonucu üretim durdu

SONRAKİ HABER

Cerablus yorumu nedeniyle üniversiteden uzaklaştırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...