24 Ağustos 2016 07:18

Mungan: Aslı, Nazım'ın yaşadığı yazar çilesini yaşıyor

Yazar Murathan Mungan Aslı Erdoğan'ın Nazım'ın, Orhan Kemal'in ve Sebahattin Ali'nin yaşadığı yazar çilesini yaşadığını belirtti.

Paylaş

Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasının ardından evine yapılan baskınla gözaltına alındıktan sonra "Örgüt üyeliği", "Örgüt propagandası" ve "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak" iddialarıyla gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi yazar Aslı Erdoğan'ın tutuklanmasına yönelik tepkiler artarak devam ediyor. Aslı Erdoğan için "Yazı Nöbeti" başlatan yazarlar, Aslı Erdoğan'ın tutuklanmasına yönelik tepkilerini dile getirdi.

Yazar Murathan Mungan'a göre, Aslı Erdoğan'ın tutuklanması sadece edebiyatçıların değil, yurttaşların gündeminde olmalı. "Edebiyatçı olmaktan çok daha önemli bulduğum bir şey var iyi bir yurttaş olmak" diyen Mungan, önemli olanın ilkeli, nizamlı ölçüsü olan bir yurttaş olmak olduğunu söyledi. Böyle bir yurttaş olarak da Türkiye'de yaşananların, çok çeşitli alanlarda sürdürülen mücadelelerin tanığı olmanın kendisi için çok daha kıymetli olduğunu dile getiren Mungan, "Bu anlamda bir yurttaş olarak buradayım. Aslı Erdoğan çok kıymetli bir insan. Onun içeride olması 'terörist' olarak nitelendirilmesi gülünç bile değil saçma sapan bir şey" dedi.

MUNGAN: GAZETECİLER SUSTURULMAK İSTENİYOR

"Bir yanı ile Kafka Romanı bir yanı ile Aziz Nesin romanı içindeyiz" diyen Mungan, şöyle devam etti: "Bu kötü bir senaryo, senaristler dökülüyor. Burada söylenen bir şey var. İstanbul'da Ankara'da yaşamış kişilere aman bu Kürt meselesinde uzak durun demenin gözdağlarından biri. En tipik örneği de kendisinden bir bombacı üretilmeye çalışılan Pınar Selek. Umarız arkası gelmez. Biz bu oyunu tanıyoruz biliyoruz."

Son dönemlerde Kürt halkının yaşadığı baskılara tanık olan gazetecilerin de bu anlamda susturulmak istendiğini belirten Mungan, "Nazım Hikmetler, Kemal Tahirler, Orhan Kemaller'in yaşadığı bir yazar çilesi yaşıyor Aslı Erdoğan. Dilerim bu çileler son bulur" dedi. Mungan, düşüncesi ne olursa olsun bir gazetenin kapatılmasını, düşüncelerinden dolayı yazarların tutuklanmasını inancının ve ahlakının kabul etmediğini söyledi.

ŞAHİNER: ASLI ERDOĞAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE HALKA HALKA YAYILACAK

Yazar-gazeteci Seray Şahiner, Aslı Erdoğan'ın tutuklanmasına tepki gösterenlerden. "Asıl soru şu olmalı neden Aslı şuan cezaevinde" diye soran Şahiner, "Biz arkadaşımızın sesinin duyulması için yeterli kamuoyu oluşturmak istiyoruz bu nedenle buradayız. Artık düşünce ve fikir suçunun olmadığını, böyle bir suçun olmaması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Bu nedenle insanlar cezalandırılamaz. Aslı ile ilgili tepkiler dile gelmeli. Tepkiler halka halka yayılacak. Bu sadece Aslı özerinde bir şey değil, genel olarak fikir özgürlüğü ile alakalı aslında. Biz fikir özgürlüğünü savunuyoruz ve Aslı'nın serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.

DANZİKYAN: DEVLET GÖZDAĞI VERMEK İSTİYOR

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, iktidarın tutuksuz yargılama esas olmalı derken kendisinin halka gözdağı vermek için edebiyatçıları tutuklayan bir yaklaşım sergilediğini belirterek, sadece Aslı Erdoğan'ın değil düşüncesinden dolayı cezaevinde olan tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. Devletin Aslı Erdoğan'ı tutuklayarak, halklara gözdağı vermek istediğini söyleyen Danzikyan, "Haklarında hüküm verilmemiş insanların tutuklanması, böyle bir gözdağı verilmek istercesine insanları cezaevine kapatmak doğru değil. İnsanlara gözdağı verilmeye çalışılsa da bu başarılı olamıyor" dedi.

KAYGUSUZ: 'KÜRT MESELESİNİ AĞZINIZA ALMAYIN' DİYEN BİR DEVLET VAR

Edebiyatçı Sema Kaygusuz da, Aslı Erdoğan'ın tutuklanması ile birlikte tüm edebiyatçıların temsiliyetini yüklendiğini söyledi. "Bunun cezasını çekiyor" diyen Kaygusuz, devletin yazar-edebiyatçı ve barış savunucularına bir şeyler söylemek için Aslı Erdoğan'ı rehin aldığını söyleyen Kaygusuz, "'Kürt meselesi barışla ilgili konuları ağzınıza almayın, kabul etmiyorum' diyen bir devlet var. Devletin bizimle kurduğu dil bu. Devlet bunu seçti. Aslı'yı şimdi terörist yapmaya bir suçla ile donatmaya çalışıyorlar. Ama hakikat hakikattir Aslı gayet barış savunucusu bir yazardır. Aslı her şeyi bilen savaşı bilen biri" dedi.

'BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK KAZANACAK'

"Aslı dünyayı yaralarından anlatan bir yazar. Özgür Gündem'in yayın kurulunda olması tesadüf değil" diyen Kaygusuz, "Kürtlerin yaşadığı acılar onun elbette dikkatini çekti. Buna tanık olmak istedi. Onlar için, devlet için, haybeye anlamsız bir vakit kaybı bu tutuklamalar. Çünkü biz de ruhlarımızda hissediyoruz acıyı. Özgürlüğü de barışı da bu nedenle savunuyoruz" dedi. Devletin, Kürt halkı ile yan yana olan demokrat aydın bireyleri hedef aldığını belirten Kaygusuz, ancak devletin bu barış isteyen kitleyi tanımadığını dile getirdi. Kaygusuz, "Devletin söylediği bir kulağımızdan giriyor bir kulağımızdan çıkıyor. Bizim kullandığımız tek dil var. O dilde özgürlük ve barış dilidir. Bu topraklara özgürlük ve barış mutlaka gelecek. Kim bu topraklarda kötülüğü devşirirse savaşı devşirirse tarih bunu da görecek. O nedenle herkes hepimiz barışı zorlayalım. Çünkü barış ve özgürlük kazanacak" dedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Karlıova'da 1 uzman çavuş hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

‘Suriye'nin kuzeyindeki operasyon DAEŞ ve PYD'ye yönelik’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...