18 Ağustos 2016 18:12

'Ceylanpınar olayı aydınlansın istenmiyor'

Ceylanpınar’da 2 polisin öldürülmesi dosyasının avukatlarından Tinaş, HDP'nin araştırma önergesinin reddedilmesini değerlendirdi.

Paylaş

HDP’nin Ceylanpınar’da 2 polisin öldürülmesine ilişkin Meclis’e sunduğu araştırma önergesinin AKP ve MHP oyları ile reddedilmesini değerlendiren dosya avukatlarından Eyyüp Sabri Tinaş, “Dosyadaki gerçeklerin açığa çıkması engellenmek isteniyor. Savaşı başlatan dosya çarpıklıklar ile dolu. Biz de bu olayın araştırılmasını ve gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyoruz” dedi.

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, “Demokratik çözüm ve barış” sürecinin bitirilme gerekçesi yapılan Ceylanpınar’da 2 polisin öldürülmesi olayının araştırılması için HDP grubu adına Meclis’e araştırma önergesi sundu. Ancak önerge AKP ve MHP oyları ile reddedildi. Davada tutuklu sanıkların avukatı Eyyüp Sabri Tinaş konuyu değerlendirdi.

HTS KAYITLARI YOK EDİLMİŞ

Tutuklamaların keyfi yapıldığını vurgulayan Tinaş, dosyada tutuklu sanıklar hakkındaki tüm delillerin çürütüldüğünü söyledi. Sorgu aşamasında ve iddianamede kendilerine fail olarak gösterilen Sedat Aydın ve Mehmet Naci Yılmaz’ın telefonlarının olayın yaşandığı anda kapandığına dair HTS kayıtları olduğunun söylendiğini; ancak dava dosyasında söz konusu HTS kayıtlarının tutanakla imha edildiğinin yazıldığını gördüklerini ifade etti. İddianamede geçen bir kaydın dosyada yer almamasının çelişki olduğunu dile getiren Tinaş, TEM Şube’nin olayı müvekkillerine yıkmak için özel çaba sarf ettiğini belirtti.

Olaydan sonra polise failler hakkında 2 telefon geldiğinin dosyada yer aldığını söyleyen Tinaş, söz konusu ihbarlar konusunda da şunları ifade etti: “Biri PTT’nin önündeki ankesörlü telefondan yapılmış. Savcı ihbarı yapanı araştırma gereği duymamış ama ihbarını esas almış. Ki savcı istese söz konusu ankesörlü telefona bakan mobese kamerası var ve çok rahat tespit edebilir. İkinci telefon ise bir cep telefonundan yapılmış. Biz araştırmamızda bu ihbarı yapan kişinin Bektaş soyadlı biri olduğunu ve kayıp olduğunu öğrendik. Ayrıca bu şahıs 15 Temmuz darbe girişimi ertesinde tutuklanan FETÖ/PDY terör örgütü ilçe sorumlusunun kardeşi olduğu tespit edildi.”

‘DOSYA LAKAYT BİLGİLER İLE HAZIRLANMIŞ’

Yine dosyada Urfa Valisi’nin bahsettiği 3’üncü polise dair tek bir bilginin yer almadığını söyleyen Tinaş, “Bunlar 4 polis olarak markete uğramış. Sonra biri ayrılmış ve 3 polis eve geçmiş. Yol güzergahlarında çok sayıda kamera var, ancak hiç birinin kaydı dosyada yer almıyor” dedi. Dosyada Naci Yılmaz’ın babası Cemal Yılmaz’ın çilingir olduğu, bu sebeple babasından öğrenen şahsın kapıyı zorlamadan açtığının yer aldığını belirten Tinaş, “Naci Yılmaz’ın babası TİGEM emeklisi bir insan ve çalışmıyor. İlçede çilingirlik yapan ve isim benzerliği olan Cemal Yılmaz adında bir şahıs var. Dosya bu kadar araştırmadan yoksun, lakayt ve müvekkillerimize suçu yıkmak için hazırlanmış” diyerek delillerin hiç birinin geçerliliğinin kalmadığını savundu.

‘GERÇEKLER ORTAYA ÇIKSIN İSTEMİYORLAR’

Tinaş, ayrıca tutuklamayı yapan Sulh Ceza Hakimi ve ilçede çoğunluğu soruşturmayı yürüten 29 polisin FETÖ/PDY örgütünden tutuklandığını söylerken, “HDP’nin araştırma önergesinin reddi dosyadaki gerçeklerin açığa çıkmasını engellemek içindir. Savaşı başlatan dosya çarpıklıklar ile dolu. Eğer araştırılırsa müvekkillerimiz özgürlüğüne kavuşacak, bu istenmiyor. Bir yılı aşkındır hak mağduriyeti var ve biz de bu olayın araştırılmasını ve gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyoruz” ifadesinde bulundu. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Düzenleme günü kurtarır, vicdanı yaralar’

SONRAKİ HABER

Yıldırım: Suriye'de kayda değer gelişmeler yaşabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...