10 Mayıs 2012 11:07

‘Sanatta kültürde yalanlar ve gerçekler’

Şehir Tiyatrolarının yönetimine müdahale edilmek istenmesiyle gündeme gelen,ardından da Başbakan Erdoğan’ın tartışmaya katılmasıyla daha da büyüyen tartışmalar, sanatçıların eylemleri… Sorun sadece tiyatroya müdahale edilmesi olmaktan çıktı artık, sorun sanatta ve kültürde kendini gösteren özgürl

‘Sanatta kültürde yalanlar ve gerçekler’
Paylaş

Panelde ilk konuşmayı yapan Önder Çakar, gerçeğin üstünün örtülmesi meselesinin en çok kültür sanat alanında yaşandığını belirtti. AKP Hükümetinin ‘Sansürü kaldırdım’ dediğini söyleyen Çakar, bunun da büyük bir yalan olduğunu kaydetti. Sinema yapmak için büyük bir finans gerektiğini vurgulayan Çakar, Başbakan Erdoğan’ın parayı nasıl verdiğini ise devlet tiyatroları ile ilgili yaptığı açıklamalar ile ortaya koyduğunu dile getirdi. Türk Sinemasının en büyük yalanının toplumsal çelişkilerin başka alanlarda gösterilmesi olduğuna değinen Çakar, sınıf çelişkilerinin anlatıldığı gerçekçi eserlerin hak ettiği değeri görmediğini de sözlerine ekledi.

HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR

Türkiye’nin at izinin kurt izine karıştığı bir dönemde olduğunu ifade eden Nuray Sancar da bu nedenle de yalanlar ve gerçekler başlıklı panellerin önemli olduğuna dikkat çekti. Sanattan bahsederken siyasete de gönderme yapmak zorunda olduklarını dile getiren Sancar, sanat ve siyasetin birbirinden bağımsız olmadığını vurguladı. Başbakan Erdoğan’ın sanatçılar için söylediği sözlere değinen Sancar, Erdoğan’ın sanatçıları toplumdan uzaklaşmakla suçladığını vurguladı. Erdoğan’ın toplum diye ifade etti şeyin toplumun en küçük hücresi olan aileyi parçalamak, insanları birbirine güvenemez hale getirmek olduğunu söyleyen Sancar, insanlar bunları görmesin diye de gözlerinin dinle bağlandığını belirtti. 20. yüzyılda politize olan emekçilerin birçok hakka sahip olabilmek için mücadele etiğini anlatan Sancar, kültür- sanatın da bu haklar içinde yer aldığını kaydetti. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Seyfi Teoman Boğaziçi Üniversitesinden uğurlandı

SONRAKİ HABER

‘Toplumsal yaşamı savunmaya devam edeceğiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...