30 Temmuz 2016 21:14

Binboğa eteklerinde festival coşkusu

Kayseri’nin Sarız ilçesine bağlı Çağşak Köyü Cemevinde bugün Binboğa ve Çevresi Doğa Kültür Festivali düzenleniyor.

Paylaş

Mesut TÜRK
Kayseri

Kayseri’nin Sarız ilçesine bağlı Çağşak Köyü Cemevinde bugün Binboğa ve Çevresi Doğa Kültür Festivali düzenleniyor. Çağşak, Kırkısrak, Dallıkavak, Ördekli, Sancakağıl ve Gümüşali köylerinin de olduğu 11 köyün ortak düzenlediği festivalde, Kardeş Türküler ve yöresel sanatçılar konserler verecek. Festival kapsamında resim sergisi, Kayseri Kadın Dayanışma Derneğinin sahneleyeceği tiyatro gösterisi ve güncel gelişmelerin değerlendirileceği bir panel de yapılacak.

FESTİVALLER BİRLEŞTİ

Binboğa Köyleri olarak bilinen Binboğa Dağı eteklerindeki köyler, her yaz birbirinden bağımsız kültür festivalleri düzenliyordu. Bu sene köylerin kültür ve dayanışma dernekleri bir araya gelerek ortak bir festivalde birleşme kararı alarak bir düzenleme komitesi oluşturdu. Bu gün Binboğa ve Çevresi Doğa Kültür Festivali adıyla düzenlenecek festival, bölgenin kültürel varlığının korunmasını, yaşatılmasını ve köylüleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Her yıl başka bir köyde yapılması planlanan festival bu yıl Çağşak köyünde yapılıyor.

‘KÜLTÜREL MİRAS GENÇLERE AKTARILMALI’

Festivale ilişkin gazetemize konuşan Ördekli Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yılmaz Zengin, köylerinin tarihinin 1800’lü yıllara dayandığını, geçim kaynağının hayvancılık ve tarım olduğunu ifade ederek, genç nüfusun ise daha çok yurt dışında yaşadığını belirtti. Festivalin genç nüfusu kaynaştıracağını dile getiren Zengin, “Kültürel mirasımızı korumakta, genç nüfusa aktarılarak yaşatmakta bu tür faaliyetlerin önemi büyüktür. Tüm yurttaşlarımızın etkinliğe katılmalarını bekliyoruz” dedi.

‘KÜRT, AVŞAR, ÇERKES VE MUHACİRLER BİR ARAYA GELİYOR’

Binboğa ve Çevresi Doğa Kültür Festivali’nin kardeşlik ekseninde birleştirici bir yönü olduğunu söyleyen Festival Düzenleme Komitesi Üyesi ve Kırkısrak Köyü Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Hüseyin Gündüz, “Ayrı ayrı yapılan etkinlikleri Binboğa Şöleni adı altında birleştirerek Binboğa Dağları eteklerinde bulunan Kürt, Avşar, Çerkes ve Muhacir köylerini kardeşlik ekseninde buluşturmayı istiyoruz. Bu yıl ilk olması ve ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü durumdan dolayı eksiklikler olabilir. Önümüzdeki yıllarda insanlarımızı bir araya getirmeye devam edeceğiz “ şeklinde konuştu. 1980 darbe koşullarının bıraktığı izler ve darbe anayasası nedeniyle insanların zaten olağan günler geçiremediğini söyleyen Gündüz, “Son dönemde yine olağanüstü durumlar yaşanıyor. Son yıllarda insanların ayrıştırıldığı, kutuplaştırıldığını da göz önüne alarak, düzenlediğimiz festivalle insanımıza olağan bir gün yaşatmayı umuyoruz. Bölge halkının festivale önem vermelerini bekliyoruz” dedi.

‘FESTİVAL HALKI BİR ARAYA GETİRECEK’

Festivalin bir araya gelen köylerin yardımlaşmasıyla düzenlendiğini belirten Festival Düzenleme Komitesi Üyesi Hüseyin Değirmenci de “Bu tür etkinlikler insanları bir araya getirerek kaynaştırıyor. Festivali 11 köy birleşerek yapmaya çalışıyoruz. Kura çekimi ile belirlediğimiz bir köyde festivalimiz yapmak kaydıyla bütün köylerin ortak çalışmasıyla düzenliyoruz. Bu yörenin insanları ağırlıklı olarak yurt dışında yaşıyor ve yılda bir defa köye gelebiliyor. Bizler de tek çatıda birleştirdiğimiz festivalle, yurttaşlarımızı bir araya getirerek kaynaştırmayı, tanıştırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

FESTİVALDE ÜLKE GÜNDEMİ DE TARTIŞILACAK

Binboğa ve Çevresi Doğa Kültür Festivali’nde kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra ülke gündemine ilişkin tartışmalar da yapılacak. ‘Türkiye Nereye Gidiyor?’ başlığıyla yapılacak panelde festival katılımcıları güncel gelişmeleri konuşacak. Araştırmacı Yazar Ali Haydar Ülger’in moderatörlüğünde yapılacak olan panele, CHP Milletvekilleri Mehmet Tüm ve Ali Yiğit, HDP Milletvekili Müslüm Doğan, Emek Partisi MYK Üyesi Levent Tüzel ve Araştırmacı Yazar Mehmet Bayrak konuşmacı olarak katılacak.

KARDEŞ TÜRKÜLER’LE  MÜZİK ZİYAFETİ

Gün boyu etkinliklerle devam edecek olan festivalde akşam saat 18.00’den itibaren sanatçılar sahne alarak müzik ziyafeti yaşatacak. Ali Rıza Aksoy, Hüseyin Söylemez, Hüseyin-Hayal ve Özlem Altun konserler verecek. Etkinlik Kardeş Türküler’in konseriyle son bulacak.

RESİM SERGİSİ VE TİYATRO

Festival, Ressam Hasan Bağdaş’ın sunacağı resim sergisiyle başlayacak. Avustralya’da yaşayan ve dünyanın birçok yerinde sergiler açan Bağdaş, Türkiye’de 23., Kayseri’de ise 5. sergisini açıyor. Bağdaş yapılan festivalin bölge kültürü ve sanatının sonraki nesillere aktarılmasında bir köprü rolü üstlendiğini vurguladı. Festival’de serginin ardından Kayseri Kadın Dayanışma Derneğinin tiyatro gösterimi gerçekleşecek.

ÖNCEKİ HABER

'Normalde verilmeyen hakkımız, OHAL’de hepten yok olur'

SONRAKİ HABER

Darbe girişimi kadın mücadelesine nasıl yansıdı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...