27 Temmuz 2016 04:18

Hillary Clinton, ABD'nin ilk kadın başkan adayı oldu

Eski New York Senatörü ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Demokrat Parti'nin ilk kadın başkan adayı oldu.

Paylaş

ABD'de başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin nihai başkan adayının Hillary Clinton olması kesinleşti. Eski New York senatörü ve eski ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton, ülkesinin ilk kadın başkan adayı olarak tarihe geçti.

"ABD'nin en güçlü kadını" olarak nitelendirilen 69 yaşındaki Hillary Clinton, Demokrat Parti'nin Philadelphia'daki kurultayında, Güney Dakota eyaleti delegelerinden aldığı 15 oyla adaylık için gereken 2 bin 383 oya ulaştı. Sonucun netleşmesiyle kurultaydaki Demokrat delegeler, Hillary Clinton lehine sloganlar attı. Clinton'ın başkan adaylığı için yarıştığı Vermont Senatörü Bernie Sanders, rakibinin yeterli oya ulaşmasının ardından sembolik bir jest yaparak oylamanın durdurulmasını ve Hillary Clinton'ın başkan adaylığının ilan edilmesini talep etti. Kurultay Başkanı Marcia Fudge da Clinton'ın başkan adaylığını ilan etti.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın eşi olan Hillary Clinton, 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi rakibi iş adamı Donald Trump'la yarışacak. Clinton'ın başkan yardımcısı adayı, Virginia Senatörü Tim Kaine. Trump'ın başkan yardımcısı adayı ise Indiana Valisi Mike Pence.

HILLARY CLINTON KİMDİR?

20 yıl boyunca Amerikan siyaset sahnesinin ayrılmaz parçalarından biri haline gelen Clinton, 4 yıl boyunca ABD Başkanı Obama’nın yanında dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Bu sayede uluslararası alanda daha tanıdık bir yüz haline gelen Clinton, 100 ülkeye giderek bütün seleflerini geride bıraktı.

El Kaide Lideri Usame Bin Ladin 2011’de Pakistan’da düzenlenen operasyonla öldürüldüğünde Clinton dışişleri bakanlığı koltuğundaydı. Clinton, 2016 başkanlık seçimleri için yarışacağını internet sayfasında duyurmasına saatler kala Obama, “Hillary mükemmel bir başkan olacak” diyerek desteğini ilan etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Halil İnalcık, bilimsel tarihçiliğin hakim olmasına çalıştı

SONRAKİ HABER

Zaman gazetesinin eski yazar ve yöneticilerine operasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...