22 Temmuz 2016 11:03

Yurt dışına çıkacak yeşil ve gri pasaport sahipleri dikkat!

Yurt dışına çıkacak yeşil ve gri pasaport sahipleri ile eş ve çocuklarına, bağlı bulundukları kurumlardan izin yazısı alma şartı getirildi.

Paylaş

15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından yurt dışı çıkışlarına bazı şartlar getirildi. Atatürk Havalimanı’na gelen bazı vatandaşlar, istenen evraklar sebebiyle seyahat edemedi. Özellikle yeşil pasaport sahipleri bu konuda mağdur oldu. Yurt dışı çıkış kısıtlamaları ve istenen belgelerle ilgili kafa karışıklığına son noktayı Atatürk Havalimanı’nda görevli polis memuru Ahmet Uçar koydu.

Bakanlığın talimatı üzerine tüm hudut valiliklerinde, çıkışlarda belli başlı şartların dahil olduğunu dile getiren Ahmet Uçar, “Kısıtlama demeyelim de şartlar dahil oldu. Bakanlığın bize vermiş olduğu talimat neticesinde özellikle yeşil ve gri yani hususi ve hizmet pasaportlu vatandaşlarımızın çıkışları ufak bir şarta dahil oldu. Buda bağlı bulundukları kurumdan görev ve yada yurt dışı çıkış izin yazısı alması gerekiyor. Örneğin, bir doktor il sağlık müdürlüğünden, öğretmen il yada ilçe milli eğitim müdürlüğünden, polis memuru ilçe emniyet yada il emniyet müdürlüğünden yazı alarak çıkış izni yazısı dahilinde çıkışlarında herhangi bir mani yoksa çıkabiliyor. Sadece bağlı bulunduğu kurumdan çıkış izin yazısı şartı var. Rutin kontroller devam ediyor herhangi bir kısıtlama, çıkış yasağı söz konusu değil. Uçaklar uçmaya devam ediyor, ertelenen rötarlı uçak yok. Rutin kontroller devam ediyor her şey yolunda. Sadece bağlı bulunduğu kurumdan yazı geliyor rutin kontrollerle birlikte çıkışı sağlanıyor.” dedi.

YEŞİL PASAPORTLULARIN EŞ VE ÇOCUKLARINA BELGE ŞARTI

Yeşil pasaportluların eşleri ve çocukları ile ilgili soru üzerine Uçar, “Resmi bir açıklama yapınca halkın kafası karışıyor. Onun için örnekle anlatmak istiyorum. Örneğin 18 yaşından küçük bir öğretmen çocuğu annesi üzerinden yeşil pasaport aldığı için annesinin çalıştığı yani bağlı bulunduğu okulun il yada ilçe milli eğitim müdürlüğünden yazı almak şartı var. Yazının içeriği ise ‘Adı geçen şahsın yurt dışına çıkmasında herhangi bir mani kurumumuzca yoktur. Veya sakınca bulunmamaktadır.’ Yazının içeriği sadece bu. Bu tüm yeşil ve gri pasaport hamili bütün vatandaşların eş ve çocukları için geçerli bir kural. Onlar için ayrı bir kural yok. Eğer hamili olduğu anne ya da babası üzerinden faydalanıyorsa hem annesi hem de kendisinin ismi, doğrudan kendisi faydalanıyorsa yazıda sadece kendi ismi bulunuyor. Öğretmenin eşi kızı yada oğlu ise hem kendisinin hem de kızı veya oğlunun vatandaşlık numarasıyla birlikte kimlik bilgileri mevcut olması gerekiyor.” diye konuştu.

MEMUR EMEKLİLERİNİN SEYAHATİNDE SIKINTI YOK

Memur emeklileriyle ilgili de açıklama yapan Uçar, “Tüm kurumlardan emekli olan devlet kurumlarından emekli olan memurlara yazı şartı yok. Yazıyı emekli olan vatandaşlarımızdan istemiyoruz. SGK’dan aldığımız şifrelerle şahsın memur olmadığını, memursa emekli olup olmadığını teyit edip çıkışını yapıyoruz. İnce bir detay Kıbrıs ve Gürcistan’a hiç bir şekilde devlet memuru çıkamıyor. Kıbrıs ve Gürcistan haricinde bütün ülkelere her yere devlet memuru dahil kurum izni dahilinde çıkabiliyor. Emekli olanların aileleri de biz aldığımız şifrelerden emekli doktorun kızı yazıyor. Kızın pasaportunu alıyoruz. Babasının üzerinden aldığını babasının da emekli olduğunu teyit ettiğimiz an çıkışına izin veriyoruz. SGK bildirimleri istenmiyor. Öyle bir evrak yok. SGK şifremiz mevcut tüm vatandaşların TC numarası üzerinden memur olup olmadığını teyit edebiliyoruz.” ifadesini kullandı.

MEMURLAR KIBRIS VE GÜRCİSTANA GİDEMİYOR

Diplomatik pasaportlarda herhangi bir engel ya da kısıtlama olmadığını kaydeden Ahmet Uçar konuşmasını “Devlet memurları haricinde herkes her yere çıkabilir. Devlet memurları Kıbrıs ve Hopa’ya umumi pasaportı olsa dahi çıkamıyor. Bir işlem ortalama 3-5 dakika içerisinde rutin kontroller yapılıp onay verilip çıkabiliyor. Kıbrıs’a gidecek tüm vatandaşlar burada sorgulanıyor. T.C. kimlik üzerinden memur değillerse çıkışları sağlanıyor. Memur olup olmadıkları burada sorgulanıyor.” şeklinde tamamladı. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Ankara Katliamı'nın ilk duruşması 7 Kasım'da

SONRAKİ HABER

Balyoz'dan hapis yatan albay, Akdeniz ve Ege komutanı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...