16 Temmuz 2016 05:40

Türkiye genelinde bin 563 kişi gözaltına aldı

Türkiye genelinde, darbe girişimiyle ilgili bin 563 kişi gözaltına alındı.

Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ/PYD terör örgütü ile irtibatı olan Yargıtay, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay Daire Başkanı ve üyeleri ile HSYK'da görev yapan üyeler ile 'Yurtta Sulh Komitesi' mensubu general, amiral, subay, astsubay, er ve erbaşlar hakkında gözaltı kararı” verdi.

KULELİ ASKERİ LİSESİNİN 80 ÖĞRENCİSİ GÖZALTINDA

Kuleli Askeri Lisesi'nin 80 öğrencisinin darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre Lise'den çıkan bir grup öğrenci dün gece Çengel Karakolu'nun askerlere teslim edilme talebinin reddedilmesi üzerine polis merkezine gelip ele geçirdi. İlerleyen saatlerde polis merkezi darbe girişimcisi öğrencilerden geri alındı. Polis merkezinin el değiştirmesi sırasında ve sonrasında Kuleli Askeri Lisesi'ne giden polis toplam 80 kişiyi gözaltına aldı

Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Hakbilen ve 12 asker gözaltında

İzmir'de, Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in de aralarında bulunduğu, çeşitli rütbelerdeki subaylar ile astsubaylardan oluşan 13 kişi gözaltına alındı.

İzmir'de Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, Albay Yener Karaduman, Albay Oksal Çelik, 2. Komando Tugayı Kurmay Başkanı Kurmay Yarbay Bülent Eryılmaz, Yarbay Faik Baran, Kurmay Pilot Binbaşı Fatih Sarıçay, Yüzbaşı Kadir Silay, Yüzbaşı Emir Bingül, Üsteğmen Yasin Yılmaz, Teğmen Rıdvan Mecnur, Astsubay Cihangir Özcan, Astsubay Taner Çakal, Uzman Çavuş Hakan Yalçın gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Tümgeneral Hakbilen ile diğer askerlerin, İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüleceği belirtildi.

TÜMGENERAL EMNİYETE GETİRİLDİ

İzmir'de gözaltına alınan, Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, Albay Oksal Çelik ve Yüzbaşı Eser Bingül, İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Darbe girişiminin başarılı olması durumunda Tümgeneral Memduh Hakbilen'in İzmir sıkıyönetim komutanı olmasının planlandığı öğrenildi. Hakbilen'in Ege Ordusu Komutanlığı karargahında gözaltına alındığı belirtildi.

HELİKOPTERLER MARMARİS'E ÇİĞLİ'DEN GİTMİŞ

Öte yandan, tatilde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gece basın açıklaması yaptığı oteli bombalayıp ateş açan 3 helikopterin, İzmir'in Çiğli İlçesi'ndeki 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan gittiği öğrenildi. Bir yüzbaşının da yaralandığı ve hastanede tedaviye alındığı belirtildi.

Kocaeli'de 36 asker gözaltına alındı

Kocali Cumhuriyet Savcılığı'nda yapılan açıklamaya göre darbe girişiminde bulunan 23 tankçı ile 13 denizci gözaltına alındı. Darbe girişiminde bulunan askerler tarafından kaçırılan 2 amiral ise polisin operasyonu ile kurtarıldı.

Tankçı subay, astsubay ve uzmanlardan oluşan 23 asker ile Donanma Komutanlığı'nda görev yapan 13 denizci gözaltına alındı. Darbe girişiminde bulunan askerler tarafından kaçırılarak İstanbul'a götürülmek üzere yola çıkarılan 2 amiral ise Dilovası'nda polislerin aracı durdurmasıyla kurtarıldı.

Hatay'da 39'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat gözaltına alındı

Hatay Valisi Ercan Topaca, Hatay Havalimanı'na Kayseri'den kalktığı düşünülen bir askeri kargo uçağının geldiğini ve içerisinde bulunan 6 askeri personelin gözaltına alındığını açıkladı. Ayrıca 39'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat gözaltına alındı.

Vali Ercan Topaca beraberinde İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Turgay Aras ve İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ'la birlikte Hatay Valiliği'nde il genelinde yaşanan olaylarla ilgili bir açıklama yaptı. İl genelinde gece boyunca herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını belirten Vali Topaca, "Tatsız bir gece yaşadık, şehitlerimiz var, öncelikle onlara Allah'tan rahmet diliyorum, demokrasiye, ülkemizdeki kamu düzenine bir başkaldırı, isyan olayıyla karşılaşıldı. Allah'a şükür ülke genelinde kontrol hızla sağlanıyor, Hatay'da şunu söyleyebilirim, kentimize hakimiz, herhangi bir sorun yok" dedi.

ASKERİ KARGO UÇAĞI PERSONELİ GÖZALTINA ALINDI

Hatay'a gelen bir askeri kargo uçağının olduğunu belirten Vali Topaca, "İlimize inen bir askeri kargo uçağı havaalanımıza indi, onun 6 kişilik personeli gözaltına alınmış durumda. Çünkü izinsiz kalkış ve iniş teşebbüsü olmuştur. Dolayısıyla o uçağı yöneten personel onlarda şu anda gözaltında"diye konuştu.

Ayrıca Hatay'da 39'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat gözaltına alındı.

Kayseri'de darbe girişimiyle ilgili Albay Baltacıoğlu gözaltına alındı

Kayseri 12'nci Hava Ana Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'nda görevli Pilot Hava Albay Erhan Baltacıoğlu'nun askeri darbenin Kayseri sorumlusu olduğu ve komutanlarının bilgisi dışında 6 askeri nakliye uçağının izinsiz olarak kaldırıldığı ileri sürüldü. Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gözaltına alınması kararını verdiği Hava Pilot Albay Erhan Baltacıoğlu, kendisini odasına kilitledi ve askerlere kendisini almaya gelenlerin vurulması emrini verdi. Kayseri Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alınan Hava Pilot Albay Baltacıoğlu, Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.

Hava Pilot Albay Baltacıoğlu'nun sorgusunda vereceği bilgi doğrultusunda Kayseri'de başka gözaltılar da olacağı ileri sürüldü.

Bu arada Kayseri Emniyet Müdürlüğü'nün birkaç ay önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir kalkışma yapılacağına ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü'ne uyarı yaptığı ileri sürüldü.

Mersin'de Tuğamiral ile eski Emniyet Müdürü gözaltına alındı

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararıyla, darbe girişiminde bulunduğu öne sürülen Mersin Garnizon Komutanı ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan gözaltına alındı. Kelepçelenen Demirhan'a telsiz verdiği ileri sürülen Güvenlik Şube Eski Müdürü Hasan Basri Dağdelen de yakalandı. Dağdelen'in yüzünün kan içinde olması dikkat çekti.

Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, dün saat 22.30 sıralarında İl Emniyet Müdür Vekili Yakup Usta ve Jandarma Albay Mustafa Bakçepınar'ı arayarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülke yönetimine el koyduğunu ve kendisinin de sıkıyönetim garnizon komutanı olduğunu belirtilerek Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve İlçe Kaymakamlarının gözaltına alınmasına karar verdiği iddia edilen Nejat Atilla Demirhan'ın gözaltına alınmasına karar verdi.

Öte yandan darbe girişimi sırasında Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, polis telsizinden sıkıyönetim garnizon komutanı olduğunu belirterek, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve İlçe Kaymakamlarının gözaltına alınması anonsu geçti. Başsavcılığın gözaltı kararının ardından Demirhan'ın makamının bulunduğu liman içindeki komutanlık karargahı polis tarafından ablukaya alındı. Polis, karargahın liman içinde bulunmasından dolayı liman A-B-C-D kapılarında konuşlandı. Giriş ve çıkışları kontrolü altına alan ekipler, Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan'ı gözaltına aldı. Bu sırada karargaha girmek isteyen 2 asker de polis tarafından gözaltına alındı. Tuğamiral, kelepçelenerek adliyeye götürüldü.

Ekipleri karargaha giderek Nejat Atilla Demirhan ile görüştüğü ve kendisine ait polis telsizi kullanması için verdiği iddia edilen Güvenlik Şube Eski Müdürü Hasan Basri Dağdelen'i de gözaltına aldı. Zırhlı araç ile Emniyet Müdürlüğüne getirilen Dağdelen'in yüzünün kanlar içinde olduğu görüldü.

Koluna giren iki sivil polis ile birlikte Emniyet Müdürlüğü dış kapısından içeri giren Demirhan'a tepki gösteren bazı polisler, 'Yazıklar olsun yazıklar' diye bağırdı.

Rahat tavırlar içerisinde olduğu gözlenen Demirhan, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Demirhan, sorgulanmak üzere emniyetin bodrum katında bulunan nezarethaneye götürüldü.

Jandarma Genel Komutanlığı'na operasyon düzenlendi, yaklaşık 200 kişi gözaltına alındı.

MALTEPE'DE YÜZLERCE KİŞİ KIŞLAYA AKIN ETTİ : 6 SUBAY GÖZALTINA ALINDI

Maltepe'de bulunan Nurettin Baransel Kışlası önüne yüzlerce kişi akın etti. Kışlanın kapısına tank çıkışını engellemek için kamyonlar parkedildi. Polisin kışlada yaptığı operasyonda 6 üst rütbeli subayın gözaltına alındığı öğrenildi.

İNCİRLİK ÜS KOMUTANI BEKİR ERCAN GÖZALTINA ALINDI

Adana'da, İncirlik Hava Üssü 10. Tanker Üs Komutanı olan Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van ile Üsteğmenler Fatih Akbulut ve Hızır Özyuva, Binbaşı Devrim Ağır Ağaç ile isimleri öğrenilemeyen 7 asker ile Seyhan İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Haluk Pamukçu gözaltına alındı. Gözaltına alınan Tuğgeneral Van'ın emniyetteki sorgusu sürerken, diğer 10 asker ve emniyet müdürü yardımcısı ise tamamlanan sorgularının ardından savcılığa sevk edildi.

Gözaltı sayısının artabileceği belirtilirken, Adana Adliyesi'nin bulunduğu cadde polislerce çift taraflı olarak araç trafiğine kapatıldı.

Adana'da 2'si albay 2 askeri hakim gözaltına alındı

Sabah saatlerinde bir emniyet müdür yardımcısı ile birlikte sivil polisler, General İzzettin Çalışkan Kışlası'na geldi. Bir süre askerlerin girişine izin vermediği polisler, yapılan görüşmeler sonucu 2 albay ile 2 askeri hakimi gözaltına aldı. Adana Adli Tıp Birimi'ne getirilen şüpheliler gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan Topçu Kurmay Albay Turgut Çelebi, neden gözaltına alındığını soran gazetecilere, "Arkadaşlar bir yanlış anlaşılma var" dedi. Şüpheliler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Hakbilen ve 12 asker gözaltında

İzmir'de, Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in de aralarında bulunduğu, çeşitli rütbelerdeki subaylar ile astsubaylardan oluşan 13 kişi gözaltına alındı.
TSK içerisinde bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasının ardından İzmir'de Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, Albay Yener Karaduman, Albay Oksal Çelik, 2. Komando Tugayı Kurmay Başkanı Kurmay Yarbay Bülent Eryılmaz, Yarbay Faik Baran, Kurmay Pilot Binbaşı Fatih Sarıçay, Yüzbaşı Kadir Silay, Yüzbaşı Emir Bingül, Üsteğmen Yasin Yılmaz, Teğmen Rıdvan Mecnur, Astsubay Cihangir Özcan, Astsubay Taner Çakal, Uzman Çavuş Hakan Yalçın gözaltına alındı.
Gözaltına alınan Tümgeneral Hakbilen ile diğer askerlerin, İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüleceği belirtildi.

İzmir'de gözaltına alınan, Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, Albay Oksal Çelik ve Yüzbaşı Eser Bingül, İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Darbe girişiminin başarılı olması durumunda Tümgeneral Memduh Hakbilen'in İzmir sıkıyönetim komutanı olmasının planlandığı öğrenildi. Hakbilen'in Ege Ordusu Komutanlığı karargahında gözaltına alındığı belirtildi.

Polatlı'da 58. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün ve 118 rütbeli personel, gözaltına alındı.

Bursa’da Albay Akkuş ile 7 asker gözaltına alındı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir grubun darbe girişiminin önlenmesinin ardından Bursa'da İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş’ın ardından bir teğmen, 4 astsubay, 2 uzman çavuş daha gözaltına alındı.

Hakkari'de il Jandarma Alay komutanı gözaltına alındı

Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Hakkari İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Demiray Demirci'nin polis ekipleri tarafından gözaltına alındığını belirtti. Vali Tporka, ileriki saatlerde başka gözaltıların da olacağını bunları basınla paylaşacaklarını söyledi.

Urfa’da Tugay Komutanı gözaltına alındı

Urfa’da, 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Alpcan ile bir rütbeli asker yaşanan darbe girişimiyle ilgili gözaltına alındığını öğrenildi.

Ankara ve İstanbul’daki darbe girişimi nedeniyle Şanlıurfa’daki 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Alpcan gözaltına alındı. Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Alpcan, yaşanan darbe girişimiyle ilgili gözaltına alındı. Beraberinde komuta zincirindeki rütbeli bir asker de gözaltına alındı. Bizler her türlü tedbiri almış durumdayız. Kentte herhangi bir çatışma yaşanmadı. Bir olumsuzluk durumunda en sert bir şekilde cevap vermeye hazır durumundayız. Milletimiz, darbeye karşı dik duruşunu sergiledi" dedi.

Bitlis'te Tugay Komutanı Tuğgeneral Afşar gözaltına alındı

Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Bitlis 10. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Arif Seddar Afşar'ın gözaltına alındığını belirtti.

Erzincan ve Ardahan'da iki Tuğgeneral gözaltına

Darbe girişimi sonrası Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Iğdır, Muş ve Ağrı'da halk sokaklara döküldü. Sabah kadar Türk bayrakları ile demokrasi nöbeti tutan vatandaşlar darbe girişimini protesto etti. Darbe girişimine karıştıkları nedeniyle Erzincan 3'üncü Ordu Hareket Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar ile Ardahan 25'inci Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın, Erzurum'da 4 subay, Kars'ta ise 3 binbaşı ile bir yarbay, yakalanarak gözaltına alındı.

Öte yandan Kars'ta gece yarısı bir tank ve bir zırhlı araçla kışladan çıkanların önü özel idare, belediye, karayollarına ait iş makineleri ile kesildi. Kamu araçları tarafından ana caddelere girişler kapatıldı.

Trabzon’da Albay Bahadır Dalgıç gözaltına alındı

Trabzon 4. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli Tank Kurmay Albay Bahadır Dalgıç'ın saat 07.00 sıralarında Trabzon Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındığı öğrenildi. Trabzon Valisi Yücel Yavuz, “Konuya ilişkin sorgulama sürüyor. Tank Kurmay Albay Bahadır Dalgıç yaşanan darbe girişimiyle ilgili gözaltında” dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Topkule Kışlası'ndaki darbeci askerler teslim oluyor

SONRAKİ HABER

Türkiye genelinde 90 kişi hayatını kaybetti 1154 kişi yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...