11 Temmuz 2016 01:00

Almanya'da asgari ücrete 34 cent zam yapıldı!

Asgari Ücret Komisyonu 28 Haziran günü yaptığı ilk oturumda yasal asgari saat ücretini 8,50 Avrodan 8,84 Avroya çıkardı.

Paylaş

Almanya’da haziran sonu toplanan Asgari Ücret Komisyonu, yasal asgari saat ücretin 2017’den itibaren 34 cent artarak 8,84’e çıkarılmasını kararlaştırdı. Sadaka gibi verilen “zamdan” sendika yönetimleri ve sermaye temsilcileri memnun. Sol Parti, yaşlılıkta yoksulluğa karşı asgari ücretin en azından 11,68 Avro olmasını talep ediyor.
Asgari Ücret Komisyonu 28 Haziran günü yaptığı ilk oturumda yasal asgari saat ücretini 8,50 Avrodan 8,84’e çıkardı. 1 Ocak 2015’den 30 Haziran 2016’ya kadar Almanya genelinde yaklaşık 500 toplusözleşme imzalandığına dikkat çekilen yazılı açıklamada, söz konusu sözleşmelerde elde ücret artışı ortalamasının yürürlükteki asgari ücrete yansımasının yüzde 3,2 olması gerektiğine dikkat çekildi. Buna göre ise asgari ücretin 1 Ocak 2017’den itibaren 8,77 olması gerekiyordu.
Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di’nin imzaladığı sözleşmenin de dikkate alınması ve dolayısıyla asgari saat ücretinin 8,84’e çıkartılması karar altına alındı. IG Metall Sendikası’nın imzaladığı sözleşme ise 1 Temmuz’da yürürlüğe girdiği için asgari ücret artışında dikkate alınmayacak.

1,4 MİLYON KİŞİ HAKTAN HİÇ FAYDALANAMADI

Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre 2013 yılında 6,3 milyon emekçinin 8,50 Avrodan daha az saat ücretiyle çalıştığı görülmekteydi. 1 Ocak 2015’de 8,50 Avro düzeyinde asgari saat ücretin yürürlüğe girmesiyle bu emekçilerin saat ücretlerinde ciddi bir yükselme bekleniyordu.
Fakat yasadaki boşluklar ve işverenlerin farklı yol ve yöntemleri devreye sokmaları nedeniyle asgari ücrette sadece 4 milyon civarında emekçi faydalanabildi. Essen/Duisburg Üniversitesi İş ve Kalifiyeleşme Enstitüsü IAQ’nün yaptığı araştırmaya göre özellikle asgari ücretin uygulamasının denetlenmemesi işverenlere açık kapı bırakıyor. Bir tarafta işverenlerin yasa boşluğundan faydalanarak Noel, izin parası vb ek ödemeleri de ücret kapsamına aldığı belirtilen araştırmada, “Bunun yanı sıra ikinci iş olarak düşük ücretli işlerde çalışanların da ücretleri asgari ücret sınırına gelmedi. 1,4 milyon çalışanın saat ücreti 8,50 Avro düzeyine çıkmadı” denildi.

MANİPÜLASYONA GÖZ YUMULUYOR

Ayrıca yasal asgari ücretin yürürlüğe girmesiyle işverenlerin çalışma sürelerini maniple ettiklerine dikkat çekilen araştırmada, “Ek işte çalışanların aylık çalışma süreleri 50’nin altında olan çalışanların sayısında bir artış gözlenmekte. Bilindiği gibi 450 Avro sınırında çalışanların 8,50 Avro saat ücreti almaları durumunda haftalık 12,3 veya aylık 52,9 saatten fazla çalışmamaları gerekiyor. Nitekim 450 Avro sınırı 1 Avro aşıldığında alınan ücretin tam vergiye tabi tutulması gerekiyor ve işçinin eline bu durumda 302 Avro net ücret geçiyor. Bu durum işçilerin de manipülasyona göz yummalarına neden oluyor.
İşverenlerin çalışma saatlerini yanlış kaydettikleri, fazla mesaileri hiç kaydetmedikleri, ek ödemeleri ücrete yansıtarak temel ücreti düşürdüklerine dikkat çekilen araştırmada, şu ifadelere yer verildi: “Fakat kimse bu duruma ciddi olarak müdahale etmiyor” denildi. Devlet asgari ücret uygulamasını denetlemediği gibi “bürokrasiyi artırmama” adına çalışma sürelerinin defterlere geçirilmesini koşul olarak yasa kapsamına almamasını da eleştirilen araştırmada, “bu ise manipülasyona davetiye çıkarma anlamına geliyor.” Yasal asgari ücretin bir işe yarayıp yaramadığını anlamak, kapsamını ortaya koymak ve yararlanamayanların sayısını ortaya çıkarmak için devletin çaba içine girmesi gerektiğini söyleyen araştırma sorumlusu Dr. Claudia Weinkopf, “Aksi takdirde asgari ücret kapsamına girmeyenlerin ne kadar olduğunu dahi bilmek zor. 1,4 milyon rakamı sadece bizim tahminlerimiz” dedi. Vergi dairesi tarafından işletmelerde yapılan denetimlerin asgari ücretin yürürlüğe girmesiyle birlikte artması gerektiğini bildiren Weinkopf, “Ama gerçekte bu denetimler yüzde 31 azaldı” dedi.

‘10 AVRO YAPILMALIYDI’

Sol Parti adına yapılan açıklamada asgari ücrete yapılan 34 centlik zam için “şaka gibi, ama kötü bir şaka” denildi. Hükümetin yoksulluğu azaltma niyeti olmadığını belirten açıklamada, “Eğer böyle bir niyet olsaydı asgari saat ücreti ilk etapta 10 Avroya çıkartılırdı” denildi.
Hükümetin Sol Parti’nin soru önergesine verdiği yanıtta asgari ücretle büyük kentlerde geçinmenin mümkün olmadığının belirtildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Çalışırken insanca yaşayabilmek ve yaşlılıkta yoksulluğun önüne geçmek için en azından 11,68 Avro asgari ücrete ihtiyaç olduğu biliniyor” denildi. Sol Parti’nin yasal asgari saat ücreti için en azından 12 Avro talep ettiği de yapılan açıklamada yer aldı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadın işçiler ücret adaleti istiyor

SONRAKİ HABER

Demokrasi güçlerinin birliği ve emek örgütleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...