24 Haziran 2016 12:48

Kızıltepe JİTEM davasına sanıklar canı isterse katılacak!

Kızıltepe JİTEM davası diye bilinen ve 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin ölümünden sorumlu asker ve korucuların yargılandığı dava görüldü.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Kızıltepe JİTEM davası diye bilinen ve 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin ölümünden sorumlu 4’ü asker 5’i korucu toplam 9 kişinin yargılandığı davanın 6. duruşması, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dün görülen davada sanıkların bir önceki celse reddedilen duruşmalardan vareste tutulmaları talebi, son duruşmada kabul edildi. 

MHP İL ESKİ BAŞKANI DİNLENDİ

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ile ‘Bıçak Timi’ adı verilen köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ve İsmet Kandemir’den oluşan 9 kişilik ekibin, 22 yurttaşı infaz etmesi ve kaybetmesine dair görülen davada mahkeme huzuruna hiçbir sanık çıkmadı. 

Tanık ve sanıkların SEGBİS sistemiyle dinlendiği duruşmada, sanık Ramazan Çetin mahkeme heyetinin sorduğu isimlerin  hiçbirini tanımadığını öne sürdü. MHP Mardin İl eski Başkanı olduğunu ve bu yüzden kendisine iftira atıldığını iddia eden Çetin, koruculuk yaptığını ve öldürülenleri tanımadığını ileri sürdü. Yine SEGBİS sistemiyle dinlenen tanık Fahri Ertaş, Hasan Attila, Mehmet Salih Kılınçaslan, Ahmet Boncuk, Mehmet Emin Kurğa dışında diğer sanıkları tanımadığını söyledi. Öldürülenlerle de bir ilgisi olmadığını ifade eden Ertaş, daha önce 96-97 yıllarında Kızıltepe’de PKK’ye katıldığını anlattı. Ancak silahlı bir eylemde bulunmadığını savunan Ertaş, sonra teslim olup koruculuk yaptığını aktardı. 

MAĞDUR AVUKATLARI DURUŞMAYA KATILMADI

Öte yandan mağdurların avukatları, adil bir yargılamanın olmadığına dikkat çekmek için duruşmaya katılmadılar.  Avukat Erdal Kuzu mahkemeye gönderdiği dilekçeyle katılmama gerekçelerini iletti. Müşteki avukatlar öncelikle her duruşmanın ses ve görüntü kaydının alınması ve avukatlara verilmesi gerektiğini belirterek, uzun zamandır bunun yapılmadığını ifade ettiler. İkinci olarak da önceki duruşmada mahkeme heyetinin kendilerine tehdit ve hakarette bulunduğunu kaydeden avukatlar, bunların tutunağa geçirilip geçirilmediğini bilmediklerini, mahkeme heyetinin tutumunun adil yargılama önünde engel olduğunu ifade ettiler. Önceki duruşmada sanıklar mahkeme heyetine “paralelci”, müşteki avukatlara da “PKK destekçisi” gibi ithamlarda bulunmuşlardı

Duruşma sonucunda mahkeme heyeti, önceki celsede reddettiği sanıkların duruşmalardan vareste tutulmaları talebini kabul etti. Hakim sanıkların istediklerinde duruşmalara katılabileceklerini ancak zorunlu olmadıklarını söyledi. Davanın 7. duruşması 18 Kasım 2016’ya ertelendi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sivas Katliamı’nda ölenleri anma programı açıklandı

SONRAKİ HABER

Bab’dan kaçan 200 sivil Efrîn’e ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...