03 Mayıs 2012 11:04

Kato Dağı’nda, ölümle burun buruna çoban olmak

HAKKARİ’ye bağlı Lêwin mıntıkasında bulunan Kaval (Qewal) köyündeki çobanlar, operasyonlar nedeniyle ölümle burun buruna yaşıyor.‘90’lı yıllarda köylerinin boşaltılmasıyla metropollere göç eden ancak yaşadıkları büyük yoksulluk nedeniyle, 8 yıol önce köye dönüşe izin verilmes

Kato Dağı’nda, ölümle burun buruna çoban olmak
Paylaş
Hamza Gündüz

‘90’lı yıllarda köylerinin boşaltılmasıyla metropollere göç eden ancak yaşadıkları büyük yoksulluk nedeniyle, 8 yıol önce köye dönüşe izin verilmesi üzerine yeniden dönen bazı aileler geçinebilmek için çobanlık yapıyor. Çobanlar, top atışları, bombardımanlar arasında hayvanları otlatmaya çalışırken, karşılaştıkları bir diğer tehlikenin de yabani hayvanlar olduğunu dile getiriyorlar. 15 yaşındaki çoban Kazım Kaval, geceleri çok korktuğunu belirterek, “Burası operasyon bölgesidir. Bu dağlarda çobanlık yapmak çok zor. Ölümle karşı karşıyayız. Bazen gece helikopterler gelip geçerken hayvanlarımız korkudan kaçışıp dağılıyor. Buralarda çok sayıda kurt ve ayı da var. Ama ne yapalım; bizim de tek geçim kaynağımız budur” diyor.

‘BU DAĞLARDA ARTIK KAN DÖKÜLMESİN’

Mustafa Kaval isimli çoban ise geçmişte köyde yaşayan her bir ailenin 150’den fazla koyunu olduğunu, şimdi ise köyün tamamında 150 koyun olduğunu söylüyor. “Buralar operasyon bölgesi. Korku ve panik içinde çobanlık yapıyoruz” diyen Mustafa Kaval, “Bölgedeki birçok yayla askeri güvenlik adı altına bizlere yasaklanmış, bazı yerlerde mayın var. Bizler artık bu operasyonların ve kanın durması istiyoruz. Bu dağlarda artık insan kanı dökülmesin” diyor. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Askeri Cezaevi raporu savcılıkta

SONRAKİ HABER

Liman işçileri sendikayı göreve çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...