16 Haziran 2016 09:01

Mecaplast'ta direniş, atılan işçiyi işe geri aldırdı

Mecaplast'ta işçiler, 1 arkadaşlarının işten atılması üzerine direnişe geçti. Patron, işçiyi geri almak zorunda kaldı.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Gebze

Mecaplast işçilerinin Sevdin Yaman’ın işten atılmasına karşı başlattığı direniş kazanımla sonuçlandı. İşçinin iş bırakması sonrası yapılan görüşmelerde işten atma kararı geri alındı.

Türkiye’nin her yerinden işçilerin kazanım elde ettiği yerlerde işten atmaların yaşandığına dikkat çeken Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, Mecaplast patronunun da geçen hafta imzalanan ve işçilerin istediği gibi sonuçlanan toplusözleşmenin rövanşını almaya çalıştığını belirtti. İşten atmanın asıl olarak örgütlülüklerini hedef aldığını dile getiren işçiler, bu saldırılara karşı dayanışma çağrısında bulundu. 

Sevdin Yaman isimli işçinin işten atılması üzerine, Mecaplast işçileri önceki gün 3 vardiyada işi durdurdu. Direniş üzerine işveren temsilcileri, Petrol-İş Şube yöneticileri ve işyeri temsilcileriyle yaklaşık 5 saat süren görüşme yaptı. Patron işçilerin kararlı duruşu üzerine işten atma kararını geri almak zorunda kaldı. İşçilere yapılan açıklamada Sevdin Yaman’ın 2 haftalık ücretsiz izin kullanacağı, döndüğünde mekanik teknisyeni olarak görevine devam edeceği söylendi. Ücretinde ve kıdeminde ise herhangi bir değişiklik olmayacak. bu açıklama üzerine fabrika önünde bekleyen işçiler alkışlarla ve sloganlarla kazanımlarını kutladı. Gece vardiyası çalışanları işbaşı yaparken, diğer 2 vardiya servislerle işyerinden ayrıldı. 

Direniş ve sonucuyla ilgili gazetemize konuşan Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, “Buradaki en güzel olay işçi sınıfının burada göstermiş olduğu birliktir, güçtür. Oldukça anlamlı dersler çıkarabileceğimiz bir olay çıktı ortaya. Ağırlıklı olarak uluslararası olan bir şirket o nedenle burada kolay değil herhangi bir karar alınması ama sonuca bağladık” dedi. 

TİS’İN İNTİKAMI

İşyeri Baştemsilcisi Abdülkadir Kanca ise işten atma için “kalıp zarar gördü” gerekçesinin ileri sürüldüğünü hatırlatarak “Bu kalıp işlemi aslında rutin bir işlem niyet kötü olmadığı ve daha önce de bu türlü şeyler yaşandığı için bugün tüm arkadaşlarımız kapının önünde bekliyor. Bu sözleşmenin rövanşı gibi aslında” dedi. İşyeri Temsilcisi Doğu Dede de 13 yıllık işçi olduğunu hatırlatarak “2 ay önce herkesin yapabileceği kalıp arızasından dolayı işçi arkadaşımız disiplin kuruluna sevk edildi. Geçen hafta toplusözleşme imzaladık. İyi bir sözleşmeye imza atıldı. Bu aslında onun intikamı” diye konuştu. 

İŞÇİ KAZANIM ELDE EDİNCE İŞTEN ATMA BAŞLIYOR

6 yıllık İşçi Sinan Karataş Türkiye’de işçi sınıfının en küçük kazanımında işçilerin işten atıldığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Bu bizim fabrikamızda da yaşandı. Bunun karşısında biz işçi arkadaşımız işe geri alınana kadar birlikte hareket ettik.”

Petrol-İş Gebze Şube Yöneticisi Şivan Kırmızıçiçek de sözleşme işçilerin lehine sonuçlanınca bu tabloyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kırmızıçiçek, “Fabrikalarda iş cinayetleri yaşanıyor ama bedeli ödenmiyor. İşçi üretimden doğan bu kazayı yaşadıktan 2 ay sonra işten atılma ile karşı karşıya kalıyor. İstem dışında kalıba zarar verilmiş. Ve bunun kararı için de iki ay bekliyorlar. İşçiler bunu kabullenmez çünkü böylesi durumlar bu fabrikada ilk defa yaşanmadı” diye konuştu. 

BEN ATILIRSAM SIRA BAŞKASINA GELECEK

Sevdin Yaman  (İşten atılan işçi/kalıp bakımcı): 2 yılı aşkındır ben bu fabrikadayım. Elimizde olmayan nedenlerden dolayı böyle bir durum yaşandı. Disiplin kuruluna verildim. Bu durum sözleşme ile paralel. TİS öncesi psikolojik baskı uygulanıyordu, üretimde baskı vardı. TİS’ten sonra da bunu bekliyordum zaten. Sendikalı arkadaşlarımızı tek tek çıkartmak gibi bir niyetleri var. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Burası örgütlü bir yer. Ben atılırsam, sonrasında sıranın başkasına geleceği aşikar. Bütün arkadaşlarım burada dik bir duruş sergiledi. Geri adım atmadı. Bu durum bizim için hem şimdi hem de daha sonrası için aslında oldukça olumlu. Kararlı duruşları için tüm arkadaşlarıma, işyeri temsilcilerime ve sendikaya teşekkür ediyorum.

MECAPLAST’TA NE OLDU?

Gebze Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Bölgesi’nde (TAYSAT) kurulu bulunan Mecaplast fabrikasının kalıp biriminde 2 yılı aşkın süredir çalışan Sevdin Yaman, 2 ay önce iş esnasında kalıba zarar verdiği gerekçesiyle fabrika yönetimi tarafından disiplin kuruluna sevk edildi. Greve saatler kala işçilerin istediği gibi imzalanan TİS’in ardından da işçi işten atıldı. Bunun üzerine firmaya bağlı 2 fabrikada çalışan 500’ü aşkın işçi atılan işçi arkadaşlarının işe geri alınması ve bu karardan vazgeçilmesi için eyleme geçti. Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada önceki gün sabah 8-4 vardiyasından çıkan işçiler fabrika önünde beklerken, 16-24 vardiyası işçileri ise fabrika içerisinde üretimi durdurdu. Sonrasında yapılan görüşmelerde ise sonuç çıkmadı. 

Toplusözleşme görüşmelerinde ücretlere seyyanen 500 TL artış yapılması talebiyle masaya oturan işçiler, tekliflerini en son 430 TL’ye düşürmüş, patron ise 300 TL’de diretmişti. Ayrıca operatörler için talep edilen 100’er liralık artış talebine patron, “25 lira veririm” diye karşılık vermişti. İşçilerin greve çıkma kararlılığı üzerine patron anlaşmaya varmak zorunda kalmış ve görüşmeler sonunda ücrette seyyanen brüt 400 TL zam,  normal operatör ve lojistik operatörlere 50 TL iyileştirme yapılması imza altına alınmıştı.

ABB’DE DE AYNISI YAŞANMIŞTI

İstanbul Dudullu’da bulunan ABB Elektrik Fabrikası’nda işyeri temsilcisinin işten çıkarılması üzerine İstanbul/Dudullu, Kartal, Tuzla, Kocaeli/Dilovası ve İzmir’de bulunan fabrikalarda DİSK/Birleşik Metal-İş üyesi işçiler üretimi durdurmuş, eylem üzerine patron atılan temsilciye geri almıştı. İşçiler işten atmanın, yeni kurulan patron sendikası EMİS ile başlayacak sözleşme görüşmeleri öncesi birliklerini kırmaya yönelik olduğunu söylemişti. 

ÖNCEKİ HABER

Balcı: Özgür Gündem ile dayanışma herkese cesaret verdi

SONRAKİ HABER

Haber Nöbeti ödülünü ÖGC’ye teslim etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...