08 Haziran 2016 10:11

Altıncıların panel baskını davasında 10 yıl geçti sonuç yok!

Dikili'de 'Altın madenleri ve çevre' paneline Koza Altın Şirketi çalışanlarının saldırısına dair dava 23 Haziran'a ertelendi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Dikili’de 2006 yılındaki “Emek-Barış-Demokrasi Şenlikleri” kapsamında gerçekleştirilen “altın madenleri ve çevre paneli”ne Koza Altın Şirketi çalışanlarının saldırısı ile ilgili dava yine bitmedi. 54. celsesi görülen dava, eksikliklerin tamamlanması için 23 Haziran’a ertelendi. 10 yılı aşkın biz zamandır devam eden duruşmada yine karar çıkmazken, dava zaman aşımına gidiyor.

YAŞAM SAVUNUCULARI YALNIZ BIRAKMADI

Dikili Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına zamanın Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in yanı sıra, panel sırasında altın madencilerinin saldırısı önlemeye çalışırken sanık konumuna düşen Dikilililer ve altın madeni çalışanlarından bir kısmı da katıldı. Duruşmaya ayrıca İzmir, Bergama, Aliağa, Çandarlı, Turgutlu ve Ayvalık’tan da destek için yaşam savunucuları katıldılar.

ALTINCILAR PLANLAYARAK PANELİ BASTI

Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, panel baskınına katılan altın çalışanlarının cezalandırmalarını isterken, Hasan Gökvardar ise aradan geçen 10 yıldan sonra olayı çok net hatırlamadığını belirterek, “Ancak Koza Altın Şirketi organize bir şekilde panele saldırdı. Ben ve diğer belediye personeli panele katılanları korumaya çalıştık” dedi. Av. Nurten Özdemir de Koza şirketi çalışanlarını paneli basmak üzere Dikili’ye geldiklerini belirtti.

MADEN TEDBİREN KAPATILMALI

EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Arif Ali Cangı panelde kendisinin de konuşmacılardan olduğunu aktararak, “Başta maden çalışanlarını baskın sırasında yönlendiren şirketin müdürlerinden Hayrettin Öğüt olmak üzere tüm saldırganların cezalandırmalarını talep ediyoruz. Ayrıca, bu baskının Koza Altın Şirketi tarafından yönetildiği anlaşıldığından TCK.nın 60 ve 111. Maddeleri uyarınca tedbir konularak madenin kapatılmasını istiyoruz” diye konuştu. Şirket avukatlarının katılmadığı duruşmada artık karar aşamasında olduğunu belirten hakim Züleyha Yeter, eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı 23 Haziran tarihine erteledi.
Kutu:

OSMAN BÜTE’NİN İTİRAFLARI

Gazetemizde 8-11 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan “Korku ‘Koza’sını yırttı” başlıklı dosya yazısında madenle ilgili birçok açıklamalarda bulunan eski maden çalışan Osman Büte, panel baskınının da planlı bir şekilde yapıldığını itiraf etmişti. Büte, 8 Mayıs tarihle “Panele Saldırı planlıymış” başlıklı dosya yazısında baskınla ilgili şunları söylemişti; “ 2006’da Dikili’deki festivalde “Altın madeni ve Çevre” konulu bir panel yapılacağı söylendi bize. Bu bütün birim çalışanlarına bildirildi. Hatta şöyle dendi; “Ailelerinizi, karılarınızı, çocuklarınızı, evli olmayanlar anne-babalarınızı bu panele talimatımızla getirtmek zorundalar. Getirmeyen bizden değildir. Ekmeğine ihanet etmiştir” dediler. Bu talimat Hayri Öğüt, Müdür Cemalettin Çetin ve diğer birimlerin müdürleri tarafından verildi. Olay günü sabahı, biz Şoförler Odasında toplandık. Toplandık derken, seçme adamlar. Önden biz arabalarla gittik.... İlk gittiğimizde 10-12 kişiydik. Arkadan 3-4 araba gelecekti. Oraya giderken sabah konuşuldu; “Bizim amacımız arkadaşlar, bu adamları konuşturtmamak. Bu paneli yaptırtmayacağız” dediler. Büte’nin bu itirafları ilerleyen günlerdeki duruşmalarda mahkemeye delil olarak sunulmuş, şirket avukatları “bu tür haberler hep Evrensel’de çıkıyor” diye açıklamalara itiraz etmişlerdi.
Önceki günkü duruşmada karar çıkmamasının nedenlerinden birisi de Osman Büte’nin mahkemeye gelmemesi oldu. Adresi tespit edilemeyen Büte’nin, mahkemede hükmün ileri bırakılıp bırakılmaması sorusuna yanıt vermek zorunda olduğu için polis zoruyla getirilmesine karar verildi.

ÖNCEKİ HABER

Tüpraş’ın tüm fabrikalarında iş yavaşlatma eylemi

SONRAKİ HABER

Hakim ve savcılar: Biat etmediğimiz için gönderildik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...