23 Mayıs 2016 13:42

Ford’da ücret adaletsizliğine işçiler tepkili

Ford Otosan Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında yeni işbaşı yapan işçilerin saat ücretlerinin diğer işçilerden yüksek olduğu iddiası tepkilere neden oldu

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Gölcük fabrikasında pres bölümüne, Yeniköy fabrikasında ise boyahane bölümüne 30 kadar yeni işçi alındığını, bu işçilerin işe giriş saat ücretinin 8,60 ila 12,5 lira arasında değiştiğini belirten işçiler gerek patron gerekse sendikadan konuya ilişkin açıklama beklediklerini vurguladı. Asgari ücrete gelen zamla birlikte işe giriş saat ücretinin 7,32 lira olduğunu kaydeden Ford işçileri bir kısım işçinin daha yüksek ücretle işbaşı yaptırılmasının hangi gerekçelere dayandırıldığını sorarken, kendilerine konuya ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığını dile getiriyorlar.

9 yıldır Ford Otosan’da çalıştığını, saat ücretinin 7,92 olduğunu belirten bir işçi, asgari ücrete gelen zamla birlikte fabrikadaki ücret adaletsizliğinin ortaya çıktığını kaydederken, kimi işçilerin işe giriş ücretinin yüksek tutulmasının bu adaletsizliği daha da derinleştirdiğini vurguladı. Ford Otosan işçisi “Asgari ücret zammı açıklandığında biz ücretlerde iyileştirme istedik. Sendikacılar bize hep 2017 sözleşmesini beklememizi istedi. Şimdi nasıl oluyor da bazı işçiler 8,60’dan, bazıları 12,5’dan işbaşı yapıyor. Bu duruma ne diyecek sendikacılar ve de işveren çok merak ediyorum” şeklinde konuşuyor.

İşe giriş ücretlerinin bu şekliyle belirlenmesinin “ek zam” talebinin hiç de gerçek dışı bir talep olmadığını ortaya koyduğunu ifade eden başka bir Ford Otosan işçisi “Bazı işçiler bu rakama işbaşı yaptırıldığına göre demek ki bu rakamlar verilemez değilmiş. Zaten itirazımız bu arkadaşlar neden bu rakama işbaşı yaptırıldı kısmına değil. Neden adaletli davranılmadığı, neden bu fabrikaya yıllarını veren işçilerin mağdur edildiği kısmına. Biz de hakkımız olanı istiyoruz” diye konuşuyor.

Fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikasının bu durum karşısında sessizliğini koruduğunu belirten işçi “Sorumuz çok basit bu işin sorumlusu kim? Sendika onay verdiyse hangi gerekçe ile onay verdi. Bu bile değiştik iddiasının ne kadar büyük bir yalan olduğunun kanıtı. Türk Metal’in bu tutumu ile 2017 sözleşmesinin de işçi lehine olmayacağı görülüyor. Bir şeyler değişecekse ancak ve ancak biz işçiler değiştireceğiz. Yoksa bu adaletsizlikler sürgit devam edecek” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Cerattepe’de özel güvenlikcilere silah ruhsatı veriliyor

SONRAKİ HABER

Viranşehir’deki halk buluşması iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...