23 Mayıs 2016 10:01

Tüketicilerin tasarruf etme ihtimali yüzde 5.9 zayıfladı

Vatandaşların maddi durumun iyileşeceğine dair beklentisi ve işsizliğin azalacağına dair umudu azaldı.

Paylaş

Tüketicilerin tasarruf etme ihtimallerine ilişkin nisan ayında yaşanan pozitif gelişme mayısta  yerini gerilemeye bıraktı. Mayısta, tüketicilerin tasarruf etme ihtimali yüzde 5.9 zayıfladı. Bu tablo, vatandaşın tasarruf edecek parasının olmadığının ve hükümetin teşviklerle tasarrufu artırma girişimlerinin istenilen sonucu vermeyeceğinin göstergesi.
Türkiye ekonomisinin en önemli sorunları arasında gösterilen iç tasarruflardaki düşük oranların gelişimine ilişkin önemli göstergelerden sayılan tasarruf etme ihtimali endeksi, 2015 yılında uzun süre yüzde 20’nin de altında geliştikten sonra, ocak ayında yüzde 10.1 artışla yüzde 25.09’a çıktı. Ancak endeks, şubat ayında yüzde 16.1’lik sert düşüşle yüzde 21.05’e ve martta yüzde 0.2 düşüşle yüzde 21.01’e çekildikten sonra, nisan ayındaki yüzde 13.1’lik artışla yüzde 23.75’e çıktı.
Tasarruf etme ihtimali endeksi nisandaki sıçramanın ardından mayısta yüzde 5.9 azalarak, nisan ayındaki 23.75 düzeyinden mayıs ayında 22.35’e düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

MADDİ DURUM BEKLENTİSİ GERİLEDİ

Vatandaşların önümüzdeki aylarda ekonomilerinin iyileşebileceğine dair beklentileri de azaldı. Endeksin bileşenlerinden, hanenin maddi durum beklentisi endeksi nisan ayında 89.97 düzeyindeyken, mayıs ayında çok hafif değişim ile 89.94’e geriledi.
Bu durum, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunda bir önceki aya göre önemli bir değişiklik beklenmemesinden kaynaklandı.
Endeksin bir diğer bileşeni olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi de, yüzde 3 oranında artarak, mayıs ayında 93.71 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.

İŞSİZLİKTE BEKLENTİ KÖTÜ

İşsiz sayısı beklentisi endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.1 azalarak, mayıs ayında 69.01 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında azalış bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.
Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülmekte ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Yayladağı'na top mermisi isabet etti

SONRAKİ HABER

İstanbul'da ‘Sırt sıvazlama' zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...