22 Mayıs 2016 05:08

AKP'de biat kongresi

AKP'nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi bugün Ankara Spor Salonu'nda gerçekleşiyor.

Paylaş

Türkiye siyasetine darbe kongresi olarak geçen AKP 2. olağanüstü kongresi Ankara’da yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem AKP’nin hem de iktidarın tek sahibi olduğuna biat edilen kongrede, Erdoğan’ın kongreye gönderdiği mesaj okunurken kongreye katılanlar ayağa kalktı!

AKP'de Binali Yıldırım’ın 3'üncü genel başkanlığa seçileceği 2'nci Olağanüstü Büyük Kongre Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılıyor.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK

Saat 10.00’da başlayan kongre için olağanüstü güvenlik önemleri alındı. Salonun çevresi polis bariyerleriyle çevrildi. Arama noktaları oluşturuldu. Kongrenin yapılacağı salon ve çevresinin yanı sıra Ankara'ya giriş noktalarında da yol üzerinde arama yapıldı. Ankara Tren Garı'nın ana girişi önceki gece saat 23.00’ten sonra yolcu girişine kapatıldı. Ayrıca, saat 05.00’ten itibaren banliyö trenleri, Ankara Gar İstasyonu'nda yolcu indirim ve bindirim yapmadı. Salona ise en az 3 aramadan geçerek girebilmek mümkün oldu. Salona giremeyenler kongreyi spor salonu etrafında kurulan çadırda izliyor.

Binali Yıldırım eşi Semiha Yıldırım ile salona girdiği sırada platformdan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a atfedilen AKP'nin seçim şarkısı “Dombıra” çalındı. Şarkıdaki “Recep Tayyip Erdoğan” sözlerinin salonda yankılanması ile Yıldırım'ın katılımcıları selamlaması ilginç görüntülere sahne oldu. Yıldırım’ın ardından Erdoğan tarafından görevden alınan Başbakan Ahmet Davutoğlu da salona geldi. Yıldırım ve kabine üyeleri tarafından karşılanan Davutoğlu salona girdiği sırada ise “Ahmet Hoca” şarkısı platformdan çalındı. Kongrede Yıldırım, Davutoğlu ve Erdoğan koreografileri yapıldı.

‘AK PARTİ, TAYYİP'İN PARTİSİDİR’

Kongrede Divan Başkanı olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP'nin siyasette dünya markası olduğunu savunarak, “AK Parti Tayyip'in partisidir. Ve öyle olmaya devam edecektir. Kurumsal olarak devam ettikçe Cumhurbaşkanımızı AK Parti'den, AK Parti'yi Cumhurbaşkanımızdan ayrı düşünmek mümkün değildir. Tek neferi vardır o da Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi.

DAVUTOĞLU’DAN BAĞLILIK KONUŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevinden alınan Davutoğlu, yaptığı veda konuşmasında Erdoğan’a bağlılığını dile getirdi. Davutloğu şunları söyledi: “Bu kongre bir veda değil bir vefa kongresidir demiştim. O günden beri verdiğimiz söze sahip çıktık. Partimizin ve Cumhurbaşkanımızın hukukunu koruduk. Daima partimizin bütünlüğünü gözettik. Son nefesimize kadar da böyle olacak.” “Yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Bu durumun sizin ve milletimizin mahşeri vicdanında yarattığı rahatsızlığın da farkındayım” diyen Davutoğlu devamında şunları söyledi: “Ama davamız her şeyin üzerindedir. Yüzde 49,5’la 24 milyon oy aldıktan sonra olağanüstü kongre kararı almamda yegane gerekçe partimizin birlik ve bütünlüğüne verdiğim değer ve AK Parti’nin zarar görmesinden duyduğum endişedir. Türkiye’nin kaderiyle özdeşleşen AK Parti’nin birliği, bütünlüğü benim için her şeyden önemlidir. Allah’a tevekkül ettik ve emaneti sizlere emanet ediyoruz.”

AKP Gençlik Kollarının hazırladığı koreografi de büyük alkış aldı. Koreografiyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Binali Yıldırım ve Ahmet Davutoğlu’nun 3 boyutlu portresi salonda yükseldi. Kongrede, Erdoğan’ın hayatının ve siyasi geçmişinin anlatıldığı sinevizyon gösterisi de sunuldu.

ERDOĞAN, MESAJLA TALİMATINI GÖNDERDİ

Erdoğan'ın mesajını ayakta dinlediler.

Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını ayağa kalkarak okudu. Bu sırada salonda “Recep Tayyip Erdoğan” şarkısı çalındı. Kongreye talimat niteliğinde mesajında Erdoğan şunları istedi: “Önümüzdeki dönemde yeni anayasa ve yeni yönetim sistemi arayışları çerçevesinde cumhurla başkanı, cumhurbaşkanıyla siyasi kadrosu arasındaki iklimi olumsuz etkileyen bu çarpık uygulamanın giderileceğine inanıyorum.
Yakın siyasi tarihimizin en önemli demokratik olgunluklarından biri olarak değerlendirdiğim AK Parti 2. Olağanüstü Kongresi’nin başarılı geçmesini diliyorum. AK Parti kadrolarının teveccühü ile seçilecek yeni genel başkanı ve parti yönetim organlarında sorumluluk üstlenecek arkadaşlarımı şimdiden tebrik ediyorum.
Kurulduğu günden beri kaderi, ülkenin ve milletin kaderiyle özdeşleşen bir hareket haline dönüşen AK Parti için, bu kongreyi hizmet yarışında bir devir teslim anı, güç ve motivasyon tazelenmesi olarak görüyorum. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşılması, yeni anayasa hazırlıklarının tamamlanması, bölgesel ve küresel düzeyde yaşanan krizlerin aşılması konusunda, bu kongrede seçilecek genel başkana ve parti yönetimine çok önemli, görevler düşüyor.”

YILDIRIM'IN SESİ KISILDI

Konuşmasında sık sık sesi kısılan Binali Yıldırım'ın öne çıkan vurguları şöyleydi:

"Aydınlık Türkiye’nin mimarı kurucumuz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı saygıyla selamlıyorum. Recep Tayyip Erdoğan bir dava adamıdır büyük Türkiye’nin yılmaz savunucusudur. Her zaman başımız dik gururla 'ben Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşıyım kader arkadaşıyım gönül arkadaşıyım' dedik. Bundan sonra da demeye devam edeceğiz.  Sayın cumhurbaşkanım söz veriyoruz sevdan sevdamız davan davamız yolun yolumuzdur.Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın bu bayrağı devralan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. İlk başbakanımız cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül’e hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

Bayrak değişimi sadece millet yolunda yapılacak yeni hizmetlerin kapısını aralamak için bir araçtır. Yolları böleriz ülkeyi asla böldürtmeyiz. Ekmeğimizi böleriz Türkiye’yi böldürtmeyiz. Mesele memleket meselesidir. Terörle mücadele konusundaki kararlılık aynı şekilde devam edecek. Biz bu topraklarda bin yıldır kardeş olarak yaşadık bundan böyle de beraber yaşamaya devam edeceğiz. Huzur sağlanana kadar bu operasyonlar devam edecek. Milletimiz rahat olsun bu terör belasını Türkiye’nin gündeminde çıkartacağız. Şer cephesi bir araya geldi. Sadece bölücü örgütle değil DEAŞ’ı, PYD’si paralele terör örgütüyle aynı kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz.

Bu hainlere milletimiz 1 Kasım seçimlerinde tokadı vurdu. Devlet içinde paralel devlet olur mu değerli kardeşlerim. Türkiye’de tek devlet vardır o da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir. Sevgili kardeşlerim AK Parti olarak geçtiğimiz 13 yılda birbirinden güzel hizmeti milletimizin hizmetine sunduk. Bundan böyle de sizin seçiminizle göreve geldiğimde benden önce ülkemizi başarıdan başarıya taşıyan başta kurucu liderimiz Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Abdullah Gül, Sayın Ahmet Davutoğlu başbakanımızın bıraktığı yerden hizmet etmeye devam edeceğim.

Yolları böldük hayatları birleştirdik, yollar böldük halkı birleştirdik. Akıl yollarıyla ülkemizin her yanını donattık. Türkiye’yi Afrika seviyesinden aldık Avrupa’nın ilk beş ülkesi arasında soktuk.

Sesime inat sizlerle muhabbet etmeye devam edeceğim. Yolların kralı yok yolların kuralı vardır. Onun için yolların kuralına riayet edeceğiz ve sevdiklerimize buluşacağız kazaya mahal vermeyeceğiz."

MKYK'DA BÜYÜK SÜRPRİZLER

AKP'nin yeni MKYK listesinde Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek ve Süleyman Soylu gibi isimler yer almadı.

AKP'nin yeni MKYK'sine giren isimler şöyle:

Abdülhamit Gül, Mehdi Eker, Derya Bakbak, Ahmet Sorgun, Mahmut Kaçar, Mustafa Kurt, Ali Aydınoğlu, Markar Esayan, Osman Boyraz, Asuman Erdoğan, Mehmet Muş, Tülin Erkal Kara, Ayhan Ogan, Mehmet Müezzinoğlu, Yıldız Seferinoğlu, Ayşe Şule Köseoğlu, Murat Baybatur, Fevai Arslan, Bekir Bozdağ, Mustafa Ataş, Nurdan Şanlı, Berat Albayrak, Mustafa Köse, Murat Yıldırım, Burhan Kuzu, Mustafa Savaş, Ahmet İnal, Cevdet Yılmaz.

KONGREYE KATILANLAR

HDP’nin çağrılmadığı kongrede CHP'yi Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır, MHP'yi ise Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel temsil ederken, SP, BBP, HÜR DAVA, DP ve DSP'nin genel başkan yardımcıları da katıldı. Kongreye davet edilen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kongreye mesaj gönderdi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Raptors, Cleveland'ı durdurdu

SONRAKİ HABER

'Batı'nın Erdoğan kıskançlığı' karikatüre yansıdı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...