29 Nisan 2012 15:37

Taşerona karşı güvenceli iş

Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi sağlık çalışanları, bugün hastane bahçesinde 1 Mayıs’ı kutlayacak. Uzun zamandır, akademisyeninden profesörüne, hemşiresinden taşeron işçisine kadar tüm sağlık çalışanlarıyla birlikte gerçekleştirdikleri ve “10.30 eylemleri” diye anılan eylemlerdeki ortaklık 1 M

Taşerona karşı güvenceli iş
Paylaş
Sinem Uğurlu

Sağlık çalışanları ve taşeron işçiler bugün saat 12.00 ile 13.00 arasında, hastane bahçesinde 1 Mayıs’ı kutlayacak. Tiyatro, şiir gibi etkinliklerin de gerçekleşeceği kutlamada, sağlık çalışanları sağlıkta şiddete ve sağlıkta dönüşüm programına hayır derken, taşeron işçiler de, taşerona karşı güvenceli iş taleplerini dile getirecek.

‘BİTSİN BU TAŞERON’

Hastanede ortopedi servisinde çalışan taşeron işçisi Çetin Elmastaşlı, taşeron oldukları için işverenin sürekli baskı yaptığını, kadrolu olmak için mücadele ettiklerini belirtti. Taşeron şirketin, “Sizi atarız. Yerinizi değiştiririz” diyerek devamlı tehdit ettiğini dile getiren Elmastaşlı, asgari ücretin de ücret değil, sadaka olduğunu söyledi. “Camide dilenen dilenci bile bizden daha fazla kazanır. 700 lira ücret olmaz. Ücretlerimizin ve mesai saatlerimizin düzeltilmesini istiyoruz. Kadroya geçsek bunları daha rahat kazanabiliriz”  diyen Elmastaşlı, 1 Mayıs’taki ana taleplerinin de “Güvenceli çalışmak” olduğunu ifade etti. Kadın doğum servisinde çalışan bir başka taşeron işçi Ayşe Altınbaş da “10-15 yıldır bu hastanede çalışıyoruz. Bıktık artık, bitsin bu taşeron. Şefler artık ortadan kalksın” diyerek artık kadroya geçmek istediklerini söyledi. Sağlık çalışanı gibi her işi yaptıklarını ifade eden Altınbaş, “Biz de sağlık çalışanı statüsünde çalışmak istiyoruz. Taşeron olunca, ‘Siz personelsiniz’ diyerek bize vazifemiz olmayan işleri bile yaptırıyorlar. Taşeronun en ufak hatasında bile kapı dışına atarlar. Hata yoksa bile bulurlar. Biz olmazsak bu hastanede her şey birbirine girer. Kilitlenir burası. Ama biz de ekip şeflerinin psikolojik baskısından bıktık. O yüzden 1 Mayıs’ta taşeronluğun ortadan kalkmasını isteyeceğiz” diye konuştu.

ÖNCE YEREL 1 MAYIS KUTLAMASI

SES İşyeri Temsilcisi Aslantürk Özkavak ise 1 Mayıs’ta sağlıkta dönüşüm programına karşı çıkarken, taşeron işçilerle birlikte, “Taşerona hayır” diyeceklerini ifade etti. Uzun zamandır hastanede tüm sağlık çalışanlarının bu programa karşı ortak bir mücadele sergilediklerini hatırlatarak, bu ortaklığın 1 Mayıs ruhuna da uygun olduğunu dile getiren Özkavak, taleplerini önce hastanede söylemenin çok önemli olduğunu, yerel kutlamayı da bu yüzden yapacaklarını kaydetti. Asistan hekim Sezin Canberk, sağlığın ticarileştirilmesine karşı olduklarını ifade ederek, “Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi’nde gerçekleştirdiğimiz eylemlerde güzel bir birliktelik sağladık. Aramızda hiçbir ayrım yok. Birlikteliği unutan bir toplum olduk. Bu yüzden, biz insanlara örgütlü olduğumuzu gösterdik. Birlikte ortak bir ses çıkarmayı öğrendik. Bu ortaklığımızı 1 Mayıs’ta da göstereceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


‘TAŞERONA HAYIR DİYECEĞİZ’

Uğur Akarsu (Merkez Laboratuvar memuru): 1 Mayıs’ta hem sağlık çalışanları, hem de sağlık hizmeti alanlar için “Sağlık hakkı” talep edeceğiz. Sağlık hakkının herkese ulaşılabilir ve ücretsiz olması gerekir. Ayrıca biz, taşeronda çalışan arkadaşlarla iç içe yaşıyoruz. Ben de daha öncesinde taşerondaydım. O yüzden aynı zamanda “Taşerona hayır” da diyeceğiz. 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da yürüyüş kolları

SONRAKİ HABER

Sınıf mücadelesini hedefe politik mücadele yöneltebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...