20 Mayıs 2016 06:15

Antep'te kendini patlatan IŞİD'li Yunus Durmaz iddiası

Antep'teki polis baskınında kendini patlatan IŞİD üyesinin, Türkiye'deki bombalı saldırıları organize eden Yunus Durmaz olduğu iddia edildi.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Gaziantep'te IŞİD'in hücre evine yapılan operasyonda kendisini patlatan ismin Yunus Durmaz olduğu ileri sürülüyor. Yunus Durmaz, Ankara ve Suruç patlamalarında bombacıları taşıyan kişiydi. 10 Ekim patlamalarını soruşturan savcılık, Yunus Durmaz ismi üzerinde duruyordu. Durmaz'ın ölü ele geçirileceğinin önceden bilindiği iddia ediliyor.

IŞİD'in Gaziantep eski emiri Halil İbrahim Durgun'un Suriye'ye gittikten sonra emirliği Yunus Durmaz'ın üstlendiği belirtiliyor ve bir süredir bombalı eylemde bulunması ihtimali üzerine aranıyordu. Suruç bombacısı Şeyh Abdurrahman Alagöz'ü motosikletle bombalı eylemin yapıldığı alan götüren Durmaz'ın adu, Suruç dosyasında da geçiyordu. Durmaz, 10 Ekim'de Ankara'daki bombalı eylemleri organize eden ve bombacıları Ankara'ya getiren kişiydi. Ankara Cumhuriyet Savcılığı Yunus Durmaz'la beraber bir kişi üzerinde daha yoğunlaşıyordu. Bu kişilerin yakalanması için çalışma yapıldığı belirtiliyordu. Bir iddiaya göre, emniyet kaynakları Durmaz'ın bombalı eylemde bulunma ihtimalinin yüksek olduğu için “ölü ele geçirileceği”, diğer aranan kişinin ise yakın tarihte yakalanacağı belirtiliyordu.  

10 EKİM  İÇİN 37 İSİM

Yunus Durmaz'ın kardeşi Hacı Ali Durmaz da Gaziantep'teki son operasyonda canlı yakalandığı belirtiliyor. 1997 doğumlu Hacı Ali Durmaz'ın başına 1 milyon 500 bin lira ödül konmuştu. İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde 4 kişinin öldüğü bombalı eylem sonrasında da gündeme gelen Haci Ali Durmaz, Ankara'daki 10 Ekim patlaması sonrası Emniyetin hazırladığı fezlekede de yer alıyordu. Durmaz kardeşlerle beraber 18 kişi daha fezlekeye girmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Ankara patlamasıyla soruşturmayı genişleterek 37 kişiyi sanıklı bir dosya oluşturmayı planlıyor.  10 kişi hakkında TCK 309'dan diğerleri hakkında TCK 314/2'den dava açılması bekleniyor.

ONLARCA EV BASILDI, 60'I AŞKIN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Polis ekipleri, IŞİD'le irtibatlı olan kişilere yönelik soruşturma başlattı ve izine ulaştığı onlarca adrese salı gününden itibaren birbiri ardına operasyon düzenledi. Yapılan baskınlarda, gözaltına alınan şüphelilerin sorgulaması doğrultusunda ulaşılan yeni isimler de operasyonlarla yakalandı. 3 gün içerisinde gözaltına alınanların sayısı 60'ı aştı.

ADRES BELİRLENDİ OPERASYON BAŞLADI

Polis, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguladığı şüphelilerden, Durmaz kardeşlerin kaldığı hücre evinin adresini belirledi. Hemen harekete geçen polis, 4 milyon ödül ile kırmızı listede aranan Yunus Durmaz ile 1.5 milyon lira ödül ile mavi listede yer alan kardeşi Hacı Ali Durmaz'ın kaldığı belirlenen Çağlayan Mahallesi Berber Mustafa Sokak'taki eve baskına gitti. Baskın sırasında hücre evinde bulunan Yunus Durmaz, üzerinde bulunan bombayı infilak ettirdi. Patlamada evde bulunan Yunus Durmaz ölürken, kardeşi Hacı Ali Durmaz ile polisler tarafından sağ olarak ele geçirildi ve gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

EVDEKİ PATLAYICILAR KONTROLLÜ ŞEKİLDE PATLATILDI

Eve giren polisler, içeride tuzaklanmış patlayıcı bulunduğunu belirledi. Sokaktaki evlerde bulunanları tahliye eden polis, bölgeye ulaşan yolları yaya ve araç ulaşımına kapattı ve bomba imha uzmanlarına haber verdi. Zırhlı araçlarla bölgede kimsenin geçişine izin verilmezken, bomba imha uzmanları evde tuzaklanmış olan patlayıcıları kontrollü şekilde imha etti. Patlamalar bu sırada mahalle sakinlerinde tedirginlik ve paniğe yol açtı.

Bu arada Yunus Durmaz'ın öldüğü, kardeşi Hacı Ali Durmaz'ın ise sağ ele geçirildiği hücre evinin geçen yıl Kasım ayında polis baskınında kendisini patlatarak ölen Ankara Gar Meydanı'ndaki saldırıyı yapan canlı bombaları bu kente götürdüğü için aranan Halil İbrahim Durgun'un ailesinin yaşadığı eve birkaç yüz metre mesafede olduğu görüldü.

VALİ YERLİKAYA: BİR TERÖRİST ÖLÜ, BİR TERÖRİST SAĞ ELE GEÇİRİLDİ

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, kentte polis tarafından IŞİD'e yönelik düzenlenen operasyon sırasında bir IŞİD’linin üzerindeki bombayı patlattığını söyledi.

Vali Yerlikaya, polis veya vatandaşların yaralanmadığı operasyonun devam ettiğini belirterek, "Bugün bir mahallede daha önce aldığımız bir ihbar üzerine emniyet ekiplerimiz operasyon yaptı. Biz operasyon esnasında terörist kendini infilak ettirdi 1 terörist canlı ele geçirildi. Şu anda hala devam ediyor operasyon. Şu anda kadar emniyet güçlerimizden veya vatandaşlarımızdan bir kişi yaralı değil hamdolsun. Ben buradan arkadaşlarımızın yanına gideceğim, emniyete gideceğim. Kendini patlatan bir terörist var. DEAŞ olduğunu biliyoruz. İsimlerle ilgili arkadaşlarımızın kanaatleri var fakat bunu şu anda söylememiz doğru değil. Net olarak bunu tespit edelim ondan sonra sizlerle birlikte bunu açıklayalm" dedi.

Vali Yerlikaya, alınan önlemler nedeniyle IŞİD'in hedefinin bu akşam Gaziantepspor-Antalyaspor maçının yapıldığı Kamil Ocak stadı olduğuna yönelik soruya, "Hayır kesinlikle bununla bir ilgisi yok" dedi. Vali Yerlikaya, "Biz bugün her türlü sonuca karşın emniyet çevresinde tedbirlerimizi aldık. Operasyonumuz devam ediyor. DEAŞ hücre evindeki tuzaklamalara karşı tedbirli bir tane polisi kardeşimizin burnu kanamadan girmeye yönelik hassasiyet gösteriyoruz. Hepimize geçmiş olsun" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Dokunulmazlıkta 2. tur, CHP'nin protestosuyla başladı

SONRAKİ HABER

Cavs, kusursuz Playoff serisini sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...