19 Mayıs 2016 09:43

'Havuz'dan yolsuzluk iddialarına Binali Yıldırım'ın karnesi

AKP'de yeni genel başkan ve başbakan adayı Binali Yıldırım oldu. Binali Yıldırım'ın adı çok sayıda usulsüzlük ve yolsuzluk iddiasıyla anılıyor.

Paylaş

AKP'de yeni genel başkan ve başbakan adayı Binali Yıldırım oldu. Erdoğan'a en yakın isimlerden Binali Yıldırım'ın adı çok sayıda usulsüzlük ve yolsuzluk iddiasıyla anılıyor.

Binali Yıldırım 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda adı geçen isimlerden biriydi. Devlet ihalelerini almak isteyen kişilerden para toplandığı, bu paraların bir havuzda biriktirildiği ve bu ‘havuz!u idare eden kişinin Binali Yıldırım olduğu o dönem ileri sürülmüştü.

Rafa kaldırılan 25 Aralık operasyonu fezlekesinde, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın ‘havuz medyası’ oluşturmak için işadamlarına “40 yılda bir böyle görev verilir” diyerek talimat verdiği yer almıştı.  Örneğin, fezlekede, AKP’nin Sabah-atv’yi ihale karşılığında işadamlarına aldırarak yandaş medya oluşturma operasyonu ayrıntılarıyla anlatılırken, ‘örgüt lideri’ olarak da Binali Yıldırım gösterildi. Yıldırım, ‘aldığı talimat üzerine işadamlarından yüksek miktarda para toplamak ve ihaleye fesat karıştırmakla‘ suçlandı.  Fezlekeye göre, işadamlarına baskı yapılıyor, işadamları da ihale almak için kabul etmek zorunda kalıyordu.

25 ARALIK OPERASYONUNDAN DANIŞMANLIĞA

Adı ‘havuz’dan yolsuzluğa birçok suçlamada geçen eski bakan Binali Yıldırım, 17-25 Aralık’ta adı geçen diğer dört bakan gibi kızağa alınmadı. Hatta AKP Genel Başkan Danışmanlığı’na getirildi. Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden biri olan Yıldırım, aynı yıl 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde AKP’den İzmir Büyükşehir belediye başkanlığı için adaylığını koymuş, ancak CHP’li Aziz Kocaoğlu karşısında kaybetmişti.

Binali Yıldırım’ın adı, bacanağı Cemalettin Haberdar’ın İzmir’de yapılan yolsuzluk soruşturmasında şüpheli olarak yer almasıyla da anılmıştı. Haberdar, TCDD İzmir Liman İşletmesi’nde yapılan ihalelere fesat karıştırıldığı, yolsuzluk yapıldığı ve rüşvet alındığı iddiaları üzerine düzenlenen baskında gözaltına alınmıştı.

OĞLUNUN GEMİCİĞİ DEĞİL GEMİ FİLOSU VAR

30 Mart yerel seçimlerinde AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Binali Yıldırım'la ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Meclis'te soru önergesi vermişti. Önergede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın oğlu Erkan Yıldırım'ın 30 adet geminin sahibi olduğu, Yıldırım ailesinin doğrudan ya da dolaylı olarak kontrol ettiği 17 şirketin olduğu belirtiliyor.

Yıldırım'a ait gemi filosu olan oğlunun ortak olduğu şirketin Kıyı Emniyet Müdürü'nün yeni yapılacak gemilerin inşa ihalelerini de ihale şartnamelerinde yapılan değişiklikle aldığı daha önce Meclis gündemine geldi.

OĞLU KUMAR MASASINDAYDI

AKP'nin genel başkan adayı Yıldırım'ın gemi filosu bulunan oğlu Erkan Yıldırım'ın kumar oynadığı görüntüleri ise geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Erkan Yıldırım'ın, Singapur'un en lüks otellerinden olan Marina Sands Bay Hotel'de arkadaşı ile oyun oynarken çekilen fotoğrafları büyük yankı uyandırmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yıldırım: Liderimizle uyum içinde çalışacağız

SONRAKİ HABER

Doğu Guta'da cihatçılara ağır darbe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...