10 Mayıs 2016 17:49

Tecavüzle gündeme geldi, devlet başkanı oldu

Cezaevinde tecavüze uğrayan kadın mahkum için “Keşke önce ben tecavüz etseydim” dediği ortaya çıkan Dutarte, Filipinler Devlet Başkanı seçildi.

Paylaş

Belediye başkanlığı sırasında, cezaevinde tecavüze uğrayan bir kadın mahkum için “Keşke önce ben tecavüz etseydim” dediği ortaya çıkan ve seçim sürecinde tartışmalara neden olan Rodridgo Dutarte, Filipinler Devlet Başkanı seçildi. 

Filipinler’de halk yeni devlet başkanı ile yerel yöneticilerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Başkanlık yarışını kazanan isim seçim kampanyasını suçla mücadele ve ekonomik vaatler üzerinden yürüten Rodrigo Duterte oldu.

Ülkenin güney şehirlerinden Davao Belediye Başkanı Duterte, yüzde 40’a yakın oy alarak zaferini ilan etti. Seçim komitesi, Duterte’nin ardından yaklaşık yüzde 23 oy toplayan Filipinlerin ilk liderinin torunu Manuel Roxas’ın ikinci geldiğini duyurdu. Yüzde 21 destek bulan Senatör Grace Poe ise üçüncü geldiği seçim sonuçlarının ilanı sonrasında Duterte’nin zaferini kabul ettiğini açıkladı.

TECÜVÜZ VE ŞİDDET AÇIKLAMALARI

Devlet başkanı seçimi öncesi favori olarak görülen Duterte, tartışmalı yorumlarıyla gündeme gelmişti. Yıllar önce cezaevinde tecavüze uğrayıp öldürülen bir kadın misyonerle ilgili “Keşke ona tecavüz eden ilk kişi ben olsaydım” şeklindeki sözleri sonrasında özür dilemek zorunda kalmıştı. 

71 yaşındaki politikacı, şiddeti 6 ayda çözeceğini ve bunun için hapisteki binlerce suçluyu öldürmekten çekinmeyeceğini açıklamıştı.

İLK AÇIKLAMALAR ÇİN’E

Duterte ilk açıklamalarını dış sorunlar hakkında yaptı. Euronews’un haberine göre Dutarte,  “Çin’e şunu söylüyorum: Burada hiçbir hak iddia etmeyin. Ayrıca buranın bizim olduğu konusunda da ısrar etmeyeceğim. Ama maceraya katılıp bizimle orada gaz ve petrol ararsanız bunu görmezden gelebilirim” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ferguson’a siyahi emniyet müdürü

SONRAKİ HABER

Kaan Müjdeci'nin ‘Iguana Tokyo’ filmi Cannes’a seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...