09 Mayıs 2016 16:30

Sur'da kuşatmanın kente zararı 600 milyon lirayı buldu

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 160. gündür süren kuşatma nedeniyle binlerce iş yeri kapandı, toplam maliyet 600 milyon TL.

Paylaş

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 160. gündür süren kuşatma nedeniyle binlerce iş yeri kapandı. Kapanan işletmelerin ekonomik maliyetinin 600 milyon TL olduğunu söyleyen Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Aslan, sürecin böyle devam etmesi halinde daha vahim bir tablo ile karşı karşıya kalacaklarını belirtti.

Sur’daki yasak ve saldırılar nedeniyle şirket, otel, lokanta, hediyelik eşya dükkanı ve tarihi mekAnların da aralarında bulunduğu binlerce yapı ve iş yeri yakıldı, yıkıldı ya da kapatıldı. Metin Aslan, Sur’da açık olan işletmelerin tamamının yakın zamanda batma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

Sur’da otel, lokanta ve hediyelik eşya satan birçok işyerinin kapandığını belirten Aslan, 160 gündür devam eden yasak nedeniyle şimdiye kadar 600 milyon TL gelir kaybı yaşandığını söyledi. Aslan, “Sur esnafına ve tüccarına verilen kredilerin faizleri eskiye göre çok yüksek. Bankalar eskisi gibi kredi vermiyor. Sur’daki ekonomik durum Amed’in tamamını olumsuz etkiliyor. Dışarıdan Amed’e ürün gönderen firmalar da yaşananlardan dolayı artık göndermiyor” dedi. İnşaat sektörünün Diyarbakır istihdamının yüzde 25’ini oluşturduğu bilgisini veren Aslan, yasaktan dolayı inşaat sektörünün de durma noktasına geldiğini ve aylardır birçok inşaat firmasının tek bir çivi çakmadığını söyledi. Devletin bir saniye bile beklemeden Dolmabahçe Mutabakatı’na dönmesi gerektiğini söyleyen Aslan, “Sorunların çözümü için PKK Lideri Abdullah Öcalan’la görüşmeler derhal başlamalı” dedi.

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal da Sur’da günlük ticaretle geçimini sağlayan 40 bine yakın bir nüfus olduğunu ve bu insanların ciddi mağduriyetler yaşadığını söyledi. Kuşatmaya ilişkin defalarca hükümet yetkilileriyle görüştüklerini belirten Baysal, görüşmelerde bir destek göremediklerini söyledi. Baysal, devlet yetkililerinden tek isteklerinin çözüm masasına dönülmesi olduğunu belirtti. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sur’da abluka turizmi bitirdi

SONRAKİ HABER

Göç ettirilen aileler: Sur’dan vazgeçmeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...