09 Mayıs 2016 11:08

Türk-İş mücadelede kararlı: Ücretsiz çalışma eylemine devam

Şeker-İş'in geçici işçiliğe tepki olarak 25 fabrikada yaptığı “her gün ücretsiz, iki saat fazladan çalışma” eylemine devam edileceği açıklandı.

Paylaş

Şeker-İş Sendikası'nın geçici işçiliğe tepki olarak 25 fabrikada yaptığı “her gün ücretsiz, iki saat fazladan çalışma” eylemine devam edileceği açıklandı. Basına açıklamasına katılarak bu karara destek veren Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Meclis'ten geçen kiralık işçilik yasasına ilişkin de Cumhurbaşkanı'ndan veto etmesini isteyeceklerini söyledi. 

Türk-İş’e bağlı Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası'nın (Şeker-İş) geçici işçilik sorununa dikkat çekmek için yaptığı 2 saat fazladan ücretsiz çalışma eylemine devam edileceği açıklandı. Ankara'da şeker fabrikası önünde Şeker-İş şube başkanlarının katılımıyla yapılan açıklamaya Tük-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da destek verdi. Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, “25 şeker fabrikasında 1 ay boyunca günde 2 saat ücretsiz fazladan çalışma eylemimiz başta siyasi partilerimiz olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve toplumumuzun tüm kesimleri tarafından yakından takip edilmiş ve önemli ölçüde detsek görmüştür. Şüphe yok ki bu tür eylemler, milli menfaatlerimiz adına dün olduğu gibi bundan sonra da aynı kararlılık ve yüreklilikle devam ettirilecektir” dedi. 

TÜRK-İŞ BAŞKANINDAN DESTEK

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay de sendikanın fazladan ve ücretsiz çalışma eylemine destek verdi. Türk-İş'in kırmadan dökmeden alanlarda olmaya devam edeceğini söyleyen Atalay, Şeker iş Yönetimi'nin işçilere “Ben günde 2 saat fazladan çalışacağım. Şeker fabrikaları kapanırsa bu ülkedeki vatandaşları zehirlemeye devam edeceksin” dediğini dile getirdi. Atalay, GDO'lu ürünlerin ortada, nişasta bazlı şekerin ortada olduğunu ve Et Balık Kurumu özelleştirilirken de eleştirilerinin olduğunu belirtti. Hükümetin şekerle oynamaması gerektiğini belirten Atalay, “Şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamının dışına çıkartılmalı, ülkeyi yönetenler şekerle ilgili olumsuz politikalardan vazgeçmeli” dedi. Yıllar önce 25 bin kişinin çalıştığı şeker fabrikalarında bugün 9 bin işçi kaldığını belirten Atalay, özelleştirme politikalarından vazgeçilemesini istedi. 

ERDOĞAN'A VETO RİCASI

Hükümete seslenerek kıdem tazminatıyla ilgili olumsuz bir düzeneleme yapılamayacağını ve buna izin vermeyeceklerini savunan Atalay, kıdem tazminatını işçiler için 50 yıllık bir kazanım olduğunu dile getirdi. Kıdem tazminatı alamayanlar konusunda bir düzenleme yapılırsa destek verebileceklerini ifade eden Atalay, mevcut düzenlemenin değiştirmesine karşı olduklarını söyledi. 

Geçtiğimiz günlerce meclisten geçen kiralık işçilik tasarısına ilişkin de konuşan Atalay, yapılması gerekeni Cumhurbaşkanı'na havale etti. Özel İstihdam Büroları yasa tasarısının komisyondan  geçerken kendi talepleri üzerine 4 maddesinin, Meclis genel kurulunda da 7 maddesinin değiştirildiğini söyleyen Atalay, “Ancak yeterli mi? Yeterli değil. Değiştirlmeyen 2 maddemiz daha var. Bunladan biri öngörülmeyen işlerle ilgili. Önümüzdeki günlerde karar açıklandıktan sonra sayın cumhurbaşkanımıza çekincelerimizi anlatacağız ve veto etmesini isteyeceiz. Anayasa Mahkemesi süreci de var. Türk-İş olarak başvuracağız ve destek vermek isteyen sendikalarla ortaklaşabiliriz. Kiralık işçilik bu üleye bize yakışmıyor. Bazı muhalefet partileri diyor ki bu yasayla ilgili bize katkı sağlayın. Ancak o muhalefet partileri alt komisyondan üst komisyona yasayı 3 saatte geçirdiler” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşkence odası

SONRAKİ HABER

Fatih Gezer’den ilk albüm Anlarlar mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...