07 Mayıs 2016 11:26

Haklı olduğum bu dava şimdi benim için çok daha önemli

Rimaks fabrikasında çalışırken ustabaşı tarafından tacize uğradım. 3 Haziran’da Gebze Adliyesi’nde darp davasının ikinci duruşması görülecek.

Paylaş

Merhaba ben Nuray. Rimaks fabrikasında çalışırken ustabaşı tarafından tacize uğradım. Fabrikadaki kadın işçilerle birlik olup ustabaşının işten çıkarılmasını sağladık. Tacizi yaşadığımda ustabaşından şikâyetçi oldum. 

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği sayesinde bu şikayeti yapabildim. Başıma bunlar geldiğinde ne üyesi olduğum sendika, ne de işyeri bana sahip çıkmadı. Ben de bir arkadaşın aracılığıyla kadın derneğine başvurdum. 
Yeni tanıştığım bu kadınlar benimle dayanışma içinde oldular ve yardım ettiler. Fabrikada kadınlarla birlikte hareket etmemi sağladılar. Ustabaşı atıldıktan sonra bir gün gece vardiyasına giderken kar maskeli iki kişi beni ‘davadan vazgeç’ diye darp etti. Hastane, karakol derken bir kez daha dayanışma kadınlardan geldi. Sendika ve patronum yine yoktu. Kadın dayanışma derneği ile fabrikanın önünde bütün engellemelere rağmen bir basın açıklaması yaptık. Sonrasında davamın da takipçisi oldular. Mahkeme süreci halen devam ediyor. Darp davası ile ilgili duruşmam Gebze Adliyesi’nde, taciz davası ile ilgili duruşmam ise Kartal Adliyesi’nde görüldü.
Sizlere dayanışmanın benim için ne anlama geldiğinden biraz bahsetmek istiyorum. Bu olaylardan sonra birçok sıkıntı yaşadım. Psikolojik olarak çok yıprandım. İşyerinde çeşitli baskılara maruz kaldım. Sendikanın işyeri temsilcisi eliyle ve başka ustabaşılar tarafından çok baskı yapıldı. Bu süre boyunca kadın derneğiyle irtibatı hiç koparmadım. Ama düzenledikleri etkinliklere hiç katılamadım. Ta ki bir süre önce 1 Mayıs vesilesiyle düzenledikleri kahvaltıya kadar. Beni de davet ettiler. Eşimle beraber gittik. Herkes beni –hiç görmeyenler bile– çok sıcak karşıladı. Meğer tüm kadınlar beni tanıyormuş. Kahvaltı yaptıktan sonra konuşmalar başladı. Kadınların talepleri, özellikle kadın işçilerin talepleri dile getirildi. Konuşma sırası bana geldiğinde yaşadıklarımı anlattım. Kahvaltıya katılan kadınlar alkışladı. Özel olarak sorular sordular, yanındayız dediler. Haklı olduğum bu dava şimdi benim için çok daha önem kazandı. Çünkü artık bu dava bütün kadınların davası. 
Ben hayatımda ilk kez dayanışmayla tanıştım. Üç saat süren bu kahvaltı bana çok iyi geldi. Görüşümüz, düşüncemiz farklı da olsa bütün kadınlar olarak birleşirsek kazanacağımızı biliyorum…  Artık bulunduğum her yerde dayanışmayı büyüteceğim. 
3 Haziran’da Gebze Adliyesi’nde darp davasının ikinci duruşması görülecek. Bütün kadınları dayanışmaya bekliyorum. 
Nuray BAYRAKLI 
Tuzla / İSTANBUL

ÖNCEKİ HABER

OSTİM’de her günümüz Survivor!

SONRAKİ HABER

Rojavalı sivillere sınırda ateş açıldı: 2 ölü, 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...